בג"ץ: מיליארדים מועברים לרשות הפלסטינית ללא הצדקה

בג"ץ הוציא צו על תנאי בעתירות שהגישו ארגוני ימין נגד שר האוצר סמוטריץ', בדרישה להפסיק להעביר מיליארדי שקלים של מיסי ייבוא לרשות הפלסטינית, שמועברים לכאורה על סמך דיווחים כוזבים של היבואנים הפלסטינים

בג"ץ: מיליארדים מועברים לרשות הפלסטינית ללא הצדקה
סמוטריץ' בישיבת הסיעה צילום: Chaim Goldberg/Flash90

בית המשפט עוקף את סמוטריץ' מימין: בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בעתירות שהגישו ארגוני ימין נגד העברות מיסים בסך מוערך של מיליארדי שקלים לרשות הפלסטינית, לכאורה ללא הצדקה. כך מפרסם הבוקר (שני) נטעאל בנדל ב'ווינט'. השופטים שהוציאו את הצו הם נעם סולברג, דוד מינץ ויוסף אלרון. 

לפי 'הסכם פריז' משנת 1994, ישראל קולטת בנמליה הימיים מכולות סחורה שמיועדות לרשות הפלסטינית, ומעבירה אליה את הסחורה במשאיות. בהתאם להסכם, ישראל גובה את מיסי הייבוא ומעבירה אותם לרשות הפלסטינית. שיעור הכספים שמועברים מישראל נקבע לפי הצהרת היבואנים הפלסטינים. 

אלא שנתונים רשמיים של רשות המיסים חשפו תופעה של דיווחים כוזבים. על-פי הנתונים, החל משנת 2019 רוב המכולות שלפי ההצהרה ייעודן לרשות הפלסטינית, כלל לא מגיעות לשם. למרות זאת המדינה מעבירה לרשות את שיעור המיסים, כאילו שהן כן נפרקו בשטחה. מדובר בסכומי כסף גבוהים מאוד. כך למשל, בשנת 2020 העבירה ישראל לרשות כ-700 מיליון שקלים ללא הצדקה. בשנת 2021 הסכום כבר הגיע לכ-1.5 מיליארד שקלים.

ארגוני הימין לביא וקהלת פנו לרשות המיסים ולשר האוצר סמוטריץ' בדרישה לשנות את שיטת החישוב כך שלא יועברו כספים ללא הצדקה, אך לא נענו. 

בעקבות זאת הגישו הארגונים לבג"ץ שלוש עתירות: עתירה נגד שר האוצר ורשות המיסים לשנות את שיטת חישוב הסכומים שיועברו לרשות כך שלא יהיו לפי הצהרת היבואנים אלא לפי המכולות שנפרקות בפועל ברשות; עתירה נגד הפרקליטות שתבצע אכיפה פלילית נגד היבואנים שמדווחים דיווחים כוזבים; ועתירה להורות למדינה לגבות מהרשות בחזרה את מיליארדי כספי המיסים שהועברו אליה ללא הצדקה.

בתגובה, הוציאו השופטים צו על תנאי ב-3 העתירות והורו למשיבים לנמק מדוע לא יתקבלו העתירות, כלומר העותרים הצליחו בינתיים לשכנע את השופטים בצדקת טענותיהם והשופטים מעבירים את נטל השכנוע לצד השני. 

בג"ץ בצלאל סמוטריץ'

 צבע אדום

art