מנהיג המורדים הכורדים קורא לזנוח את המאבק נגד טורקיה - והקשר הישראלי

עבדאללה אוצ'לאן, הכלוא מאז 1999 על אי סמוך לאיסטנבול, קורא לפירוק ה-PKK ולהנחת הנשק. מאז 1984 נהרגו יותר מ-40 אלף בני אדם בעימותים עם טורקיה, והשאלה כעת היא האם אנשיו ייענו לקריאה – ברקע מאמצי ארדואן לקדם חוקה שתאריך את שלטונו

מנהיג המורדים הכורדים קורא לזנוח את המאבק נגד טורקיה - והקשר הישראלי
הכוחות הכורדים צילום: צילום מסך

המנהיג הכלוא של המחתרת הכורדית, עבדאללה אוצ'לאן, העביר היום (ה') מבית הכלא שבו הוא מוחזק ב-26 השנים האחרונות מסר היסטורי, שבו קרא ללוחמים הכורדים הנאבקים בטורקיה להניח את נשקם ולבחור בדרך השלום. בנוסף, הפציר בארגון "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" (PKK), שאותו ייסד, להתפרק לחלוטין. קריאתו של אוצ'לאן עשויה לסלול את הדרך לסיום סכסוך של למעלה מארבעה עשורים, שבו נהרגו יותר מ-40 אלף בני אדם, כך דווח ב-ynet.

ויקיפדיה
עבדאללה אוצ'לאן | ויקיפדיה
נעצר בקניה ב-15 בפברואר 1999 על ידי סוכנות הביון הטורקית והועבר לטורקיה כדי לעמוד לדין. מעצרו הוביל למחאות המוניות של אלפי כורדים. בעקבות דיווחים על מעורבות ישראלית במבצע, הכחיש ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כל קשר לכך. במהלך הפגנות נרחבות בגרמניה, כ-100 כורדים חמושים בנשק קר הסתערו על הקונסוליה הישראלית, הדפו 30 שוטרים גרמנים שאבטחו את המבנה, ופרצו דרך הכניסה הראשית. התוקפים אף חטפו אזרחית ישראלית כבת ערובה, אך נהדפו באש כוחות האבטחה של הקונסוליה. שלושה מהם נהרגו, וכ-15 נוספים נפצעו, כך לפי ערך ויקיפדיה.

אוצ'לאן בן ה-75 מוחזק בבידוד כמעט מוחלט באי אימראלי שמול חופי איסטנבול מאז 1999, אז הורשע בבגידה. למרות מאסרו ועל אף העובדה שרק לעתים רחוקות הוא זוכה לתקשורת עם העולם שבחוץ, אוצ'לאן נותר בעל השפעה גדולה על ה-PKK, הארגון שאותו ייסד ושבמשך שנים הוביל את המאבק הכורדי נגד שלטונות טורקיה. הנהגת ה-PKK צפויה לציית לקריאתו, אך פרשנים מדגישים כי פלגים מסוימים בתוך הארגון עשויים להתנגד לה.

את הצהרתו של אוצ'לאן מסרו לתקשורת מנהיגי המפלגה הפרו-כורדית DEM, שביקרו אותו היום בכלאו. הצהרה זו מסמנת שיא במאמצי השלום שהחלו באוקטובר, לאחר שאחד משותפיו לקואליציה של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן – הפוליטיקאי הלאומני הימני-קיצוני דבלט בהצ'לי – הציע בפומבי את האפשרות לשחרורו של אוצ'לאן, בתנאי שארגונו ינטוש את האלימות ויתפרק מנשקו.

המהלך מתרחש בזמן שארדואן נערך לאפשרות שיזדקק לתמיכתה של מפלגת ה-DEM בפרלמנט לצורך אישור חוקה חדשה, שעשויה לאפשר לו להאריך את שלטונו. ארדואן מוביל את טורקיה מאז 2003, תחילה כראש ממשלה ולאחר מכן כנשיא, כאשר החוקה הנוכחית אינה מאפשרת לו להתמודד לכהונה נוספת, אלא אם יוכרזו בחירות מוקדמות – צעד שגם עבורו יזדקק לתמיכת המפלגה הפרו-כורדית.

אוצ'לאן ייסד את ה-PKK ב-1978, וארגונו הוא שהוביל את המרד והפעולות האלימות של הכורדים בדרום-מזרח טורקיה מאז 1984. ה-PKK מוגדר כארגון טרור הן על-ידי טורקיה והן על-ידי בעלות בריתה המערביות, וכל שיחות השלום שנערכו איתו בעבר נכשלו. הניסיון המשמעותי האחרון היה ב-2015.

מפלגת DEM, שבכיריה ביקרו היום את אוצ'לאן והעבירו את הצהרתו לתקשורת, פועלת שנים למען הרחבת הדמוקרטיה בטורקיה וזכויות האוכלוסייה הכורדית, וכן דורשת לשפר את תנאי כליאתו של אוצ'לאן. עם זאת, גם במהלך סבב השיחות הנוכחי עם הכורדים, הגבירו שלטונות ארדואן את הלחץ על האופוזיציה, תוך מעצר עיתונאים ופוליטיקאים, וכן הדחת ראשי ערים כורדים מתפקידם והחלפתם בממונים מטעם המדינה.

כורדים טורקיה ארדואן סוריה

 צבע אדום

00:00
00:00
art