יחסים מורכבים עם ישראל, קריאה למדינה פלסטינית
לאחר כהונתו כנשיא, ג'ימי קרטר הפך לביקורתי כלפי יחסה של ישראל לפלסטינים והשווה את המצב לאפרטהייד. ג'ימי קרטר גם קרא לנשיא ברק אובמה ב-2016 להכיר במדינת פלסטינית לפני שיעזוב את תפקידו
הישג המשמעותי ביותר של הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר היה ניהול המשא ומתן בהסכמי קמפ דייוויד שהביא לשלום בין ישראל למצרים, הסכם ששורד כמעט חצי מאה במזרח התיכון. אבל לקרטר הייתה היסטוריה מסובכת עם ישראל.
הוא נהיה ביקורתי בכל הנוגע למדינת ישראל לאחר שעזב את תפקידו ב-1980, וזה בא לידי ביטוי בספר מ-2006, "פלסטין: שלום לא אפרטהייד", שהשווה את היחס של ישראל כלפי הפלסטינים לשיטת הדיכוי הגזעני לשעבר של דרום אפריקה.
"ישראל", כתב, "אשמה בהפרות זכויות אדם בשטחים פלסטיניים" קבע הנשיא לשעבר תוך שהתעקש לעמוד מאחורי השימוש שלו במילה "אפרטהייד" בכותרת.
קרטר, שנשאר פעיל בשנותיו האחרונות למרות מחלת הסרטן ממנה החל לסבול ב-2015, הלך לעולמו ביום ראשון בביתו בפלינס, ג'ורג'יה. קרטר הבריא בזכות תרופה שנחקרה ונבדקה בישראל. קרטר הודיע ב-2015 כי ארבעת הנגעים הסרטניים במוחו נעלמו והרופאים לא מצאו סימנים חדשים לגידול סרטן.
הוא גם אמר שהוא ימשיך לקחת את תרופת Keytruda, שסייעה למערכת החיסונית של המטופל להביס את התפשטות הסרטן, בזכות דר' יעקב שכטר ממרכז הרפואי שיבא תל השומר.
קרטר היה תומך נלהב למען זכויותיהם של יהודי ברית המועצות. לאחר שנתן שרנסקי נעצר ב-1977 ברוסיה, אביטל אשתו של שרנסקי לחצה על הבית הלבן להצהיר בפומבי שבעלה אינו מרגל אמריקאי. בצעד חריג, קרטר הסכים להצהיר בפומבי ששרנסקי לא היה מעורב בריגול.
בשנת 1978, קרטר הניח את היסודות למוזיאון השואה האמריקאי עם הקמת הוועדה הנשיאותית לשואה. בראשות עמד ניצול השואה אלי ויזל עליו המליצה הוועדה על הקמת מוזיאון לאומי לשואה בוושינגטון.
במהלך המהפכה האיראנית של 1979, יהודים איראנים שניסו לברוח לארצות הברית, נאבקו בבירוקרטיה בקונסוליות בחו"ל, קרטר אישר ויזות מיוחדות שאפשרו לכ-50,000 יהודים איראנים להיכנס לארצות הברית לאחר נפילת השאה.
לצד זאת שנות כהונתו כנשיא בין 1976 ל-1980, היו עם בעיות כלכליות ומשבר בני הערובה האיראני. 52 אמריקאים הוחזקו על ידי סטודנטים איראנים במשך 444 ימים בתוך בניין השגרירות בטהרן. הוא הפסיד את הבחירות לרונלד רייגן שהביא לשחרורם.
סוכנות הידיעות היהודית JTA דיווחה, כי קרטר, כאדם דתי, הביך את ראש הממשלה גולדה מאיר. בנסיעתו הראשונה לישראל בשנת 1973, ביקש קרטר לטבול במימי נהר הירדן. בפגישה עם ראש הממשלה דאז גולדה מאיר, הוא כתב בספרו מ-2006, כי הוא הזהיר אותה עם אמירה מפתיעה "שום דבר טוב לא הגיע ליהודים כשהפנו עורף לאלוהים". גולדה היתה נבוכה.
ג'ימי קרטר גם קרא לנשיא ברק אובמה ב-2016 להכיר במדינת פלסטינית לפני שיעזוב את תפקידו. הנשיא לשעבר כתב אז במאמר של ניו יורק טיימס, לפני כניסתו של דונלד טראמפ לנשיאות ב-20 בינואר, כי על ארצות הברית לתמוך בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם הקובעת את הפרמטרים של פתרון שתי המדינות, כולל חזרה לקווי 1967.