"אני כאן אבל הלב עדיין שם": הבקשה של שורדת השבי קרינה ארייב
חני לוין
10.04.25
משרד האנרגיה והתשתיות השיק היום (שלישי) תכנית חדשה, '100 אלף גגות סולאריים', שתביא לחיזוק העצמאות והחוסן האנרגטי של מדינת ישראל, תאפשר לאזרחים ליצור מקורות הכנסה משתלמים, תתרום להפחתת זיהום האוויר ותסייע לממשלה לעמוד ביעד של ייצור 30% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030.
התכנית צפויה להפוך את האנרגיה הסולארית לחלק בלתי נפרד מתרבות הדיור בישראל, וזאת 50 שנה לאחר שמשק האנרגיה השתנה באמצעות חיוב התקנת דודי שמש על בניינים, דבר שעיצב מחדש את תרבות הדיור בישראל.
היעד המרכזי של התוכנית הוא הקמת מתקנים סולאריים על 100 אלף גגות מבני מגורים חדשים, שיהוו 15% מגגות המגורים, ויוסיפו 1.6 ג'יגה וואט להספק האנרגיה הסולארית של ישראל, ויקדמו את ישראל לעמידה ביעדי הממשלה של 30% אנרגיות מתחדשות בשנת 2030.
למהלך יתרונות כלכליים ואסטרטגיים בעלי השפעה רחבת היקף:
למשקי הבית: חיסכון דרמטי בהוצאות החשמל באמצעות מכירת חשמל עודף לרשת, תשואה שנתית יציבה של למעלה מ-14% למשך 25 שנים, ועצמאות באנרגיה למשקי הבית במקרים של הפסקות חשמל בשגרה ובחירום.
למדינה: התוכנית תחזק את משק האנרגיה של ישראל, תהפוך אותו למבוזר, עמיד ומגוון יותר, ותפחית את התלות במקורות אנרגיה חיצוניים. התכנית תבטיח אספקה יציבה של חשמל גם במצבי חירום, תוך תרומה משמעותית לשמירה על סביבה נקייה.
במסגרת התכנית יינקטו צעדים והטבות רחבי היקף, ביניהם: מסלולי תעריף חדשים שיאפשרו השקעה מהירה ומותאמת יותר.
מליאת החשמל תדון בשבועות הקרובים במסלולים לתעריפים חדשים ומשתלמים לבעלי המערכות הסולאריות על גגות עבור הזרמת חשמל לרשת.
מסלול התעריף הראשון יאפשר את קיצור שנות החזר ההשקעה למערכת הסולארית ל-5 שנים בלבד, מסלול נוסף מופחת סיכון יוצע לאזרחים, באמצעות קביעת תעריפים צמודי מדד. בנוסף, המסלול הקיים שהוא כלכלי ויציב, ימשיך לעמוד לרשות מי שיבחר בו. תמריצים כלכליים ייחודיים שיאפשרו למשקי הבית להפחית ואף לכסות את הוצאות החשמל, טיוב והתאמת מנגנון מס ההכנסה לבתים צמודי קרקע ולבתים משותפים והארכת הפטור מהיטל השבחה, הארכת הפטור מהיטל השבחה והרחבתו.
הקלות רגולטוריות שיקלו על הקמת המתקנים:
חיוב התקנת מערכות סולאריות בבתים צמודי קרקע, במבנים שאינם למגורים ובמבני ציבור.
הרחבת המסלולים הירוקים לחיבור מהיר לרשת החשמל.
דגש על בתים משותפים כדי שבשורת האנרגיות המתחדשות תגיע לכל שכבות האוכלוסייה:
הרחבת הפטור ממס הכנסה לבתים משותפים.
בחינת אפשרות להלוואות מסובסדות לוועדי בתים.
קידום הקמת מערכות סולאריות על מבני הדיור הציבורי.
הגברת מודעות:
מסע הסברה ופרסום מקיף וארוך טווח שיחשוף את יתרונות המערכות הסולאריות לציבור הרחב.
הקמת פורטל לאומי לאנרגיות מתחדשות.
הרחבת התכניות החינוכיות בתחום האנרגיות המתחדשות.
הנגשת מידע וכלי יישום:
הנגשת כלים ממשלתיים שיאפשרו לציבור הרחב לבחור חברת מערכות סולאריות במהירות ובמחירים אטרקטיביים.
הקמת מערכת מיפוי פוטנציאל גגות סולאריים פתוחה לציבור.
הקמת מרכזי יישום ברשויות המקומיות לליווי וסיוע לתושבים בהתקנת מערכות סולאריות.
בעקבות הטבות אלו, בית פרטי שיקים מערכת סולארית ממוצעת בהספק של 15 קילו וואט, יוכל לעשות זאת בצורה פשוטה מהירה ונטולת בירוקרטיה. אותו משק בית ייהנה מהכנסה ממוצעת של 13,000 שקלים בשנה. באמצעות מסלול התעריף החדש, תוחזר ההשקעה כולה בתוך חמש שנים, ובמשך עשרים השנה שלאחר מכן ייהנה משק הבית מהכנסה מובטחת ויציבה לטובת משק הבית או הפחתת עד ביטול חשבון החשמל.
בניין משותף שיתקין מערכת ממוצעת בהספק של 30 קילו וואט ייהנה מהכנסה קבועה בגובה של כ-25,000 שקלים בשנה לטובת צמצום ואף ביטול חשבון החשמל של הבניין או השקעה בשטחים המשותפים. מבני מגורים שישלבו מערוכת אגירה, יוכלו להשתמש בהן לטובת ביטחון באנרגיה והמשך אספקת החשמל של המבנה בחירום ובשגרה.
חני לוין
10.04.25
קובי ברקת
10.04.25
חני לוין
10.04.25
קובי ברקת
09.04.25
יצחק וייס
08.04.25
מאיר גלבוע
10.04.25