ארה"ב דרשה מהמתווכות: בדקו מה עלה בגורל החטוף האמריקני
שלו שינברג
16.04.25
מתיחות בין קייב לירושלים: יום לאחר הצבעתה של ישראל בעצרת הכללית של האו"ם נגד ההחלטה ביוזמת אוקראינה הקוראת לשמירה על ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית, שגריר אוקראינה בישראל מתח ביקורת חריפה. "אני כל הזמן מקבל טלפונים משרים ישראלים, חברי כנסת ואזרחים מן השורה, שאומרים כמה הם מתביישים בגלל ההצבעה הזו", אמר השגריר יבגן קורניצ'וק, כך דיווח איתמר אייכנר ב-Ynet.
ישראל הצטרפה לארצות הברית בהצבעה, ובכך לראשונה מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שתיהן הצביעו נגד קייב. ההחלטה, שאושרה ברוב של 93 מדינות, קוראת להפסקת פעולות האיבה ולמציאת פתרון בדרכי שלום לסכסוך.
להצבעה החריגה קדמה תפנית משמעותית במדיניות הממשל האמריקני בנוגע למלחמה, לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתח ביקורת חריפה על נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, ואימץ למעשה את עמדת רוסיה. זמן קצר לאחר ההצבעה באו"ם, הצהיר טראמפ במסיבת עיתונאים בבית הלבן לצד נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כי הוא פועל להשגת הפסקת אש בין רוסיה לאוקראינה "בהקדם האפשרי", והוסיף כי ארה"ב ניהלה "כמה שיחות מצוינות" עם רוסיה מאז כניסתו לתפקיד בחודש שעבר.
באוקראינה הופתעו מהמהלך הישראלי. שגריר אוקראינה בישראל, יבגן קורניצ'וק, פרסם הצהרה שבה הדגיש כי "ב-24 בפברואר 2025, שלוש שנים לאחר הפלישה המלאה של הפדרציה הרוסית לאוקראינה, אימצה העצרת הכללית את ההחלטה 'קידום שלום מקיף, צודק ובר קיימא באוקראינה'. ההחלטה, שנתמכה על ידי 93 מדינות, מאשרת מחדש את ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה, וקוראת להשגת שלום מקיף, צודק ומתמשך בהתאם לאמנת האומות המאוחדות".
שגריר אוקראינה ציין כי הוא מקבל פניות משרים ישראלים שמתביישים בעקבות ההצבעה, והוסיף: "למרבה הצער, ישראל נמנתה עם 18 המדינות שהתנגדו לתמיכה בעקרונות היסוד של אמת ודמוקרטיה".
"אני רוצה להודות לכל עם ישראל שתמך באוקראינה לפני שלוש שנים ולהמשיך לתמוך בנו היום. אני חוזר שוב ושוב על כך שתושבי אוקראינה וישראל הם משפחה אחת גדולה שמרגישה את הכאב אחד של השני. לכן, כל כך קשה להבין את עמדתם של פקידי מדינת ישראל, המדינה שנמצאת במלחמה לאחר שהותקפה ללא התגרות, המדינה שכמו אוקראינה נלחמת על זכותה להתקיים".
עד הרגע האחרון לא היה ברור לישראל כיצד תפעל ארה"ב ואם תצביע נגד ההחלטה. בסופו של דבר, ישראל יישרה קו עם וושינגטון, אך הייתה בין המדינות היחידות שעשו זאת – לצד בעלות ברית נוספות כמו הונגריה ואיי הפסיפיק. מנגד, גם רוסיה וצפון קוריאה הצביעו נגד.
שלו שינברג
16.04.25
קובי ברקת
16.04.25
יצחק וייס
17.04.25
יצחק וייס
14.04.25
יענקי פרבר
17.04.25
שלו שינברג
17.04.25