למעלה מ-120,000 חולים עם דמנציה בישראל

מערכת הבריאות בארץ אינה ערוכה להתפתחויות בתחומי האבחון והטיפול בתחום. קיים מחסור חמור ברופאים מומחים בתחום מדיסציפלינות שונות, ובפרט בנוירולוגים בעלי התמקצעות בנוירולוגיה קוגניטיבית

למעלה מ-120,000 חולים עם דמנציה בישראל
רופא: אילוסטרציה צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

ברקע פריצות הדרך, שחלו בשנים האחרונות, ביכולת האבחון המוקדם, המניעה והטיפול, בירידה קוגניטיבית מתונה ובדמנציה, פרסמה האגודה האמריקאית לאלצהיימר, קווים מנחים קליניים להערכת מטופלים עם חשד לליקוי קוגניטיבי, או לדמנציה.

הנוירולוגים בישראל: אובדן כישורים קוגניטיביים ודמנציה מהווים את אחד האתגרים המרכזיים והדחופים העומדים בפני מערכת הבריאות, במטרה להתמודד עם ההשלכות החברתיות, הכלכליות והרפואיות הנלוות לתחלואה.

התפתחויות מדעיות ורפואיות משמעותיות בשנים האחרונות, בחקר ובהבנה של מחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות, הובילו לפרסום ראשון מזה למעלה מעשרים שנה של אמות מידה מקצועיות לאבחון וטיפול, על ידי האגודה האמריקאית לאלצהיימר. אמות המידה מדגישות את חשיבות האבחון המוקדם והמדויק של המחלה לצד מניעה וטיפול מותאם אישית.

פרופ' דוד טנה, מנהל מכון שבץ מוח וקוגניציה בקריה הרפואית רמב"ם  ויו"ר החברה הישראלית לנוירולוגיה קוגניטיבית רואה חשיבות רבה בפרסום אמות מידה עדכניות. אמות המידה נועדו לתת כלים ולשלב רופאים וצוותים בכל רמות המערכת הרפואית – החל מרופא המשפחה, ועד הנוירולוג הקוגניטיבי והמומחה בדמנציה.

באדיבות המצלם
פרופ' דוד טנה | באדיבות המצלם

לדבריו: "הקווים המנחים מדגישים את חשיבות ביצוע בדיקות סקר קוגניטיבי מגיל 65 להערכת הבריאות הקוגניטיבית, לצד עידוד אורחות חיים, המקדמים את בריאות המוח, ואבחון מוקדם ומדויק של ירידה קוגניטיבית מתונה ודמנציה בשלביה המוקדמים".

דמנציה הוא מונח המתאר מצב שבו תפקודי החשיבה של אדם נפגעים במידה משמעותית עד כדי שאינו יכול לתפקד בחיי היומיום באופן עצמאי, כפי שנהג לפני שלקה בדמנציה.  על-פי רוב, ובפרט בגיל המבוגר, ירידה בכישורים הקוגניטיביים היא על רקע משולב וכוללת  מרכיב וסקולארי וסיבות של ניוון מוחי כגון מחלת אלצהיימר או מחלות ניווניות אחרות של המוח. התהליכים הביולוגיים המובילים להתפתחות דמנציה הינם ארוכי טווח ומאפשרים אבחון מוקדם ומניעה. ממחקרים רפואיים עולה כי כמחצית ממקרי הדמנציה בישראל ניתנים למניעה או לפחות לדחייה.

לפי דו"ח הועדה של משרד הבריאות למקצוע הנוירולוגיה בישראל, חיים בארץ למעלה מ- 120,000 חולים עם דמנציה. נוסף להם, יש בארץ שיעור דומה לכל הפחות של חולים עם ירידה קוגניטיבית מתונה  (MCI), שעדיין אינה פוגעת בתפקודי היום יום. סך הכל, לפי הערכה, מדובר בהיקף עצום של חולים, כ-250,000 בישראל.

עם זאת מערכת הבריאות בארץ אינה ערוכה להתפתחויות בתחומי האבחון והטיפול בתחום. קיים מחסור חמור ברופאים מומחים בתחום מדיסציפלינות שונות, ובפרט בנוירולוגים בעלי התמקצעות בנוירולוגיה קוגניטיבית - פחות מעשרים מומחים פעילים בישראל.  

לדברי פרופ' טנה: "הפרסום בארה"ב משפיע על עולם הרפואה כולו, ומחייב אותנו בארץ לגישה פרו-אקטיבית בניהול מחלת האלצהיימר ודמנציות אחרות, ולתכנון ברמה הלאומית. על רקע המחקרים המדעיים מן השנים האחרונות, ברור לנו כיום כי בעזרת היערכות מערכתית נכונה של משרד הבריאות, קופות החולים ושאר השחקנים במערכת הרפואית, קיים פוטנציאל אמיתי ביכולת מניעת דמנציה ובהקלה על אוכלוסיית החולים, שעד כה לא זכתה לתשומת לב רפואית מספקת".

דמנציה משרד הבריאות

 צבע אדום

art