משרד הרווחה מכפיל את קצב בינוי מעונות היום השיקומיים
בשורה למשפחות לילדים עם מוגבלות: משרד הרווחה ישקיע 60 מיליון ש"ח לבינוי מעונות יום שיקומיים חדשים לילדים עם מוגבלות. שר הרווחה יעקב מרגי: "משרד הרווחה רואה בפעוטונים נדבך מרכזי בשירותים לאנשים עם מוגבלות, נמשיך לפתח אותם גם בעתיד"
משרד הרווחה והביטחון החברתי מכפיל את התקציב לבינוי של פעוטונים שיקומיים חדשים עבור ילדים עם מוגבלות. המשרד אישר תקציב של 60 מיליון שקלים לבינוי של 11 מעונות חדשים ב-8 יישובים וערים והם צפויים לקלוט כ-330 פעוטות. מאז שנת 2018 הקצה המשרד לנושא 30 מיליון שקלים בשנה. הכפלת התקציב התאפשרה בזכות חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, שתכליתו בניית מערך שירותים שיאפשר לאנשים עם מוגבלות להשתלב בקהילה בכל גיל ובכל מצב.
מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם קול קורא עבור רשויות מקומיות הרוצות לקבל מתן תמיכה בבנייה, הרחבה או הסבה של מעונות אלו. לקול הקורא נענו היישובים והערים גבעת זאב, בית שאן, קריית גת, ראש העין, אשדוד, רעננה, מטה בנימין ולוד והמעונות החדשים ייבנו בתחומם. הבחירה באותן רשויות נבע ממספר הפעוטות עם מוגבלות בכל רשות. בסך הכל יוקמו באמצעות מהלך זה 33 כיתות עם עשרה פעוטות בכל אחת מהן.
משפרים את האיכות
במהלך הבינוי הצפוי דורש המשרד מבנים משודרגים ותכנית טיפול מעובה בשירותים חדשים.
בנוסף לכך, משרד הרווחה אף הגדיל את התמיכה עבור כל רשות באופן ספציפי כך שכיום ניתן לקבל תמיכה עד סכום של 12 מיליון ₪, וזאת לעומת 9 מיליון ₪ בקול הקורא הקודם. הגידול בתקציב נועד לתת מענה לגידול במספר הפעוטות אשר מאובחנים עם מגבלה מדי שנה, ולהביא לשדרוג באיכות השירות שלו הם זוכים במעונות אלו.
התמיכה של משרד הרווחה תהיה כפופה להתחייבות של הרשות להפעלת מעון היום השיקומי למשך 15 שנה ובכך שתתחייב למספר מינימום של ילדים. הרשויות המקומיות הגישו בקשה לתמיכה באחד משני מסלולים (ותוכל לזכות במסלול אחד בלבד): הראשון הינו מסלול בינוי של מעון יום בעל 4 כיתות או 6 כיתות, או הרחבה של מעון יום שיקומי ב-4 כיתות. במסלול זה על הרשות להראות כי בשטחה לפחות 15 פעוטות הזכאים להשמה במעון יום שיקומי. ואילו השני מסלול בינוי של מעון יום שיקומי בעל 2 כיתות או 3 כיתות, או הרחבה של מעון יום שיקומי ב-2 או 3 כיתות. במסלול זה, מספר המינימום של ילדים הינו 8.
בנוסף לכך, לצורך עמידה בתנאי סף זה, כל רשות מקומית אשר היתה מעוניינת בקבלת תמיכה, נדרשה לצרף פירוט פרויקט הבנייה והשלבים המתוכננים לביצוע, לרבות אבני דרך להקמת המעון והפעלתו וכן להציג מגרש מתאים אשר יעמוד בתנאי הקול קורא. סה"כ נבחרו 8 רשויות אשר כולן עברו את תנאי הסף וקיבלו את הניקוד הגבוה ביותר מבין כלל הרשויות אשר ניגשו למבחן.
שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי אמר: "הכפלת התקציב לבינוי המעונות התאפשרה בעקבות חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, ועל כן בדיוני התקציב התעקשנו על כך שלא יהיה כל קיצוץ במשאבים ליישום החוק. השנים הראשונות בחייהם של ילדים הן שנים קריטיות והשקעה בגיל הרך תבטיח להם עתיד טוב יותר בבגרותם ותאפשר להם להמשיך לחיות חיים עצמאיים בקהילה כל העת. משרד הרווחה רואה בפעוטונים נדבך מרכזי בשירותים לאנשים עם מוגבלות ונמשיך לפתח אותם גם בעתיד".
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני אמר: "אנו נמצאים בעיצומו של תהליך של בניית מערך שירותים חסר תקדים בהיקפו עבור אנשים עם מוגבלות על מנת שבתוך כמה שנים נראה שרוב האנשים המשתייכים לאוכלוסייה זו משולבים בקהילה. את המהלך הזה חייבים להתחיל כבר בגיל הרך וככל שנשקיע יותר באותם הפעוטות בגילאים הצעירים, נראה שילוב מטיב שלהם בחיי החברה בבגרותם".
סמנכ"ל וראש מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי, רקפת בן גיא אמרה: "למינהל מוגבלויות במשרד הרווחה יש מחויבות עמוקה לתמיכה בילדים הזכאים למעון יום שיקומי ובבנייה והרחבה של מסגרות אלו, מתוך הכרה בחשיבותם הקריטית עבור ילדים עם מוגבלות בשלב במוקדם של חייהם. המשרד פועל בנחישות לצמצום פערים ולהבטחת נגישות שווה לשירותים אלה בכל רחבי הארץ, מתוך אמונה כי כל ילד, ללא קשר למוגבלותו או למקום מגוריו, זכאי לקבל את מעטפת הטיפול והסיוע השיקומיים הטובים ביותר".