כיצד שינו החיסולים את מנגנון קבלת ההחלטות בארגון חמאס?
יענקי פרבר
04.04.25
אתמול (ראשון) התקיימה בביירות, בחלוף חמישה חודשים מאז חיסולם, הלווייתם של מזכ"ל חיזבאללה לשעבר, חסן נסראללה, ומחליפו. הטקס, שנערך בעיצומה של תקופה סוערת עבור הארגון, נועד לשמש כמפגן כוח ולהוכיח כי חיזבאללה ממשיך להתקיים ולזכות בתמיכה רחבה במאבקו נגד ישראל, למרות האבדות הכבדות שספג במלחמה האחרונה. "הארגון תכנן את האירוע בקפידה כדי להפוך אותו לרגע היסטורי, במטרה לבסס את נסראללה כסמל התנגדות וכדמות מרכזית בהיסטוריה האזורית," מסבירה אורנה מזרחי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). לדבריה, בחירת מקום קבורה מרכזי בביירות עבור נסראללה מעידה על כוונת הארגון להפוך את קברו לאתר עלייה לרגל עבור תומכיו.
בטקס השתתפו מאות אלפי בני אדם, רובם מקרב האוכלוסייה השיעית בלבנון, אם כי מספר המשתתפים היה נמוך בהרבה מהמיליון שטענו מארגני הטקס. נוכחות בולטת של נציגים מהציר השיעי, ובראשם משלחת רמת דרג מאיראן, הדגישה את התמיכה האזורית בארגון. עם זאת, היעדרם של בכירים מההנהגה הלבנונית החדשה, וכן של נציגים ממדינות ערב וגורמים בינלאומיים, העיב על התמונה המרשימה שהארגון ניסה לשדר.
"הטקס, על אף ההשקעה הרבה בו, חשף את הבידוד היחסי שבו נתון חיזבאללה כעת," מציינת מזרחי. התבטאותו של נשיא לבנון, מישל עוון, בפגישה עם המשלחת האיראנית, לפיה "לבנון עייפה להילחם את מלחמותיהם של אחרים" לאחר ששילמה מחיר כבד עבור הסוגיה הפלסטינית, שיקפה את תחושת התסכול הגוברת במדינה. את האווירה הכבדה ליוו גם יעפים נמוכים של מטוסי קרב ישראליים במהלך הטקס, לצד תקיפות של צה"ל נגד יעדי חיזבאללה, שהזכירו את האיום המתמשך על הארגון.
בנאום מרכזי שהוקלט מראש, הכריז המזכ"ל החדש של חיזבאללה, נעים קאסם, כי הארגון, שהוכיח את כוחו במלחמה, נכנס לשלב חדש שבו הוא מעביר את האחריות למאבק בישראל למדינה הלבנונית. עם זאת, הוא הדגיש כי חיזבאללה נותר מחויב לדרך ההתנגדות של נסראללה ויפעל נגד ישראל בהתאם לנסיבות. "ההתחייבות המעורפלת של קאסם חושפת את המבוי הסתום שבו נמצא הארגון," אומרת מזרחי. "מידע על מחלוקות פנימיות בקרב הבכירים שנותרו בחיים מצביע על כך שחיזבאללה, המוחלש ומבולבל לאחר אובדן נסראללה, עומד על פרשת דרכים."
מזרחי סבורה שישראל צריכה לנצל את המצב הנוכחי כהזדמנות אסטרטגית. "חיזבאללה נמצא בנקודת תורפה משמעותית, וישראל יכולה לפגוע בו עוד יותר – הן באמצעות פעילות צבאית והן בדרכים מדיניות – כדי למנוע את שיקומו," היא מדגישה. לדבריה, היעדר התמיכה הרחבה בטקס, לצד הלחץ הישראלי המתמשך, עשויים להקשות על הארגון לשוב לעוצמתו הקודמת. "השאלה המרכזית כעת היא האם חיזבאללה יצליח להתאושש, או שמא הוואקום בהנהגתו יוביל לדעיכתו," מסכמת מזרחי, תוך שהיא מצביעה על התפקיד הקריטי שימלאו הגורמים האזוריים והבינלאומיים בעיצוב עתידו של הארגון.
יענקי פרבר
04.04.25
אלי קליין
05.04.25
שלו שינברג
03.04.25
יענקי פרבר
18:13
שלו שינברג
05.04.25