פריז מאשרת מהפכה ירוקה: 500 רחובות יהפכו למרחבים ללא מכוניות

תוכנית ראש העירייה יוצאת לדרך: קילומטרים של אספלט יוחלפו בצמחייה ועצים. ההצעה אושרה במשאל עם של תושבי העיר עם 66 אחוז מהמצביעים שתמכו בה. מתנגדי התוכנית טוענים כי היא מעמיקה את הפער בין תושבי מרכז פריז למתגוררים בפרברים

פריז מאשרת מהפכה ירוקה: 500 רחובות יהפכו למרחבים ללא מכוניות
פריז צילום: מרדכי לובעצקי

תושבי פריז אישרו ברוב מוחץ תוכנית שאפתנית לשינוי פני העיר, במסגרתה יהפכו כ-500 רחובות למרחבים ללא תנועת כלי רכב. במקום אספלט שחור, יפרשו בעיר קילומטרים של צמחייה ועצים, מהלך המסמן ניצחון משמעותי לתומכי איכות הסביבה ולציבור הולכי הרגל.

ההצעה, אותה הובילה ראש העיר גב' הידלגו, זכתה לתמיכה של כ-66 אחוז מהמצביעים במשאל עם שנערך ביום ראשון השבוע, בו השתתפו כלל תושבי העיר מגיל 16 ומעלה. "ההצבעה הזו מעניקה לפריזאים את ההזדמנות להאיץ את הסתגלות העיר לשינויי האקלים, להילחם בזיהום ולשפר את סביבת המגורים בטווח של 300 מטרים מבתיהם", כתבה ראש העיר לאחר היוודע התוצאות.

תומכי התוכנית טוענים כי היא תשפר משמעותית את איכות החיים בעיר ותסייע במאבק בשינויי האקלים. מתנגדיה טוענים לעומת זאת, כי השינויים יקשו על הניידות בעיר ויעמיקו את הפערים בין תושבי פריז לבין אלו המתגוררים בפרברים.

המהלך הנוכחי עשוי להיות הזדמנות אחרונה עבור הידלגו, העומדת בראש עיריית פריז מאז 2014, לקדם את חזונה ל'עיר של 15 דקות', שבה יוכלו התושבים להגיע לכל המשאבים החיוניים בתוך רבע שעה, ברגל, באופניים או בתחבורה ציבורית. 

התוכנית זוכה לפופולריות גוברת ברחבי העולם, במיוחד באירופה, כאשר ערים רבות מתמודדות עם עליית הטמפרטורות וזיהום האוויר. במסגרת התוכנית, יתווספו בין חמישה לשמונה רחובות ירוקים ומרחבים להולכי רגל בכל אחת מ-20 השכונות של פריז. העירייה מתכננת להתחיל בתהליך איתור הרחובות המתאימים לשינוי, וכן לקיים התייעצויות ציבוריות ובדיקות היתכנות. התהליך צפוי להימשך עד שלוש שנים.

מתנגדי התוכנית טוענים כי העירייה מבקשת מהתושבים להצביע על תוכנית בעלת השפעה משמעותית על חייהם, מבלי לספק פרטים מספקים. "פריז עורכת הצבעה 'בעד או נגד יירוק של 500 רחובות'. איך נוכל להחליט בלי לקבל מידע רקע?" תהה גיום רוזייה, יועצו של נשיא צרפת עמנואל מקרון. רוזייה הוסיף כי העירייה לא סיפקה מידע מספק על העלויות הצפויות, ההשפעה על הניידות וכן על סוג הצמחייה שתישתל.

מתנגדים נוספים טוענים כי ההצבעה מתמקדת במספרים סמליים ולא בהתקדמות משמעותית לעבר יעדים ירוקים. לטענתם, עצים צעירים אינם מספקים את אותם יתרונות סביבתיים כמו עצים בוגרים, ולכן לדעתם יש להתמקד בהגנה על עצים קיימים.
במהלך העשור בו היא עומדת בראשות העיר, הידלגו הובילה שינויים משמעותיים בתנועה בפריז במטרה להפחית את זיהום האוויר. 

בין היתר, נסללו בעיר כ-550 קילומטרים של שבילי אופניים חדשים, ועשרות אלפי מקומות חניה הוסרו. כתוצאה מכך, חלה ירידה של למעלה מ-40 אחוז בתנועת כלי הרכב בעיר מאז 2011, לפי נתוני העירייה.

מהלכיה של הידלגו זכו לשבחים בעולם, אך גם עוררו מחלוקת בצרפת. מתנגדיה מאשימים אותה בהעמקת הפערים בין תושבי פריז, הנהנים מגישה נוחה לתחבורה ציבורית, לבין תושבי הפרברים, הנאלצים לנסוע לעיר לצורך עבודה. בפריז מציינים כי זהו משאל העם השלישי בנושא מדיניות התחבורה בעיר שיזמה הידלגו. קדמו לו הצבעות על איסור השכרת קורקינטים חשמליים ועל הטלת אגרה חדשה על רכבי שטח ורכבים מזהמים.

פריז צרפת ירוקה

 צבע אדום

00:00
00:00
art