חנוכה בטוח: המלצות חשובות מהמרכז הרפואי

כיצד לשמור על ילדיכם בטוחים ובריאים במהלך חג החנוכה? מומחים לרפואת ילדים משתפים בעצות והמלצות חשובות. מאיזה גיל מותר להדליק נרות לבד? איך להתנהל בזהירות עם חנוכיה דולקת בבית? מה עושים במקרה של כוויה? וגם - כמה קלוריות יש בסופגניה? | כל מה שחשוב לדעת

חנוכה בטוח: המלצות חשובות מהמרכז הרפואי
הכנות לחנוכה בבני ברק צילום: שוקי לרר

מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית, ממליצים להורים כיצד לעבור את חנוכה בזהירות, מה הן ההמלצות התזונתיות לחג וכיצד לבצע בחירות בריאות יותר.

ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) במרכז שניידר, מזכיר כי מכיוון שחלק מן הפעילויות בחג החנוכה כוללות שמן רותח והימצאות ילדים בקרבת נרות ומקורות אש, קיימת סכנת היפגעות מכוויות. חשוב לזכור - על ילדים עד גיל 9, להדליק נרות רק בעזרת מבוגרים וכן להקפיד על איסוף שיער ארוך ועל לבוש בגדים עם שרוולים צמודים בעת הדלקת הנרות.

את החנוכייה מומלץ להניח על מגש או משטח חסין אש אשר יפריד בינה לבין המפה או השולחן. חשוב לזכור להרחיק את נרות החנוכה מוילונות ולא להשאירם ללא השגחה, נרות אלו לא מיועדים לכך (בניגוד לנרות זיכרון). את הגפרורים והנרות יש להרחיק מהישג ידם של ילדים מיד לאחר הדלקת החנוכייה. רצוי מאוד להימנע משימוש בחנוכייה מאולתרת או העשויה מחומרים דליקים, כמו החנוכיות שהילדים הכינו בפעילות הגן או בית הספר וכמובן אין להתהלך בבית עם חנוכיה דולקת.

בנוסף, חשוב מאד שלא לאפשר לילדים לטגן סופגניות ולביבות בעצמם, ויש להרחיקם מאזור הכיריים בעת הטיגון. במקרה של כוויה מאש או משמן חם, מומלץ לשטוף את האיבר שנכווה במים זורמים קרים למשך 20 דקות, לחבוש בתחבושת סטרילית או מטלית נקייה לחה ולפנות לבדיקת רופא. במידת הצורך אפשר לתת אקמול או נורופן לשיכוך כאבים במינון המקובל. 

דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, מציינת כי סופגנייה פשוטה בגודל סטנדרטי מכילה בין 350 ל-450 קלוריות. כיום ניתן למצוא גם סופגניות מיני, עדיף יותר לרכוש אותן. רצוי להקציב לנו סופגנייה קטנה או שתי סופגניות קטנות לכל החג, ובשאר הימים לאכול מאכלים אחרים. כדאי לזכור כי לביבת תפוחי אדמה מטוגנת שוות ערך ל-2 עד 2 וחצי פרוסות לחם, כלומר מכילה בין 150- 200 קלוריות. על מנת לצמצם את הנזק הקלורי ולהעשיר את הלביבה מבחינה תזונתית, רצוי לאפות את הלביבה או לטגן עם ספריי שמן ולגרד לתוכה ירקות כמו גזר או קישוא, כך נגוון את הלביבה בירקות ונהנה מהיתרונות של הגיוון בצבעי הירקות. כך נאכל לביבות בריאות יותר.

במאכלי חנוכה עיקר הקלוריות באות מטיגון הסופגנייה או הלביבה ולכן, על מנת לחסוך בקלוריות, ניתן לאפות או להשתמש במכשירים שונים ה"מטגנים" על אויר חם, או כאלו שאופים את הבצק בצורת כדורים או דונאטס. כמו כן, בהכנה ביתית ניתן להפחית כמות שומן רווי שהוא פחות מומלץ לצריכה ולהשתמש בהכנת הבצק בשמן ולא בחמאה או מרגרינה.

חנוכה סכנות בי''ח שניידר

 צבע אדום

art