זוג סינים דיווח על התעללות בפנדות בגן חיות בארה"ב - ונעצרו
סין נאבקת בשמועות על התעללות בפנדות בגן חיות בארה"ב ורואה בכך אקט דיפלומטי לשיפור יחסי המדינות | הסיפור המלא על משבר הפנדות
סין משתמשת בפנדות כסמל לאומי המיועד לטפח קשרים בינלאומיים, לתגמל ידידים ולהעניש יריבים. ב-1972, העניקה סין את הפנדות הראשונות לארה"ב לאחר שנשיא ארה"ב דאז, ריצ'רד ניקסון, נרמל את היחסים עם סין. מאז, פנדות נותרו סמל קבוע בגן החיות הלאומי בארה"ב, למעט הפסקה של שנה אחת לאחר מות הפנדה שינג-שינג ב-1999.
אך לא הכל שחור-לבן כמו אצל הפנדות, על פי הפרסום בבלומברג, לאחרונה המשטרה בסין נאלצה להתמודד עם שמועות שקריות שהופצו על ידי שני אנשים, גבר ואישה, שטענו כי פנדות מיי שיאנג וטיאן טיאן סובלות מהתעללות בגן החיות הלאומי בוושינגטון. החשודים הפיצו מידע כוזב, קראו להחרמת יוזמות לשימור הפנדות, והרווויחו כ-170,000 יואן (23,290 דולר) משידורים חיים. השמועות פגעו ביחסי הציבור של סין בנוגע לסמל הלאומי שלה והצריכו חקירה ממושכת שנמשכה תשעה חודשים.
החקירה החלה בעקבות תלונות שהוגשו במרץ השנה, למרות שהפצת השמועות החלה כבר ביוני 2023. "הם בוודאי ביצעו חקירה מקיפה בתשעת החודשים האלה," הגיב משתמש סיני ברשת החברתית, בעוד אחרים תהו על עיתוי ההעמדה לדין.
במאמץ להסדיר את השמועות סביב מצבן של הפנדות מיי שיאנג וטיאן טיאן, המשטרה בסצ'ואן, סין, האשימה שני אנשים בהפצת מידע כוזב. לפי הצהרה רשמית שפורסמה ביום שישי, הגבר והאישה טענו כי הפנדות, המתגוררות בגן החיות הלאומי בוושינגטון, עוברות התעללות, ואף קראו להחרים יוזמות בינלאומיות לשימור בעלי החיים.
הפעולה הנוכחית של הרשויות הסיניות שונה מההתנגחות שהתרחשה אשתקד, אז סין העלתה ביקורת פומבית כלפי מצב הפנדה בגן החיות בממפיס, ארה"ב. אז, תמונות של הפנדה נראו כשהיא רזה במיוחד, וסין ניצלה את ההזדמנות להציג תמונה של הפנדה במצב בריא יותר בתקופתה בבייג'ינג. שני הצדדים הכחישו מעשי התעללות, אך הביקורת עוררה כעס ברשתות החברתיות.
באותה תקופה, כל הפנדות הסיניות, כולל מיי שיאנג וטיאן טיאן, הוחזרו לסין על רקע הידרדרות ביחסי המדינות בעקבות חשד לבלון ריגול סיני. רק לאחר מפגש בין הנשיא שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנובמבר האחרון, חודשו הקשרים סביב "דיפלומטיית הפנדות".
המאבק בשמועות נחשב כיום לאקט של רצון טוב מצד סין, במיוחד כשהיא מתכוננת לאתגרי היחסים הצפויים מול ממשל טראמפ ושואפת להתמודד עם האטה כלכלית מבית.
הצעד נגד השמועות הוא חלק ממאמצים רחבים של סין לשפר את קשריה עם מדינות אחרות. צעדים נוספים כוללים פתיחת מגזרים נוספים להשקעות זרות, ביטול איסורים על יבוא פירות ים מיפן, ומתן הסדרי כניסה ללא ויזה לתיירים.
השבוע פרסם עיתון המפלגה הקומוניסטית, "היומון של העם", קריאה להצעות מהציבור לשיתוף סיפורים על יחסי ידידות בין סין לארה"ב, במהלך סמלי שמדגיש את כוונת בייג'ינג לטפח את היחסים.
ברשתות החברתיות, נשמעות תגובות מהוססות. "האם עלינו להמשיך לשנוא את ארה"ב? הגאות השתנתה," תהה משתמש באתר Weibo.