בעקבות המלחמה: השינויים בהכשרת היחידה שאחראית לפוצץ את המנהרות

מ"פ בהכשרה של יחידת יהל"ם מספר על השינוי שהגיע בעקבות המלחמה, ויהפוך את חניכי המסלול למקצוענים, לא משנה אם מולם מוקש, פצצה או מנהרה: "לא משנה כמה אמצעים אנחנו מקבלים - הכי חשוב לדעת להפעיל את הראש"

בעקבות המלחמה: השינויים בהכשרת היחידה שאחראית לפוצץ את המנהרות
פעילות כוחות סיירת גולני ויחידת יהל"ם במרחב נהר הליטאני לבנון צילום: דובר צה"ל

בעקבות המלחמה, התחזקה חשיבות תהליך ההכשרה ביחידת יהל"ם, כדי שכל לוחם יגיע מוכן ויסגל מנעד רחב יותר של יכולות הנדסיות, שישמשו אותו בזמן אמת. 

"זו פעם ראשונה שכל סגל המחזור השתתף בתמרון", מספר מפקד פלוגת המסלול, סרן ש', לאתר דובר צה"ל "כל אחד מהם הביא מהשטח מסקנות ולקחים - אותם אנחנו מיישמים בדור הצעיר". שינויים אלה מתבטאים בשני היבטים עיקריים: ורסטיליות ועבודת צוות.

כמו בכל המערך הלוחם, גם יהל"ם פועלים בצוותי קרב שמשלבים בין יכולות של מספר בעלי מקצוע שונים ביחידה. הם נלחמים תחת צק"גים - צוותי קרב גדודיים של חטיבות וכוחות אחרים, ביניהם כוחות חי"ר שריון והנדסה. 

עד למלחמה, ההכשרות התמקדו במקצוע בודד לכל לוחם, וכעת מבינים שעליו להעמיק ביסודות המקצוע שלו - אבל גם לשלוט בשאר. לשם כך, התווסף להכשרה שבוע הצק"פ, בו נחשפים לאיך פלוגה אופרטיבית מתנהלת בלחימה, ועובדת ביחד ככוח אורגני המביא לידי ביטוי את כלל יכולות היחידה. זה אומנם נשמע שינוי קטן, אך הוא מאפיין מגמה רחבה יותר ביחידה, ובצה"ל כולו - כך לפי אתר דובר צה"ל. 

במסגרת תפקידם, לוחמי יהל"ם, שנדרשים לעצמאות ככוח חובר, חייבים ליצור שפה משותפת וצריכים להפעיל לעתים גם יכולות של פלגה אחרת: בין אם מדובר במנהרה ממולכדת במטענים, או בחשיפת פיר במהלך נטרול מוקשים. לכן, מעתה - גם לאחר החלוקה לפלגות, הם ימשיכו ללמוד ולתרגל את כלל מקצועות היחידה ההנדסית למשימות מיוחדות. 

לצד זאת, נכנסו לשימוש במלחמה הנוכחית סוגים רבים של אמל"ח. "מהיום, לכל צוות יש כמה סוגים של רחפנים והם יודעים לתפעל אותם ולהשתמש לטובתנו. יש ביחידה גם אמצעים טכנולוגיים רבים שמסייעים לכוחות בשטח, בין אם לגילוי וחקר של מנהרות או אמל"ח אויב שפותח במהלך הלחימה", מסביר המ"פ, "ולכן, אנחנו מכשירים את הלוחמים להשתמש באותם כלים כבר בהכשרה, כדי שיתמקצעו עליהם מספיק לפני העלייה ללוחמים". 

אבל האלמנט המרכזי ביותר בהכשרה, כך מדגיש סרן ש', הוא דווקא החוסן של הלוחמים. "שדה הקרב הוא דינאמי ומשתנה כל הזמן, ולשם כך צריך לעשות התאמות. לא משנה כמה אמצעים אנחנו מקבלים - הכי חשוב לדעת להפעיל את הראש. אנחנו מאתגרים אותם מאוד מבחינה קוגניטיבית, וכשמוסיפים לזה עייפות, אימונים פיזיים ומשקלים - הם הופכים ללוחמים החזקים שאנחנו מחנכים אותם להיות, שמתמודדים עם כל סיטואציה מבצעית מורכבת אותה יפגשו בשדה הקרב".

מלחמת חרבות ברזל צה"ל

 צבע אדום

art