בכירים ישראלים: "יש פערים גדולים"; בכיר בחמאס: ניתן לחתום עוד השבוע
גורמים ישראלים בכירים טענו ברקע הדיווחים על פריצת דרך במגעים לעסקה, כי "בין ישראל לבין חמאס נותרו פערים גדולים במו"מ. עסקה אינה צפויה בטווח הזמן המיידי" | גורמים פלסטינים: "הדיווחים שפורסמו - מוגזמים וטבולים באופטימיות-יתר"
מקור פלסטיני המעורב במשא ומתן לעסקה לשחרור חטופים אמר הערב (ג') ל"כאן חדשות" כי "הדיווחים הדרמטיים שפורסמו בשעות אחר הצהריים על כך שהסכם נמצא בהישג יד הם מוגזמים וטבולים באופטימיות-יתר".
דברים אלו מגיעים אחרי שמקורות פלסטיניים שהוגדרו "מעורים בפרטים", מסרו לערוץ א-שרק הסעודי כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס הגיעה לשלב מתקדם ו"כמעט סופי".
לדברי המקור הפלסטיני ששוחח עם "כאן", "ישנה עוד דרך ארוכה שצריך לעבור עד להכרזה על הגעה להסכם, והמגעים בין הצדדים נמשכים באינטנסיביות".
גם בישראל מיהרו להכחיש את את הדיווחים על פריצת דרך דרמטית. שלושה בכירים ישראלים שמעורים בפרטי השיחות אמרו ל"וואלה" כי "בין ישראל לבין חמאס נותרו פערים גדולים במו"מ ועסקה לשחרור החטופים והפסקת האש בעזה אינה צפויה בטווח הזמן המיידי".
"הפערים עדיין משמעותיים. יש דברים שצוותי המו"מ יכולים לגשר עליהם וזה מה שמנסים לעשות עכשיו בקטאר. בכל מקרה יש עוד דרך ארוכה", אמר בכיר ישראלי שמעורה במצב השיחות.
בכיר ישראלי נוסף אמר כי "נותרו עוד הרבה פרטים לסגור... חמאס עדיין לא נתן תשובה רשמית להצעה שהגישה ישראל לפני כשלושה שבועות. עסקה לא נמצאת מעבר לפינה".
מנגד, גורם בכיר בחמאס אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי כי "אם לא יתעוררו סיבוכים חדשים, חתימה על הסכם הפסקת אש ברצועת עזה צפויה לקרות בסוף השבוע".
לדבריו, "רוב הסוגיות נסגרו, ההסכם קרוב. הוא כולל הפסקת אש בשלב הראשון ונסיגת צה"ל ממרכזי הערים, לא מרצועת עזה, תוך הישארות חלקית בנצרים ובציר פילדלפי. זאת בתנאי שכל הנשים והילדים יורשו לחזור לצפון רצועת עזה, ובשלב מאוחר יותר והדרגתי החזרת הגברים תתבצע לפי מנגנון מוסכם".
מוקדם יותר הערב, הערוץ א-שרק הסעודי חשף את פרטי המתווה החדש, לו הסכימו שני הצדדים.
מקורות פלסטיניים שהוגדרו "מעורים בפרטים", מסרו לערוץ א-שרק הסעודי כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס הגיעה לשלב מתקדם ו"כמעט סופי". במקביל, הערוץ א-שרק הסעודי חשף את פרטי המתווה החדש, לו הסכימו שני הצדדים.
המתווה כולל שלושה שלבים. הראשון הוא השלב ה"הומניטרי", הכולל הכנסת סיוע לרצועת עזה, שחרור כל החטופות (כולל החיילות) והאזרחים הישראלים - חיים ומתים, תמורת שחרור מאות אסירים פלסטיניים.
במקביל בשלב זה, צה"ל ייסוג מציר פילדלפי אל צידו המזרחי של מעבר רפיח, ויסוג הדרגתית מתוך הערים ומחנות הפליטים ברצועה. לצד זאת תבוצע חזרה של עקורים אל העיר עזה וצפון הרצועה, עם "כלי ישראלי לפיקוח".
בשלב השני ישוחררו החיילים - חיים ומתים, תמורת מספר אסירים פלסטיניים שטרם נקבע, ובהם 100-150 אסירים שנשפטו לתקופות מאסר ארוכות, אך ללא הנהגת האסירים - כמו מרואן ברגות'י ואחמד סעדאת. בשלב זה ישראל תיסוג מתוך הרצועה לרצועה הסמוכה לגבול. יצויין כי עדיין יש מחלוקת בנוגע לדרישה הישראלית לגרש חלק מהאסירים לחו"ל.
בשלב השלישי תסתיים הנסיגה הישראלית, ייפתחו המעברים ויתחיל שיקום הרצועה. בסיום ביצוע שלבי ההסכם, תהיה הפסקת אש מלאה ותמידית, ונסיגה ישראלית מוחלטת מרצועת עזה.