הצע"ח חדשה: לחץ מוגבר על הבנקים לשלם ריבית בחשבונות העו"ש
הצעת חוק חדשה: לחץ מוגבר על הבנקים לשלם ריבית בחשבונות העו"ש. יוזם ההצעה יו"ר ועדת הבריאות ח"כ יוני משריקי: "לא ייתכן מצב שבו הבנקים מרווחים סכומים עצומים מכספי הציבור, בעוד הלקוחות לא מקבלים דבר בתמורה
הצעת חוק חדשה שהוגשה לכנסת עשויה לחולל שינוי משמעותי במערכת הבנקאית הישראלית לטובת הלקוחות: יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת ח"כ יוני משריקי, הניח על שולחן הכנסת הצעת חוק פרטית שמטרתה לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרת העובר ושב של הלקוחות.
על פי ההצעה, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל תקבל סמכות לקבוע את שיעור הריבית שישלם הבנק המרכזי לבנקים המסחריים על כספי העו"ש המופקדים אצלו. המשמעות היא שהוועדה תוכל לקשור בין הריבית שהבנקים מקבלים לזו שהם משלמים ללקוחותיהם.
נכון להיום, מופקדים בחשבונות העו"ש של הציבור הישראלי כ-230 מיליארד שקלים, שאינם נושאים ריבית כלל. הבנקים מפקידים את הכספים הללו בבנק ישראל ומקבלים עליהם ריבית בשיעור של 4.5%, מה שמניב להם רווחים שנתיים המוערכים בכ-13 מיליארד שקלים.
ח"כ משריקי הסביר: “אנחנו מבקשים ליצור איזון ראוי בין האינטרסים של הבנקים לבין אלו של הציבור הרחב. על ידי מתן תמריץ לבנקים להציע ריבית על העו"ש, תיווצר סביבה כלכלית הוגנת יותר שתשיב חלק מהרווחים ישירות ללקוחות”. הוא הוסיף: “מדובר בצעד קריטי לשמירה על אמון הציבור במערכת הבנקאית וביכולתה לשרת את כלל האזרחים בצורה הוגנת”.
עוד הוסיף משריקי: “לא ייתכן מצב שבו הבנקים מרוויחים סכומים עצומים מכספי הציבור, בעוד הלקוחות לא מקבלים דבר בתמורה. אנחנו כאן כדי לשנות את המציאות הזו”.
אם תאושר ההצעה, היא עשויה להוביל להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית ולשיפור משמעותי בתנאים המוצעים לציבור. המנגנון המוצע נועד ליצור תמריץ ממשי לבנקים לחלוק את רווחיהם עם הלקוחות, מה שעשוי לשנות את האופן בו מתנהלים חשבונות העו"ש בישראל.