הקלפים נחשפים: טהראן מהדקת את האחיזה – וושינגטון ממשיכה להתפתל
מאיר גלבוע
15.04.25
מתקן מסווג של ה-CIA נחשף בטעות ברשימת נכסים למכירה של ממשלת ארה"ב: תוכנית למכור שטח מחסן בצפון וירג'יניה הסתבכה בשל אחד הסודות הגרועים ביותר באזור – נוכחותו של מתקן מסווג של ה-CIA. למרות זאת, הסוכנות הפדרלית לניהול נכסים (GSA) פרסמה את הנכס ברשימת המכירה שלה – והסירה אותו מיד לאחר מכן.
רשימה שנמחקה כעבור זמן קצר, אשר הכילה מאות נכסים ממשלתיים שה-GSA תכננה למכור, כללה גם חלק נרחב של מתחם פדרלי מסווג בספרינגפילד, וירג'יניה, בו נמצא מתקן חשאי של ה-CIA. מידע זה, שנחשף על ידי WIRED, מצביע על פערים חמורים בניהול המידע הרגיש של ממשלת ארה"ב.
מהלך מכירת הנכסים נעשה כחלק מרפורמה אגרסיבית שמובילה מחלקת היעילות הממשלתית (DOGE), תחת ניהולו של אילון מאסק. המחלקה, שמאוישת בחלקה על ידי מהנדסים צעירים חסרי ניסיון בשירות הציבורי, הביאה לפיטורים המוניים, לסגירת סוכנויות עצמאיות שלמות ולגל תביעות שנועד לעצור את ההרס הממשלתי שמתרחש בשבועות האחרונים.
על פי הפרסום ב-WIRED, ביום שלישי, פרסמה ה-GSA רשימה של 443 נכסים למכירה, אך כבר למחרת היא הוסרה. לפני כן, יותר מ-120 נכסים כבר נעלמו מהרשימה המקורית, כולל 14 מבנים שלא הופיעו במאגר הרשמי של הנכסים הממשלתיים. רובם, למעט מבנה אחד המזוהה כ-"Building A, 6810" – כולם חלק ממתחם ממשלתי גדול המוכר כ-Parr-Franconia Warehouse Complex או "המחסן של ה-GSA" ברחוב Loisdale 6810 בספרינגפילד.
המתחם, שנבנה בשנות ה-50 המוקדמות, כולל מחסן ענק, אשר שימש במשך שנים כמרכז לוגיסטי ממשלתי. רוב המבנים משמשים ככל הנראה למטרות שגרתיות, אך מבנה בצורת U במרכז המתחם נודע בקשריו האפשריים ל-CIA.
על פי דיווח של ה-Washington Business Journal משנת 2012, המתקן המדובר משמש את ה-CIA מזה עשרות שנים. הספר "הסיפור האמיתי של המלחמה הסודית של ה-CIA בסחר גרעיני" משנת 2011 תיאר כיצד מתקיימים במקום אימונים לפריצה, התקנת האזנות סתר וחדירה למערכות מחשב.
ג'ף מקיי, יו"ר מועצת המנהלים של מחוז פיירפקס ותומך נלהב בפיתוח מחדש של המתחם, זועם על המהלך. "מישהו כנראה לא טרח לבדוק את ההיסטוריה הארוכה והמתועדת של המקום הזה", אמר. "הניסיון למכור את האזור שסובב את המתקן ולהתעלם מחשיבותו פשוט מנוגד לכל ההנחיות שקיבלנו במשך עשרות שנים".
התוכניות להעביר את מטה ה-FBI לספרינגפילד נתקלות בקשיים בין היתר בשל נוכחות ה-CIA במקום. חלק מסוכנויות הממשל סבורות כי פיתוח מחדש של האזור אינו אפשרי, בעוד שאחרות טוענות כי יש להעביר את המתקן החשאי – אך הדבר יהפוך את התהליך ליקר משמעותית.
מאז פרסום הרשימה, גורמים ב-GSA תוהים כיצד מתקן ה-CIA התגנב בטעות לרשימת המכירה. "יש שמועות שחלק מהמבנים שברשימה כוללים שטחים מסווגים של ה-CIA", אומר מקור ב-GSA. "שימוש בביטוי המעורפל 'נכסים שאינם בליבת הפעילות' היה מפתיע במיוחד, שכן לשון כזו לא הייתה מקובלת בעבר".
דיווחי העבר מלמדים כי כבר בסוף שנות ה-90 ה-CIA הוזכר כשוכר במתחם, מה שמעיד על נוכחותו לפחות בשלושת העשורים האחרונים. ייתכן שה-GSA אינה מודעת רשמית לכך שה-CIA פועל במקום. "אנו מספקים מבנים לפי דרישות הסוכנויות ומוודאים שהם עומדים בתקנים, אך לא תמיד אנחנו מודעים למה שמתרחש בפנים", אומר מקור ב-GSA.
מקיי טוען שהמהלך מדגים חוסר ארגון חמור: "זה פשוט מוכיח עד כמה הרשימה הזו חובבנית ומנוהלת בלי מחשבה".
ה-CIA סירב להגיב על הפרשה, וה-GSA לא מסרה תגובה ל-WIRED. ביום רביעי פרסמה ה-GSA הצהרה כי הכללת נכסים ברשימה לא מבטיחה בהכרח שהם אכן ימכרו, וכי הרשימה תפורסם מחדש לאחר בחינה מחודשת. "אנו מעריכים את המשוב שהתקבל ונבדוק כיצד להבהיר טוב יותר את המשמעות של הנכסים הרשומים".
לסיכום, גורם מודיעיני לשעבר, שעבד במשך למעלה מעשור במטה ה-CIA בלנגלי, הזהיר: "אני לא אומר אם זה באמת ה-CIA או לא, אבל העובדה שמידע כזה דלף לציבור היא פזיזה וחסרת אחריות. זה רק מוכיח שאין להם שום הבנה כיצד הממשלה פועלת".
מאיר גלבוע
15.04.25
יענקי פרבר
15.04.25
אוריאל פיליפ
14.04.25
קובי ברקת
15.04.25
ישראל לפקוביץ
14.04.25
אלי קליין
15.04.25