תגלית ארכאולוגית מרהיבה: ספינה רוסית עם מטען נמצאה באיראן
שרידי ספינה רוסית מהים הכספי נחשפו באיראן: אוצרות כוסמת, עצי אורן ורמזים למסחר היסטורי עלו ממעמקי המאה ה-18 – מסע ארכאולוגי מרתק בין גלים ושכבות הזמן
באיראן, לאורך חופי הים הכספי בפרובינציית מזנדראן, נחשפה ספינת עץ רוסית שהייתה קבורה תחת שכבות של משקעים במשך כ-200 שנים. אורכה של הספינה, שייתכן ונבנתה בסוף המאה ה-18 או תחילת המאה ה-19, הוא 28 מטרים, והיא שימשה ככל הנראה למסחר תחת השפעה רוסית בים הכספי, ששימש כנתיב סחר היסטורי חשוב המחבר בין חמש מדינות, כך פורסם בווינט.
שינויי אקלים גרמו לירידה במפלס הים, וכך חשפו גלי הים את שרידי הספינה. המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Maritime Archaeology, חשף אלמנטים מבניים של גוף הספינה, תרניה, ואף מטען כוסמת שמקורו באזורי הוולגה או הקווקז.
מסע בזמן: איך חושפים את העבר?
צוות בינלאומי של ארכאולוגים מאיטליה ואיראן חקר את האתר. באמצעות שיטות חדשניות כמו מיקרוסקופ אלקטרונים ותיארוך פחמן-14, הצליחו החוקרים לתארך את חלקי העץ ואף לזהות שיפוצים שנעשו בספינה לאורך השנים. הממצאים גילו שהספינה נבנתה בעיקר מעץ אורן, אשוחית או ארזית – חומרי גלם שנפוצים ברוסיה ובקווקז.
בין הממצאים שהתגלו, נמצא מטען שכלל בעיקר כוסמת – מקור מזון עיקרי במאה ה-18 למלחים ולמסחר בים הכספי. יחד עם הכוסמת, זוהו גם עשבים נדירים, שסיפקו הצצה לשיטות החקלאיות שהיו נהוגות באותה תקופה.
הספינה מדגישה את תפקידו ההיסטורי של הים הכספי כצומת מסחרי חשוב. בנוסף, היא מציעה ראייה נדירה על החיים באזור, שיטות בניית ספינות, ואופי המסחר הימי בתקופה שבה שלטה רוסיה בנתיבים הללו.
החשיפה היא חלק מתופעה רחבה שבה תנודות גובה פני הים חושפות ממצאים היסטוריים. התגלית ממחישה כיצד שינויי אקלים תורמים להבנת ההיסטוריה התרבותית והכלכלית של האזור.