החברה קוראת להחזיר קובה למרק במילוי בשר בקר
אלי קליין
06.04.25
בושם מסוכן - המרכיב הנסתר שעלול לגרום לבעיות לב, השמנה ובעיות פוריות: כשאתם מתיזים בושם בבוקר, זה אולי משפר את מצב הרוח שלכם בטווח הקצר, אבל רופאים מזהירים כי מרכיב נסתר בבושם האהוב עליכם עלול להוביל לשורה של בעיות בריאותיות חמורות - החל ממחלות לב והתנגדות לאינסולין ועד לבעיות הורמונליות שונות.
פתלאטים (Phthalates) הם מרכיב נפוץ במוצרי קוסמטיקה, ובנוסף לבשמים ניתן למצוא אותם גם בלקים לציפורניים, ספריי לשיער, שמפו, סבוני גוף, דאודורנטים וסבוני ידיים.
בעוד סוגים מסוימים של פתלאטים, כמו Dibutyl Phthalate (DBP) ו-Dimethyl Phthalate (DMP), משמשים בעיקר בתעשיית הפלסטיק ובמוצרי טיפוח מסוימים, פתלאט בשם Diethyl Phthalate (DEP) הוא זה שמדאיג במיוחד. DEP נפוץ בתעשיית הבשמים ומשמש לחיבור בין ריחות שונים, אך מומחים ממליצים להימנע ממנו.
פרופ' אנדריאה גור, מרצה לפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה באוניברסיטת טקסס, אמרה ל"וושינגטון פוסט": "אני ממליצה להימנע מריחות מלאכותיים בכלל - בבשמים, בקרמים ובשמפו, ואפילו במרככי כביסה ודאודורנטים".
מחקרים רבים קישרו את השימוש בפתלאטים לבעיות בריאותיות מגוונות, בהן מחלות לב, השמנה, התנגדות לאינסולין וסוכרת. מחקר מ-2020 אף מצא קשר בין פתלאטים לבעיות התנהגות הקשורות להפרעת קשב וריכוז (ADHD) בקרב מתבגרים. בנוסף, מכון קליבלנד דיווח כי חשיפה לחומר עלולה להוביל גם לאלרגיות ואסתמה, כך פורסם ב-AOL.
רופאים מזהירים כי מדובר גם במפרי הורמונים, שיכולים להשפיע על הפוריות של גברים ונשים כאחד, לשבש את האיזונים המומלצים ולהוביל לסיבוכים בהריון ובלידה.
ד"ר לורה שאהין, אנדוקרינולוגית מסיאטל, הסבירה: "רמות גבוהות של פתלאטים נקשרו לעלייה בסיכון לאי פוריות, ואף להפלות".
בעוד מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) טוען כי רמות הפתלאטים במוצרי קוסמטיקה אינן מסוכנות, מומחים אחרים סבורים אחרת. ד"ר שאהין ציינה כי הבעיה האמיתית היא הצטברות החומרים במערכת שלנו לאורך זמן.
"הנשים הממוצעות משתמשות ב-12 מוצרי יופי ביום, ואלו מצטרפים למוצרי ניקוי, מרככי כביסה ועוד - איש אינו עוקב אחר ההצטברות לאורך זמן והסיכון שבכך", היא אמרה.
למרות הקושי להימנע לחלוטין מחשיפה לפתלאטים, ניתן להפחית את הסיכון:
בחרו במוצרים ללא ריח: העדיפו חומרי ניקוי ומוצרי טיפוח שאינם מבוססים על ריחות מלאכותיים.
הימנעו מנרות ריחניים ומבשמים חשמליים: גם בהם עלולים להסתתר פתלאטים.
בדקו את רשימת המרכיבים: המונח "Fragrance" או "Perfume" יכול להיות שם קוד לפתלאטים.
"הניחוח אולי מפתה, אבל הבריאות חשובה יותר," מסכמת ד"ר שאהין.
אלי קליין
06.04.25
חני לוין
20.04.25
יענקי פרבר
06.04.25
יענקי פרבר
20.04.25
חני לוין
08.04.25