יהודי קנדה תרמו 50 מיליון שקלים לתושבי הצפון

יהדות קנדה תורמת 50 מיליון שקלים לאצבע הגליל ואזור הצפון. לפי סקר עמדות תושבי הצפון: הצעד הראשון הדרוש לשיקום האזורי – השקעה בחינוך

יהודי קנדה תרמו 50 מיליון שקלים לתושבי הצפון
שריפות בגליל העליון שגרמו טילים ששיגר חיזבאללה צילום: כב"ה צפון

במהלך חסר תקדים הצליחה מגבית קנדה לגייס 50 מיליון שקלים שיוקצו באופן מלא לתחום החינוך באצבע הגליל – שסומן כסוגייה הקריטית ביותר לשיקום האזור. המהלך כולל גם גיוס של מינוף ממשלתי בסכום דומה.

בסקר תושבים שנערך על ידי "מרכז ידע אזורי גליל מזרחי" על תחושותיהם של תושבי הצפון, נמצא כי הסוגייה החשובה ביותר לאחר תחושת ביטחון ומוגנות - היא סוגיית החינוך שדורגה במקום השני גם בקרב התושבים המפונים וגם בקרב למעלה ממחצית מהתושבים שנשארו בבתיהם.

בהמשך לממצאי הסקר, ולאחר שמאז ה-7 באוקטובר מרבית כספי הפילנתרופיה הופנו לדרום, עם 140 מיליון דולר שגייסו הפדרציות היהודיות של קנדה לבדן, הצליחה מגבית קנדה - ארגון הגג של הפדרציות היהודיות בקנדה, להוביל יוזמה לאיחוד כוחות ראשון מסוגו בין שלוש הקהילות הגדולות ביותר בקנדה, לצד עוד שורה של קהילות קטנות יותר מ-Coast to Coast, שכל אחת מהן הקצתה רבע מהסכום שנאסף – וכולו לצפון הארץ.

הפרויקט יתמקד בהקמת אוניברסיטת תל-חי, מתוך מטרה לסייע לה להפוך למנוע צמיחה אזורי ולמעסיק המרכזי המשמעותי באצבע הגליל. צעד זה יביא להגדלת מספר הסטודנטים לכ-10,000, מספר חברי סגל, חוקרים ובני משפחותיהם לאצבע הגליל. כל זה יביא באופן טבעי לחיזוק האקו-סיסטם ולממשק עם החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי באזור. 

ההשקעה תכלול גם תמיכה בתוכניות לנוער, ובחינוך בלתי פורמאלי, שיבטיחו רצף חינוכי וחיבור בין קהילות ותושבים צעירים לבין האקדמיה והמובילים המקומיים.

מהלך זה ממשיך מורשת ענפה של כמעט 30 שנה של השקעה של הפילנתרופיה הקנדית בצפון הארץ ובאצבע הגליל בפרט כספים שקידמו מהלכים של בניית קהילה וחינוך לאורך עשורים רבים בהם הפדרציות היהודיות עמדו כתף אל כתף לצד מדינת ישראל, נטעו שורשים באזורי הפריפריה הגיאוגרפית והשקיעו בפרויקטים לפיתוח חבלי ארץ הזקוקים לתמיכה. אולם הפעם תשומת הלב כולה מופנית לשיקום ופיתוח צפון הארץ.

יחד הצליחו הפדרציות לשריין 20 מיליון דולר שישמשו כקרן ייעודית לפיתוח ארוך טווח באצבע הגליל, אזור שותפות היסטורי של פדרציות ונקובר וקוסט-טו-קוסט לצד פדרציות שבאופן מסורתי פעלו דווקא בדרום הארץ – ומכאן שההישג הוא חסר תקדים. 

"מדובר ביוזמה קהילתית ייחודית שמדגישה את הכוח של הפדרציות היהודיות בקנדה וחיבורן העמוק לישראל. שותפות שמסכמת 30 שנה, עם פנים ל-30 הבאות", ציינה שרה מאלי, מנכ"לית מגבית קנדה - ארגון הגג של הפדרציות היהודיות הקנדיות בישראל. "המהלך הוא ביטוי לערבות הדדית ולשותפות אמיתית של יותר מאשר אדם אחד, עשיר ככל שיהיה, שקם בבוקר ומחליט לתרום. אלא מקהילה שלמה, 400 אלף יהודים, שרואים עצמם חלק אינהרנטי מהפתרון כבר כמה עשורים, ומכאן שער לצרכים, מכיר את האקו-סיסטם מבפנים, יודע לעבוד עם ההנהגה המקומית, כך שלא נוחת משום מקום. הפדרציות רואות את התרומה ככסף מקומי, של בני בית"

אשת נשיא המדינה, מיכל הרצוג, שנאמה באירוע: "ב-7 באוקטובר נפערה האדמה מתחת לרגלינו, והותירה אחריה אבדות כבדות ותחושת חוסר ביטחון עמוקה שהגיעה גם לכל העולם היהודי. לצד האבל, הפחד והזעם, זהו הזמן לחיזוק החיבורים והקשרים, כמו עם הקהילה היהודית בקנדה. מנהיגי הפדרציות היו שם לא רק פיזית, אלא גם ראו את המציאות בעיניים והושיטו יד לסיוע. מעל 26 שנות פעילות משותפת יצרו שותפות אמת, ודרך סנכרון בין הפדרציות הגדולות והקטנות, ניתן לקחת חלק משמעותי בשיקום אצבע הגליל והצפון שנפגעו. אני נפעמת מהרצון להקשיב לצרכים של המנהיגות המקומית – לתת זה קל, אך לתת בצורה הנכונה והחכמה זה האתגר האמיתי. השקעה בחינוך באזור היא הדרך לשיקום ולצמיחה של הצפון כולו".

פרופ' אליעזר שלו, נשיא תל-חי, אוניברסיטה בהקמה: "לתל-חי ולקהילות הקנדיות שותפות ארוכת שנים, אשר לאורך ההיסטוריה, מילאה תפקיד מפתח בהתמודדות עם אתגרי האזור ובפיתוח הגליל. כיום, אנו ניצבים בפני אתגר נוסף: שיקומו של הצפון מהנזקים שנגרמו במלחמה והקמת אוניברסיטת קריית שמונה והגליל. הקשר העמוק והמחויבות הבלתי מתפשרת של הקהילות היהודיות בקנדה לצפון הארץ, הוכיחו פעם אחר פעם כי יחד – אין דבר שיעצור אותנו. ובעוצמת השותפות הזו, אנו יוצאים כעת לשקם ולבנות מחדש את הגליל – יחד".

מלחמת חרבות ברזל קנדה גליל עליון

 צבע אדום

00:00
00:00
art