ארה"ב הודיעה למדינות המפרץ: אסור לכן לספק סיוע כספי ללבנון בשלב זה
שלו שינברג
10.04.25
דנמרק מובילה יוזמה תקדימית לאיסור גורף של סמארטפונים בבתי הספר, במטרה להגן על ילדים מהשפעות שליליות של הפלטפורמות הדיגיטליות. מהלך זה, שנועד להפחית את התלות של ילדים במסכים ולחזק אינטראקציות חברתיות, מצטרף למגמה הולכת וגוברת באירופה ובעולם, עם ניסויים דומים בצרפת, ארה״ב ואפילו בישראל, כך פורסם בווינט.
יו"ר ועדת הרווחה הדנית, ראסמוס מאייר, טוען כי מדובר במהלך חיוני שיספק לתלמידים "הפסקה" מחיי הרשת ויאפשר להם לחזור לסביבה חברתית אנלוגית, תוך שיפור יכולת הריכוז. "אנחנו לא מאשרים לילדים להביא פלייסטיישן לכיתה, אבל זה מה שקורה בפועל כשאנחנו מאפשרים להם להביא סמארטפונים", אמר מאייר.
דנמרק אינה המדינה היחידה שמתמודדת עם אתגר ההתמכרות הדיגיטלית בקרב ילדים. בצרפת, למשל, נכנס לתוקף חוק שאוסר שימוש בטלפונים ניידים בבתי הספר כבר ב-2018, וכיום מתבצע ניסוי להערכת השפעתו. גם תל אביב הצטרפה למגמה עם פיילוט דומה, וכך גם מדינת פלורידה בארה"ב.
דו"ח שהכינה הוועדה הדנית מציג תמונה מדאיגה של דיגיטציה מואצת בחייהם של ילדים וצעירים. מהדו"ח עולה כי 94% מהצעירים בדנמרק מחזיקים בפרופיל ברשתות החברתיות לפני גיל 13, בעוד שילדים בגילאי 9-14 מבלים בממוצע שלוש שעות ביום בפלטפורמות כמו טיקטוק ויוטיוב.
במסגרת המלצות הוועדה, דנמרק מתכוונת ליישם איסור מוחלט על סמארטפונים בבתי הספר ובמועדוניות, ואף לשקול חקיקה שתגביל בעלות פרטית של ילדים מתחת לגיל 13 על סמארטפונים וטאבלטים. מאייר קורא למדינות נוספות באירופה לאמץ את המודל הדני ואף דורש רגולציה רחבה בנושא. לדבריו, "אם נגלה בעוד חמש שנים שעדיף עם סמארטפונים, נוכל להחזיר אותם. אבל אני לא חושב שזה יקרה".
על פי ווינט, בתי ספר שכבר יישמו את המדיניות החדשה מדווחים על תוצאות חיוביות. בבית הספר Skolen på Grundtvigsvej בקופנהגן, בו נאסר השימוש בסמארטפונים כבר ב-2018, נרשמה עלייה ברמות הריכוז ושיפור משמעותי באינטראקציה בין הילדים. הלֶה ביירג, מנהלת בית הספר, מציינת כי הילדים מדברים יותר זה עם זה ופחות מוסחים.
גם במועדונית סמוכה, שם הסמארטפונים מותרים אך אינם מעודדים, מעידים אנשי הצוות על שינוי חיובי. חיאלטה פטרסן, פדגוג במועדונית, מספר כי מאז שהופחת השימוש במכשירים הניידים, הילדים מבלים יותר זמן במשחקים משותפים ופחות שקועים במסכים.
החלטתה של דנמרק עוררה בימים האחרונים דיון ציבורי נרחב במדינה, כאשר תומכים ומתנגדים מביעים את דעתם. השאלה הגדולה היא האם מדיניות זו תשרוד את ההתפתחות הטכנולוגית, במיוחד עם כניסת הבינה המלאכותית לכל תחומי החיים.
ככל שהעולם הולך לכיוון דיגיטלי יותר, ייתכן כי יידרש עדכון של הגבלות אלו או התאמה של מוצרי הטכנולוגיה כך שיאפשרו שימוש מושכל בבתי הספר. כך או כך, נראה כי המאבק בהתמכרות הדיגיטלית בקרב ילדים רק בתחילתו, והעתיד יכריע האם מדובר במהלך הכרחי – או בניסיון כושל להילחם בקדמה.
שלו שינברג
10.04.25
יענקי פרבר
10.04.25
אוריאל פיליפ
07:32
אוריאל פיליפ
10.04.25
ישראל לפקוביץ
08:10