תחקיר כפר עזה: הכאוס נמשך שעות ארוכות, רבים נחטפו או נרצחו

לשטח הקיבוץ חדרו כמאתיים וחמישים מחבלים, אשר ביצעו מסע רצח, חטיפה, ביזה ופשעים נוספים. על פי הערכות, בשטח הקיבוץ חוסלו כמאה מחבלים וחמישים נוספים מחוצה לו. לקיבוץ נגרם נזק כבד והליך שיקומו צפוי להימשך זמן רב

תחקיר כפר עזה: הכאוס נמשך שעות ארוכות, רבים נחטפו או נרצחו
בית שרוף בכפר עזה צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

הצגת התחקיר המבצעי על המתקפה והקרב בקיבוץ כפר עזה הושלם וממצאיו הוצגו לקהילת הקיבוץ, למשפחות השכולות, לכיתת הכוננות ואלמנות חברי כיתת הכוננות שנפלו.

התחקיר סוכם על ידי ראש המטה הכללי, רב-אלוף הרצי הלוי. צוות התחקיר קבע שצה"ל כשל במשימת ההגנה על קיבוץ כפר עזה. גבורת לוחמי כיתת הכוננות ותושבי קיבוץ כפר עזה, תושייתם, ערבותם ההדדית והיוזמה שנקטו במהלך שעות אלה, ראויים לכל הערכה.

בהתקפה האכזרית על הקיבוץ נרצחו 62 מתושבי הקיבוץ ונחטפו לשטח הרצועה 19 חטופים. מתוכם שניים מהחטופים נהרגו בשוגג על ידי כוחותינו במהלך הלחימה ושניים עודם מוחזקים בשבי על ידי ארגון הטרור חמאס בעזה.

כוחות הביטחון שלחמו בקיבוץ, פעלו בגבורה ובחירוף נפש. במהלך הלחימה נפלו 31 אנשי כוחות הביטחון בהם שבעה חברי כיתת כוננות, ונפצעו לוחמים ואזרחים רבים. אחד הלוחמים נפצע באורח קשה בקרב ונפטר מפצעיו לאחר שנה של מאבק על חייו.

לפי ממצאי צוות התחקיר, חדרו לשטח הקיבוץ כמאתיים וחמישים מחבלים, מרביתם מחבלי נוח'בה של ארגון הטרור חמאס, מחטיבת העיר עזה, אשר ביצעו מסע רצח, חטיפה, ביזה ופשעים נוספים. על פי הערכות, בשטח הקיבוץ חוסלו כמאה מחבלים וחמישים נוספים מחוצה לו. לקיבוץ נגרם נזק כבד והליך שיקומו צפוי להימשך זמן רב.

שלב א': מתחילת המתקפה ועד 08:30

בשעה 06:43 נפרצו מעברים בגדר 'שעון חול' על ידי המחבלים, במקביל מחבלים על גבי שלושה מצנחי רחיפה נחתו בקיבוץ. בשעה זו מעודכנים כוחות צה"ל בקשר על ידי מפקד פלוגה בגדוד ההגנה הגזרתי על אויב על אופנועים בדרכו לקיבוץ. בעקבות כך, נשלח כוח סיור המונה שלושה רכבים מהגדוד הגזרתי לאזור.

חלק מהכוח לא הגיעו למרחב בשל היקלעות ללחימה בזירה נוספת בגזרה וחלק מהכוח נסע לשדרות. רכז הביטחון בקיבוץ הנחה את חברי כיתת הכוננות להגיע לנשקייה, להצטייד בנשקים והם יצאו להילחם מול המחבלים בקיבוץ.

במהלך הלחימה הקשה מול עשרות המחבלים, לחמו 14 חברי כיתת כוננות, שבעה מהם נפלו בקרב ונוספים נפצעו.

בשעה 06:54 נפרצו שני שערים בגדר הקיבוץ על ידי מטעני חבלה שער ההרחבה ושער החווה הסולארית. לקיבוץ חדרו כ-50 עד 80 מחבלים על גבי טנדרים ואופנועים והחלו במסע ההרג במספר נקודות בקיבוץ, במקביל על פי החומרים והעדויות שנאספו על ידי צוות התחקור, מוערך כי בשלב זה ועד השעה 08:30 נרצחו ונהרגו ברחבי הקיבוץ כ-37 תושבים.

שלב ב' –מסע רצח וחטיפה

תוך תחילת לחימת הכוחות בין השעות 08:30-12:00, בשעה 08:33 נכנס לקיבוץ כוח צבאי ראשון קטן מתוך כוחות ההגנה בגזרה. בשעה 09:50 לערך, נפרץ על ידי המחבלים שער נוסף בגדר היישוב, מול שכונת 'דור צעיר', ממנו חדרו כ-150 מחבלים ליישוב. בשלב זה נרצחו כ-18 תושבים בצורה אכזרית, ונחטפו 19 תושבים לשטח הרצועה.

מפקדים בכירים הגיעו ללחימה בתוך כפר עזה ובהמשך, פיקדו על הקרב בקיבוץ. החל מהשעה 10:30 החלו להגיע כוחות ביטחון נוספים ושונים ללחימה בתוך הקיבוץ, ללא היכרות ביניהם ועם שטח הקיבוץ, וללא מידע על כמות המחבלים הנמצאים בו. בקיבוץ התנהלה לחימה עזה. הכוחות נלחמו בנחישות וספגו נפגעים רבים.

ב-Ynet פורסם כי מחדלי המודיעין הרבים שקדמו ל-7 באוקטובר נמשכו גם באותו היום - ביחידת 8200 לא חשבו להאזין למכשירי הקשר ולטלפונים הניידים של אלפי המחבלים שפלשו לשטח ישראל. על המחבלים היה ציוד לשהייה ארוכה: ערכות מתקדמות לעזרה ראשונה שבהן נעשה שימוש לטפל במחבלים שנפצעו, תחמושת לימים ארוכים של לחימה וציוד רב. 

ההרס בכפר עזה היה מהגדולים ביותר ביום הטבח - בשש שכונות מתוך שמונה, ובעיקר בשכונת "דור צעיר". 37 תושבים היו בה באותה השבת - 11 נרצחו ושבעה נחטפו ובהם כאמור גלי וזיו ברמן, שעדיין בשבי.

250 מחבלים שרצו בתוך הקיבוץ בשיא, לפני הצהריים. חמאס הרבה להשתמש בקיבוץ בניוד מהיר, לא רק טנדרים ואופנועים אלא גם מכוניות פרטיות מעזה, רכבים של תושבים ואפילו אופניים. שתי משפחות מהקיבוץ שהבינו מוקדם את המתרחש הצליחו להיכנס לרכבם ונמלטו.

101 גופות מחבלים אותרו בקיבוץ, רוב הפולשים הספיקו לברוח חזרה לעזה. המחבל האחרון חוסל בכפר עזה ביום שלישי בשעה 17:30.

להלן עיקרי המסקנות:

1. צה"ל נכשל במשימת ההגנה על קיבוץ כפר עזה. הקיבוץ נכבש על ידי מחבלים בשבעה באוקטובר בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר לא הגיעו כוחות צבא עד השעה 08:30 בעוד כיתת הכוננות התריעה ונלחמה בגבורה ובחירוף נפש.

2. פערים תפיסתיים ואופרטיביים בתרחיש הייחוס ובהתאמה תכניות הגנה מותאמת, לצד תודעת מכשול והעדר תמונת מצב אמת ברחבי הגזרה - פורטו בהרחבה בתחקירים המטכ"ליים והם בבסיס האירועים הקשים גם בקיבוץ כפר עזה.

3. הגעה לא סדורה של כוחות הביטחון לקיבוץ - הכוחות הגיעו ללא פיקוד ושליטה סדיר, מבלי להבין את תמונת המצב ובחלקם ללא ציוד לחימה תואם. הכוחות נלחמו בחירוף נפש ללא תמונת המצב, באשר למחבלים ולאזרחים, מה שהקשה על ניהול הלחימה.

4.. פיקוד ושליטה גזרתי – עד שעות הצהריים המאוחרות נכנסו לקיבוץ לוחמים ששיבשו את תכניות המחבלים. חוסר השליטה בתמונת המצב ובכוחות הלוחמים, מנעו פעולה יעילה יותר ולא הביאו לקטיעת מסע הרג והחטיפות במרחב הצפוני. התייצבות חלוקת האחריות והממשקים בין הכוחות הלוחמים בקיבוץ לקחה זמן רב מדי. היה קושי בגיבוש תמונת המצב האזרחית, למרות ניסיונות רבים של תושבי הקיבוץ, הוא השתפר רק לאחר חבירה פיזית לחוליות פיקוד קדמי של מפקדים.

5. חיל האוויר לא השפיע על מהלך הלחימה בקיבוץ ועל התוצאות הקטלניות בחטיפות וברצח תושבים, למרות מספר תקיפות שבוצעו.

6. הכוחות הלוחמים שנכנסו לקיבוץ פעלו באומץ ובנחישות, על אף השגיאות שנעשו, ומתוך הבנת הצורך להשיג שליטה, לחסל את המחבלים ולהציל את האזרחים. טיהור הקיבוץ ממחבלים ערך עד ליום שני (תשעה באוקטובר) בשעות הערב, בין היתר כתוצאה מהפער ביצירת תהליכי פיקוד ושליטה אפקטיביים בכלל הדרגים, בגיבוש תמונת המצב ובכמות המחבלים. .

7. צבירת כוחות בכניסה לקיבוץ - מרגע תחילת מתקפת החמאס ועד שעות הצהריים של ה-7 באוקטובר, כל כוח לוחם שהגיע לצומת כפר עזה, נכנס באופן מידי ללחימה בתוך הקיבוץ תוך חתירה למגע. מהתחקיר עולה כי כלל המסגרות הלוחמות שהגיעו להילחם בכפר עזה הצטרפו ללחימה עם הגעתם. צוות התחקיר בדק טענות על כוחות שלא נכנסו ללחימה בקיבוץ. הצוות עשה ככל יכולתו בתחקור המרחב, וזאת בהתחשב במורכבות שתחקור המרחב, כולל כוחות שהגיעו ללחימה בגזרות שונות, ובהתחשב בחוסר בתיעוד במרחב זה. יצוין כי החל משעות הצהריים של השבעה באוקטובר ועד שעות הלילה באותו היום, הצטברו כוחות שונים בכניסה לקיבוץ, אשר עסקו בפינוי, רפואה, מנהלה ופיקוד ושליטה, וכן חלק מכוחות אלו נכנסו ויצאו מהקיבוץ בשל ביצוע תפקידם.

8. חילוץ התושבים משטח הקיבוץ - החילוץ תוך כדי לחימה, בניסיון להשיג שליטה במרחב, ערך זמן רב. שעות רבות תושבים היו נצורים בבתיהם עד שהושלם תהליך החילוץ תחת אש. בלילה שבין ה-7 באוקטובר ל-8 באוקטובר רוב תושבי הקיבוץ פונו משטח הקיבוץ.

9. חילוץ התושבים משטח העוטף ככלל, נמצא שפינוי התושבים נעשה בצורה לא מאובטחת ולא מאורגנת דיו ממרחב העוטף. נוצרו יוזמות מקומיות של מפקדים ולוחמים שסייעו בצורה מאורגנת יותר. בנוסף, היה חוסר ארגון ושליטה במרחב הצומת ותחנת הדלק כשטח היערכות עורפי ללחימה בקיבוץ - ללא שליטה, ללא בקרה וללא אבטחה של הכוחות במרחב.

10. פינוי החיילים הפצועים בוצע באופן מיידי תוך כדי הלחימה בעוד פינוי האזרחים הפצועים בוצע באופן איטי יותר, שלעיתים התעכב עקב הקושי בגיבוש תמונת מצב אזרחית ובעיסוק הכוחות בטיהור המרחב. יש להדגיש כי ככלל פינוי אזרחים צריך להתבצע לפני פינוי כוחות. הדבר נבע כתוצאה ממורגלות הכוחות לתרגולת פינוי פצועים של כוח פצוע.

מלחמת חרבות ברזל חמאס כפר עזה

 צבע אדום

00:00
00:00
art