שינויים בכתובות על אנדרטאות השואה בליטא: נמחק אזכור לנאצים
בעיר רדווילישקיס שבמחוז שאולאי שבליטא, התגלו כתובות אחרות על אנדרטאות השואה בשכונות שונות. אנדרטאות אלו מוקדשות לזכרם של יהודים שנרצחו במהלך מלחמת העולם השנייה, הכתובות החדשות, מעוררות שאלות משפטיות
אלמונים שינו כתובות על אנדרטאות השואה בעיר רדווילישקיס בליטא וגרמו לזעם בקרב היהודים. בעיר התקיימה עד השואה קהילה יהודית קטנה.
ב-1941 רצחו הגרמנים את מאות הגברים היהודים מהגטו בחורשה ליד בית העלמין היהודי המקומי. בהמשך אותו חודש הועברו בעיקר נשים וילדים, למחנה לשבויי מלחמה סובייטים, בהמשך הם נרצחו. יתר יהודי הגטו שבעיר הועברו לגטו שאולאי, כאשר חלקם נרצחו בדרך, והיתר נרצחו בהשמדת הגטו.
אזכורים ל"תליינים נאצים ושותפיהם המקומיים" נמחקו, וצויין כי הרציחות אורגנו על ידי "שכנים ליטאים".
"ליטא צריכה להיות גאה באזרחיה, המוכרים כחסידי אומות העולם. פעולות חד-צדדיות כאלה מכפישות את ההיסטוריה שלנו ואת עקרונות ההגנה על המורשת. אנחנו צריכים לדעת מי עשה את זה ולמה", אמר סטסיוס קאושיניס מהמרכז לזכויות אדם.
המרכז הליטאי לזכויות האדם (LŽTKC) פנה למשרד התובע הכללי על מנת שיפתח בחקירה מי שינה אותן ובאיזה אישור.
לדברי הארגון: "שינויים בכתובות על אנדרטאות עלולים להיות בלתי חוקיים ועלולים להפר את עקרונות ההגנה על המורשת התרבותית והסדר הציבורי". לטענת המרכז, "פעולות מסוג זה פרובוקטיביות ומעלות חשד כי הן עשויות לעורר שנאה לאומית ולפצל את החברה הליטאית".
"השינויים מעוררים ספקות לגבי חוקיותם ומטרותיהם. הם לא רק מסיתים שנאה לאומית, אלא גם מכפישים את הזיכרון ההיסטורי של אזרחי ליטא. ליטא היא אחת המדינות שהצטיינו בהצלת יהודים בתקופת השואה. 918 ליטאים מוכרים כחסידי אומות העולם במכון יד ושם", אמר סטסיס קאושיניס, בהצהרה שפרסם המרכז.
ראש עיריית רדווילישקיס, קז'ימייראס רצ'קאוסקיס אמר כי "העירייה מודעת לשינויים בכתובות על האנדרטאות, שינויים אלו לא תואמו עם הרשויות המקומיות".