סיבה לדאגה: תוכנית החלל הצבאית של איראן מתקדמת בתמיכה רוסית
שלו שינברג
20.04.25
כאשר יצירות אמנות יקרות ערך שנגנבו על ידי המשטר הנאצי מופיעות באוספים ציבוריים או פרטיים, קיימות הנחיות קפדניות למציאת היורשים - וחובהה ליידע את הצאצאים של הבעלים המקוריים. מומחים מעריכים כי במהלך שנות הדיקטטורה הנאצית בגרמניה בין 1933 ל-1945, לפחות 200,000 יצירות אמנות הוחרמו מבעליהם היהודים ברובם, בין אם באמצעות הפקעה ישירה או באמצעות מכירה בכפייה. אספני אמנות יהודים רבים עזבו את גרמניה או גורשו למחנות המוות.
כעת נחשף כי באוספי הציורים הממלכתיים של בוואריה מוחזקות כ-200 יצירות אמנות שנגנבו על ידי הנאצים, כולל ציורים מתחילת המאה ה-20 של מקס בקמן ופבלו פיקאסו. אבל צאצאיהם של הבעלים היהודים המקוריים לא קיבלו על כך מידע, כך פורסם בתחקיר מיוחד של תאגיד השידור הגרמני DW.
הרשות המפקחת על אוספי הציור של מדינת בוואריה וגלריות לאמנות ציבוריות הזמינה מומחים לחקור באופן שיטתי את מקור היצירות. ברשימה פנימית סומנו באדום היצירות החשודות בבירור כאמנות גנובה. עם זאת, המידע לא הועבר ולא נפתחו הליכי השבה. כך דיווח העיתון הבווארי "Süddeutsche Zeitung", שפרסם כי תחקירנים צפו ב-900 עמודים ממסד נתונים פנימי מ-2020.
בנוסף ל-200 היצירות המסומנות באדום, יש ככל הנראה עוד 800 יצירות שנגנבו על ידי הנאצים באוספים של הציורים הממלכתיים של בוואריה.
שרת התרבות קלאודיה רוט אמרה לסוכנות הידיעות הגרמנית dpa כי מדובר בחוסר שקיפות ואולי בהסתרה מכוונת ומניעת פתרונות הוגנים וצודקים. "זו תהיה שערורייה אם ידע על אמנות שנבזזה על ידי הנאצים היה קיים ונמנע בכוונה", אמרה.
שרת התרבות הדגישה כי גרמניה מקפידה על עקרונות הסכם שנחתם על ידי 44 מדינות ב-1998 ובו הוחלט כי על אוספי המדינה להחזיר אמנות שנבזזה על ידי הנאצים ברשותם לבעלים המקוריים.
האחראים על אוספי הציורים מטעם מדינת בוואריה דוחים בתוקף את הטענות. הם אמרו לסוכנות הידיעות dpa כי רשימת האמנות שנבזזה על ידי הנאצים שהוזכרה על ידי העיתון Süddeutsche Zeitung אינה מעודכנת וכי יש מידע שקוף וגלוי באינטרנט.
בתוך כך שני ציורים שהיו שייכים לאספן ברונו קסירר, נגנבו על ידי הנאצים והוחזרו על ידי קרן התרבות בגרמניה ויוצגו במוזיאון של ברלין. ברונו קסירר, יליד ורוצלב הפולנית ב-1872, היה הבעלים של הוצאת ספרים וגלריה לאמנות יוקרתית ברובע טירגארטן בברלין.
לאחר שהנאצים תפסו את השלטון ב-1933, התמודד קסירר עם רדיפות בשל היותו יהודי, וחברותו בלשכת הספרות של גרמניה בוטלה. הוא נאלץ להגר לאנגליה ב-1938, ונכסיו, כולל אוסף האמנות שלו, הוחרמו והועברו למכירה פומבית על ידי המשטר הנאצי. הוא הלך לעולמו באוקספורד ב-1941.
שלו שינברג
20.04.25
שלו שינברג
20.04.25
שלו שינברג
10:16
יענקי פרבר
08:05
יענקי פרבר
20.04.25
מאיר גלבוע
20.04.25