ייכנסו לשטח? החות'ים מתכוננים לפעולה קרקעית אמריקאית ומטמינים מוקשים
אלי קליין
19.04.25
בספר הזיכרונות החדש שלו, "קוד מקור: ההתחלות שלי", מייסד מיקרוסופט ביל גייטס חולק תובנות אישיות מרתקות על אתגרים שחווה בילדותו, אשר לדבריו קשורים לאוטיזם.
גייטס, שהוא כיום אחד האנשים העשירים והמצליחים בעולם, מספר שכילד התמודד עם רגישות יתר לקולות מסוימים ועם דחף בלתי נשלט לנדנד ברגליו. "אם הייתי מקבל היום אבחון, כנראה שהייתי נופל על הספקטרום האוטיסטי", הוא כותב.
בראיון ל-Wall Street Journal לקראת פרסום ספר הזיכרונות שלו, טען כי אילו היה עובר הערכה כיום, סביר להניח שהיה מאובחן על הרצף האוטיסטי. הוא התייחס לתכונות מילדותו שמזוהות עם התנהגויות הקשורות להפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD) ושיתף תובנות אישיות על נטייתו להימנע מאינטראקציות חברתיות, התנהגויות חוזרות ונשנות והתמקדות אינטנסיבית, שאפשרו לו להצטיין במתמטיקה ובתכנות.
עם זאת, המיליארדר בן ה-67 מדגיש כי מעולם לא אובחן רשמית כאוטיסט. אך החוויות האישיות שחולק מהילדות שופכות אור חדש על האתגרים הייחודיים שאיתם התמודד ועל הזיקה האפשרית שלהם להפרעה.
גייטס מספר שלמד להתגבר על הקשיים הללו ולרתום את הכישרונות המיוחדים שלו להצלחה יוצאת דופן. הוא מתאר כיצד האובססיביות והיכולת להתמקד לעומק בנושאים מסוימים, תכונות נפוצות בקרב אוטיסטים, סייעו לו רבות בהתפתחותו האינטלקטואלית ובקריירה שלו בהמשך הדרך.
הוא סיפר כי קשייו החברתיים והתנהגויות כפייתיות, כמו נטייתו להתנועע, יכלו להתפרש באופן שונה במציאות של ימינו. "כל העניין של אספרגר או להיות על הספקטרום הוא דבר חדש יחסית", אמר גייטס, כשהוא מתייחס לכך שהבנת האוטיזם בעבר הייתה מוגבלת ונוקשה יותר. הוא הדגיש כיצד תכונות אלו הפכו לחוזקות שאפשרו לו ריכוז עמוק במתמטיקה ומדעים. "הריכוז העמוק הזה, שהופנה למתמטיקה ומדעים… הפך לחוזקה," אמר.
מהי הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD)?
ASD היא קטגוריה רחבה של הפרעות התפתחותיות שמתאפיינות באתגרים בתקשורת חברתית, התנהגויות חוזרות ותחומי עניין מצומצמים. הספקטרום כולל מגוון רחב של ביטויים, החל מאנשים עם מוגבלויות אינטלקטואליות משמעותיות ועד כאלה עם אינטליגנציה ממוצעת או גבוהה מהממוצע.
אצל גייטס למשל, התמקדות אינטנסיבית וניסיון להימנע מאינטראקציות חברתיות, שעשויות להיתפס היום כחלק מהספקטרום האוטיסטי, דווקא סייעו לו להצטיין בתחומים בהם פעל.
במהלך הראיון, גייטס התייחס גם לתפקיד הוריו בתמיכתם במהלך שנותיו המעצבות. הוא הסביר כי למרות החששות לגבי השתלבותו החברתית, הוריו פעלו לטפח את יכולותיו הייחודיות.
"הם דאגו אם אתאים לחברה", נזכר גייטס. "הם שלחו אותי למטפל שעזר לי לחשוב איך לנתב את האנרגיה שלי, ואחר כך לבית ספר מעולה. זה היה מדהים בשבילי".
לדבריו, התמיכה שקיבל מהוריו, לצד סביבה חינוכית מתאימה, סייעו לו לפתח כישורים שהובילו להצלחתו בתחום התכנות והטכנולוגיה. הוא הדגיש את חשיבות ההתערבות המוקדמת והקבלה של נוירודיברסיות בטיפוח הפוטנציאל של ילדים.
בספרו "Source Code", גייטס מתעמק במסע האישי שלו ומציע הצצה כיצד התנהגויות ילדותו השפיעו על הישגיו המקצועיים. דרך חוויותיו הייחודיות, גייטס מדגיש את החשיבות שבקבלת נוירודיברסיות והכרת הערך בתכונות בלתי שגרתיות.
הרפלקציה של גייטס על חוויותיו מדגישה את השינוי המתמשך בהבנת הנוירודיברסיות בעולמות העבודה. כיום ישנה הכרה גוברת בערכם של אנשים עם ASD בתחומים טכניים, בהם נדרשים יצירתיות, פתרון בעיות וחשיבה מיוחדת. גייטס קורא לארגונים לאמץ גישה מכילה יותר בגיוס ובניהול עובדים, תוך התמקדות בחוזקות הייחודיות שמביאה עמה הנוירודיברסיות.
הווידוי הכן של גייטס מהווה תרומה חשובה לשיח הציבורי סביב אוטיזם. עבור רבים החיים על הספקטרום האוטיסטי, דבריו של אחד האנשים המצליחים בעולם יכולים להוות השראה ולהזכיר שאוטיזם אינו גזר דין, אלא שוני נוירולוגי שאפשר וצריך ללמוד לחיות איתו, תוך מיצוי הפוטנציאל הטמון בו.
ספרו של גייטס, המשלב בין זיכרונות אישיים לבין תובנות על טכנולוגיה ועתיד, צפוי לצאת לאור בחודש הבא ועורר כבר עניין רב. אין ספק שהפרק הנוגע לאוטיזם יעורר הדים נרחבים ודיונים מעמיקים בנושא החשוב הזה.
אלי קליין
19.04.25
אוריאל פיליפ
19.04.25
אוריאל פיליפ
18.04.25
אוריאל פיליפ
18.04.25
יענקי פרבר
18.04.25
קובי ברקת
17.04.25