נציב זכויות האדם באו"ם: משפחות שלמות נהרגו בקרבות עם תומכי אסד

נציב זכויות האדם של האו"ם קורא לחקור את המתקפות החמורות על אזרחים במחוז לטקיה. לפחות 1300 הרוגים משני הצדדים בשני ימים של קרבות בערי החוף הסוריות. הנשיא הזמני אל ג'ולאני: "ההתפתחויות נמצאות תחת קטגוריית האתגרים הצפויים". הממשל הודיע על הקמת ועדה שתחקור את האירועים

נציב זכויות האדם באו"ם: משפחות שלמות נהרגו בקרבות עם תומכי אסד
כוחות המשטר החדש בסוריה צילום: שאטרסטוק

האו"ם גינה את מה שהוא כינה דיווחים "מטרידים ביותר" על משפחות שלמות שנהרגו בצפון- מערב סוריה, במהלך עימותים בין כוחות הביטחון לנאמני משטרי אסד, שהביאו למספר ההרוגים הגבוה ביותר במדינה מאז תחילת מלחמת האזרחים שלה לפני 14 שנה.

נציב זכויות האדם של האו"ם, וולקר טורק, קרא אתמול לחקור את הרציחות ולהעמיד את האחראים לכך לדין. "אנו מקבלים דיווחים מדאיגים ביותר על משפחות שלמות, כולל נשים, ילדים ולוחמים נכנעים, שנהרגו", אמר בהצהרה. "הרג האזרחים באזורי החוף שבצפון מערב סוריה, חייב להיפסק ובאופן מיידי".

המהומות החלו ביום חמישי לאחר שלוחמים הנאמנים למשטר אסד המודח, ארבו לכוחות הביטחון של השלטון הסורי החדש בג'בל, במחוז לטקיה שעל החוף, ועוררו גל של מתקפות נקם, כולל נגד אזרחים המשתייכים לקהילת המיעוט העלאווית. עימותים פרצו שוב אתמול, לאחר שכוחות הביטחון הסוריים הותקפו על ידי נאמני אסד בתחנת כוח בבניאס, לטקיה.

כדי לרסן את המרד, קראה ממשלת סוריה לתגבורת, ובעקבות כך נהרו אל חופי סוריה אלפי לוחמים מכל רחבי המדינה. יצוין כי למרות שהלוחמים נמצאים תחת חסות ממשלת סוריה החדשה, רבים מהם פועלים במסגרת מיליציות שחלקן היו מעורבות בהפרות זכויות אדם בעבר, והן מתנהגות ללא סדר ומשמעת.

מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם שיושב בבריטניה מסר כי יותר מ-1300 בני אדם נהרגו במתקפה, מתוכם 745 אזרחים, 125 חברי כוחות הביטחון הסורים ו-148 נאמני אסד. מנתונים שפרסמה הרשת הסורית לזכויות אדם, ארגון נוסף דומה, עולה כי 148 אזרחים נהרגו על ידי נאמני אסד ו-327 אזרחים וחמושים שנתפסו, נהרגו על ידי כוחות הביטחון הסוריים.

אתמול אמר נשיא סוריה הזמני, אחמד א-שרע, כי ההתפתחויות נמצאות תחת קטגוריית "האתגרים הצפויים", כתוצאה מחילופי השלטון במדינה, וקרא לאחדות לאומית. "עלינו לשמור על אחדות לאומית ושלום פנימי; אנחנו יכולים לחיות ביחד", אמר בהודעה שהופצה על ידי כלי תקשורת ערביים, במהלך נאום במסגד בשכונת ילדותו בדמשק.

מאוחר יותר הודיעה ממשלת סוריה על הקמת ועדה בת שבעה אנשים, הכוללת שופטים ועורך דין אחד, שתפקידה יהיה לחקור את הרג אזרחים וכוחות הביטחון בצפון מערב סוריה. הוועדה, שהוקמה כדי "להשיג שלום אזרחי ולחשוף את האמת", תציג דו"ח עם ממצאים בתוך 30 יום.

המתקפה רחבת ההיקף והמתואמת הייתה האתגר הגדול ביותר בפני הרשויות האסלאמיסטיות במדינה, שלושה חודשים לאחר שלוחמי האופוזיציה בראשות קבוצת המורדים האיסלאמיסטית חיאת תחריר א-שאם הפילו את בשאר אל-אסד. ממשלת סוריה אמרה ש"פעולות פרטניות" הובילו להרג של אזרחים וכי זרם הלוחמים בחוף הוביל להפרות זכויות אדם.

כמו כן, יועץ למשרד החוץ של סוריה העריך כי כ-4 אלף נאמני אסד היו מעורבים בתקיפות. גל מתקפות הנקם נגד העלאווים, על ידי כוחות הביטחון הסוריים ביישובי החוף של סוריה, יצר פחד בקהילייה העלאווית ממנה הגיע הנשיא הסורי המודח, המתגוררת ברובה בערי החוף הסוריים, זאת למרות שרוב העלאווים לא היו קשורים למשטר אסד.

בהצהרתו אמר טורק: "ישנם דיווחים על הוצאות להורג על בסיס עדתי בידי פורעים בלתי מזוהים, ובדי חברי כוחות הביטחון של הרשויות הזמניות, וכן על ידי גורמים הקשורים לממשל לשעבר".

עד ראייה המתגורר בלטקיה סיפר שהחשמל והמים לאזור נותקו ביממה האחרונה וכי הם הסתתרו בביתם, מפוחדים מהלוחמים ברחובות. "אין מים ואין חשמל במשך יותר מ-24 שעות. הפלגים הורגים את כל מי שמופיע מולם; החללים נערמות ברחובות. זו ענישה קולקטיבית", אמר.

הרשויות החדשות של סוריה יתמודדו כנראה עם קשיים נוספים בהסרת הסנקציות הבינלאומיות, במיוחד הסנקציות האמריקאיות, בעקבות גל האלימות בחופי סוריה. כזכור דמשק התחננה בפני המעצמות להסיר ממנה את הסנקציות, הנתפסות כאחד המכשולים העיקריים ליציבות המדינה. אולם אלו הדגישו כי כבוד לאוכלוסיות המיעוטים במדינה יהיה המפתח להסרת הסנקציות.

שר החוץ האמריקני, מרקו רוביו, גינה את המתקפות, שלדבריו בוצעו על ידי "טרוריסטים איסלאמיים קיצוניים" וקרא לדמשק להטיל אחריות על המעורבים. "ארצות הברית עומדת לצד המיעוטים הדתיים והאתניים של סוריה, כולל הקהילות הנוצריות, הדרוזיות, העלאוויות והכורדיות שלה, ומציעה את תנחומיה לקורבנות ולמשפחותיהם", אמר.

סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני טבח

 צבע אדום

00:00
00:00
art