לוב תחת סוריה: רוסיה מתמקמת במקום חדש אחרי נפילת אסד

משאבים צבאיים רוסיים רבים נשלחו ללוב מבלארוס ורוסיה לצד מכ"מים ומערכות הגנה אוויריות שהועברו אליה מסוריה. למוסקבה חשובה עד מאוד דריסת הרגל במזרח התיכון ובים התיכון ולוב יכולה לשמש עבורה כחלופה טובה במקום סוריה

לוב תחת סוריה: רוסיה מתמקמת במקום חדש אחרי נפילת אסד
צבא רוסיה צילום: משרד ההגנה הרוסי

בעקבות צמצום הנוכחות הצבאית הרוסית בסוריה, על רקע נפילת משטרו של אסד, מסתמן כי יעד ההיאחזות החדש של רוסיה באזור הוא לוב, אחרי שהיא העבירה לשם חלק מהמשאבים הצבאיים שלה מסוריה, כולל מערכות הגנה אווירית מתקדמות.

לפי דיווחים, מספר שכירי חרב הרוסיים בלוב עלה באופן משמעותי, והם ממלאים תפקיד חשוב בתמיכה בצבא הלאומי הלובי. במקביל, רוסיה חתמה בשנים האחרונות על הסכמים כלכליים עם לוב בתחומים שונים, כמו אנרגיה ותשתיות.

כזכור, רוסיה הפעילה בשנים האחרונות את הנמל הצבאי בעיירת החוף טרטוס שבמערב סוריה וכן את הבסיס האווירי חמימיים בחוף הסורי, שנועדו להקנות לו אחיזה בים התיכון ובמזרח התיכון, וכן להקל את גישתה לאפריקה שמדרום לסהרה, במיוחד באזור הסאהל, הכולל את סודן והרפובליקה המרכז אפריקאית.

למרות שהמנהיג החדש של סוריה, אחמד א-שרעא, כינה את רוסיה "מדינה חשובה", באומרו "אנחנו לא רוצים שרוסיה תעזוב את סוריה בדרך למרות שיש כמה שרוצים", עם זאת, המצב החדש בסוריה מאלץ את רוסיה להעביר את מרכז הכובד שלה מהמדינה כפי שהיה בשנים האחרונות ולסגת לכיוון לוב.

מאז נפילתו של אסד לפני יותר מחודשיים, "כמות משמעותית של משאבים צבאיים רוסיים נשלחה ללוב מבלארוס ורוסיה", אמר ג'אלל הרצ'אוי, בכיר בצוות החשיבה הביטחוני 'המכון המלכותי לשירותים המאוחדים' בלונדון. "בשבועות האחרונים חלה עלייה ברורה בנחיתה של מטוסים רוסיים בלוב, מסוריה, רוסיה ובלארוס", אמר לרשת CNN.

כמה ימים לאחר נפילת אסד, דיווח ה'וול סטריט ג'ורנל', מפי גורמים לובים ואמריקאים, כי רוסיה הצליחה להעביר מכ"מים ומערכות הגנה רוסיים מסוריה ללוב, כולל סוללות אס-300 ואס-400 נגד מטוסים.

המומחה אמדדין באדי ממכון המועצה האטלנטית, אמר כי רוסיה מנסה לייצר איזושהי "המשכיות" לנוכחותה בסוריה, כאשר לוב היא החלופה הטבעית עבורה, בשל מה שהוא כינה כ"מדיניות ארוכת שנים" של לוב, התומכת בהרחבת השפעתה של מוסקבה ומספקת לה דריסת רגל אסטרטגית באזור.

לדברי באדי, "אסד הציע למוסקבה דריסת רגל מול האגף המזרחי של נאט"ו ובסיס לבדיקת יכולות צבאיות. מפקד הצבא הלאומי הלובי ח'ליפה חפתר, מציג הזדמנות דומה, שהיא אמצעי לשבש את האינטרסים המערביים, תוך ניצול הפוליטיקה השסועה של לוב והעמקת השפעתה של מוסקבה אל תוך אפריקה".

עם זאת, לוב אינה סוריה ומוסקבה תיאלץ להתמודד שם עם מספר משתנים. "סוריה הייתה נוחה", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית, אולף לסינג, ראש תוכנית הסאהל ב'קרן קונראד אדנאואר' – מכון מחקר בגרמניה. "היא היתה חור שחור, ללא דיפלומטים מערביים וללא עיתונאים. הם יכלו לעשות בעצם מה שהם רוצים", אמר. "לעומת זאת בלוב, זה יהיה הרבה יותר מסובך. קשה לשמור שם דברים בסוד והנוכחות הרוסית תהיה הרבה יותר גלויה", אמר.

בנוסף, מוסקבה תצטרך להתמודד גם עם מעצמות אחרות, בהן טורקיה, שהיא בעלת ברית של הממשלה הזמנית החדשה בלוב – היריבה של הצבא הלובי הלאומי, וכן עם מצרים ואיחוד האמירויות, שהן פטרוניו של הגנרל חפתר.

היחסים בין לוב לרוסיה החלו להתפתח באופן משמעותי לאחר עלייתו של מועמר קדאפי לשלטון בשנות ה-60. קדאפי ביקר במוסקבה מספר פעמים, ושתי המדינות חתמו על הסכמים שונים בתחומי האנרגיה והתשתיות.

עם נפילתו של משטר קדאפי בלוב, התערבו מספר גורמים חיצוניים במלחמת האזרחים שהתפתחה, בהם גם רוסיה שתמכה בצבא הלאומי הלובי, בהנהגתו של ח'ליפה חפתר, המשמש כפילדמרשל מטעם בית הנבחרים הלובי השולט רק על חלק מלוב הגדולה – על קירנאיקה ופזאן, שהם במזרח ובדרום לוב, כאשר מוסקבה סיפקה לו כלי נשק, מערכות הגנה אווירית, ושכירי חרב מקבוצת וגנר.

רוסיה מבקשת לחזק את מעמדה כמעצמה אזורית ולערער על ההגמוניה האמריקאית והאירופית במזרח התיכון וצפון אפריקה. בנוסף לכך, לוב היא מדינה עשירה בנפט וגז טבעי, ורוסיה מעוניינת להבטיח לעצמה גישה למשאבים אלו. נוכחות צבאית בלוב מאפשרת לרוסיה להרחיב את יכולותיה הצבאיות באזור ולהשליך על אירועים במזרח התיכון, במיוחד לאחר שאחיזתה בסוריה נמוגה.

יצוין כי ההתערבות הרוסית בלוב עד כה, תרמה לחוסר היציבות במדינה והאריכה את משך מלחמת האזרחים. מלבד זאת, ההתערבות הרוסית גרמה להתנגשות אינטרסים עם מדינות מערביות ומדינות אזוריות אחרות, כגון טורקיה ואיחוד האמירויות.

לוב סוריה רוסיה נפילת משטר אסד

 צבע אדום

art