החגיגה נגמרה: זה האיסור החמור שיוטל על הדייגים

בימים אלו מקודמים תקנות דיג שיאסרו את פעילות דיג המכמורתנים בקרבת תשתית הדלק והגז הטבעי על מנת למנוע פגיעה בתשתיות אסטרטגיות בסביבה הימית

החגיגה נגמרה: זה האיסור החמור שיוטל על הדייגים
דייגים פלסטינים מכינים את הרשתות צילום: Abed Rahim Khatib/ Flash90

בימים אלו, משרד החקלאות וביטחון המזון ומשרד האנרגיה והתשתיות מקדמים תקנות דיג משותפות שיאסרו את פעילות דיג המכמורתנים בקרבת תשתית הדלק והגז הטבעי על מנת למנוע פגיעה בתשתיות אסטרטגיות בסביבה הימית. 

דיג מכמורת הוא שיטת דיג בה ספינה גוררת רשת על גבי קרקעית הים, ולוכדת את בעלי החיים הנקרים בדרכה. חלק מציוד הדיג, כגון "דלתות" הרשת (לוחיות מתכת השומרות על הרשת פתוחה במהלך הגרירה) וכבלי הקרקעית, נגרר בתוך המצע החולי וחורץ אותו כמו מחרשה בשדה.

רשתות המכמורת אינן ייעודיות ללכידת מינים מסוימים וכל דג שימצא באזור המכוסה על ידה יתפס בה. כך נתפסים דגים קטנים שאינם בעלי ערך מסחרי וכן דגים ובעלי חיים רבים שאינם דגי מאכל. חלק מרשתות המכמורת מצוידות בגלגלים שנעים על הקרקעית ומסבים נזק לשוניות.

במסגרת זו מדגישים במשרד החקלאות, יתווסף סעיף לתקנות הדיג, שעניינו קביעת אזורים אסורים לדיג בקרבת תשתיות גז טבעי ונפט בים התיכון, וזאת ביחס לשיטת הדיג מסוג מכמורת. 

במשרד מסבירים כי תקנות אלה נדרשות כדי לשמור על הרציפות האנרגטית של מדינת ישראל, וכן כדי לשמור על הסביבה הימית והדייגים עצמם, זאת מחשש של פגיעת ספינת מכמורת בתשתית גז טבעי ונפט. תיקון תקנות הדיג הוא פרי עבודה משותפת של אגף הדיג במשרד החקלאות וביטחון המזון ורשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה והתשתיות, ואלו אמורות להיות מוגשות בקרוב לוועדת הכלכלה של הכנסת.

כחלק משלים מתיקון התקנות, אכיפת האיסור בתקנות הדיג תתקיים באמצעות יחידת האכיפה הימית ברשות הטבע והגנים, הפועלת מכוח הסמכה של משרד החקלאות וביטחון המזון.

בישראל פועלות נכון להיום 16 ספינות מכמורת בעומק הים ובשטחים המותרים על פי תקנות הדיג וחקיקות נוספות, הקובעות שטחים סגורים לדיג במרחב המים הריבוניים.

דייג דייגים דגים

 צבע אדום

art