עובדי הממשל בארה"ב בפאניקה: הצ'אטבוט שמבקש להחליף אותם

יוזמה חדשה של "המחלקה ליעילות ממשלתית" מעוררת חששות מפיטורים המוניים ומעלה שאלות על עתיד השירות הציבורי בעידן הטכנולוגיה

עובדי הממשל בארה"ב בפאניקה: הצ'אטבוט שמבקש להחליף אותם
אילוסטרציה צילום: Ideogram

מהלך נועז של אילון מאסק והמחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) מטלטל את המגזר הציבורי בארצות הברית ומצית דיון סוער על גבולות השימוש בבינה מלאכותית.

ב-ynet דווח כי במרכז הסערה עומדת תוכנית חדשה שמבקשת להחליף עשרות אלפי עובדי ממשלה מנוסים בצ'אטבוט פדרלי, מה שמומחים כבר מכנים "הצמצום הגדול בהיסטוריה" של כוח האדם הממשלתי.

הפרויקט, שזכה לפרסום בדיווח של Wired, מתמקד במנהל השירותים הכלליים (GSA), הסוכנות האחראית על ניהול נכסי הממשלה וחוזיה. כ-1,500 עובדים קיבלו לאחרונה גישה לכלי חדש בשם GSAi, צ'אטבוט שפיתחה DOGE במהירות שיא. הכלי נועד לסייע במשימות יומיומיות כמו ניסוח מיילים, הכנת נקודות לדיון, סיכום מסמכים ואף כתיבת קוד. אך ההתלהבות מוגבלת: העובדים מדווחים על ביצועים בינוניים, ומתארים את הצ'אטבוט כ"טוב כמו מתמחה" שמספק תשובות צפויות וחסרות עומק. יתרה מכך, מגבלה משמעותית אוסרת על שיתוף מידע רגיש או מסווג עם הכלי, מה שמעורר ספקות לגבי התועלת האמיתית שלו.

הרקע ליוזמה זו כולל גל של פיטורים והתפטרויות ב-GSA, במיוחד במרכז הטכנולוגי 18F, שצוותו הצטמצם דרמטית. העובדים שנותרו חוששים כי הכוונה האמיתית אינה לשפר את עבודתם, אלא להחליף אותם לחלוטין. אירוניה מובנית במהלך נחשפת בכך שחלק מהמפוטרים עשויים להיות אלה שתרמו לפיתוח ה-GSAi מלכתחילה. המזכר הפנימי שהודלף ל-Wired ממחיש את המתח: בעוד הצ'אטבוט מוצג ככלי עזר, רבים רואים בו איום ממשי על פרנסתם.

היוזמה של מאסק אינה חסרת תקדים. סוכנויות כמו משרד האוצר ומשרד הבריאות בארה"ב בחנו בעבר שילוב של צ'אטבוטים, אך נתקלו בקשיים טכניים שהאטו את ההתקדמות. כעת, תחת הנהגת DOGE, נראה שהפרויקט מקבל דחיפה משמעותית, אך גם ביקורת חריפה. המבקרים תוהים האם טכנולוגיה יכולה באמת לשמש תחליף הולם לניסיון אנושי, במיוחד בתחום רגיש כמו השירות הציבורי, שבו השלכות השגיאות עלולות לפגוע ישירות באזרחים.

בינה מלאכותית אילון מאסק

 צבע אדום

00:00
00:00
art