במיאנמר מתקשים להתמודד עם היקף האסון: "כל הבניינים קרסו"

כוחות ההצלה סובלים ממחסור חמור בציוד ובכוח אדם ועם שיבושי תקשורת קשים. קיים צורך דחוף במזון, מים ותרופות. בית החולים בסאגינג ניזוק ומטופלים פונו החוצה. האו"ם מזהיר מפני מחסור חמור באספקה רפואית

במיאנמר מתקשים להתמודד עם היקף האסון: "כל הבניינים קרסו"
כוחות צה"ל מסייעים בתאילנד צילום: דובר צה"ל

היקף ההרס שנגרם במרכז מיאנמר כתוצאה מרעידת האדמה הקשה שאירעה ביום שישי האחרון, אינו דומה לשום דבר שראו עד כה עובדי ההצלה והצוותים הרפואיים הפועלים באזור, זאת לנוכח העובדה שהמדינה סובלת כבר למעלה מארבע שנים מסכסוך פנימי אלים וממושך, מה שמקשה על מאמצי ההצלה.

במחוז סאגינג שבצפון-מערב המדינה, נראה כי לא נותר כמעט מבנה אחד בשלמותו. לאחר רעידת האדמה העזה, קרסו בניינים רבים או שניזוקו באופן חסר תקנה. בין המבנים שנהרסו כליל הייתה גם תחנת כיבוי האש המחוזית, וכתוצאה מכך נפגעו או יצאו מכלל שימוש כל כלי הרכב והציוד ההכרחיים לפעולות החילוץ.

התושבים מדווחים על מחסור חמור בצוותי חילוץ המסוגלים לאתר ולהציל את לכודים מבין ההריסות, כמו גם במכשור מתאים לפינוי הפסולת הרבה שנוצרה. "עברו כבר יומיים מאז האסון, והצחנה מתחילה להיות מורגשת היטב", תיארה תושבת מקומית ל'גרדיאן' הבריטי.

"לא קיבלנו כל סיוע חיצוני עד כה, בעיקר בשל השיבושים הקשים בתקשורת. כרגע, רק תושבים מקומיים מעורבים במאמצי החילוץ, ואנו זקוקים בדחיפות לכוחות חילוץ נוספים ומיומנים". היא הוסיפה כי האוכלוסייה המקומית זקוקה בדחיפות גם למזון יבש, מי שתייה נקיים ותרופות בסיסיות.

גם בית החולים המרכזי בסאגינג ספג נזקים משמעותיים, מה שאילץ את הצוות הרפואי להעביר את המטופלים אל מחוץ לבניין, תחת החום הכבד. לדברי התושבת הקומית גב' אי, הנוטלת חלק בפעילות החילוץ, עד יום ראשון בערב טרם הוקמו אוהלים או מחסים אחרים כדי להגן על החולים מפני קרינת השמש החזקה.

אי העריכה כי כמאתיים פצועים הגיעו לבית החולים בסאגינג מיד לאחר רעידת האדמה. "ייתכן שמספר הפצועים בפועל גבוה בהרבה", ציינה. רוב הפצועים סובלים משברים בגפיים ומחבלות ראש. "מצבם של חלק מהחולים הסובלים ממחלות כרוניות קיימות, אף החמיר בעקבות האירוע", הוסיפה.

קו דו, חבר בצוות חילוץ מקומי הפועל בסאגינג, סיפר כי חלק ניכר מהציוד שלהם נפגע או נהרס ברעידת האדמה. עם זאת, הצוות שלו החל לפעול "ברגע שקיבלנו מספר כלים מכניים בודדים מהממשלה ומאז לא הפסקנו את עבודתנו עד אתמול בבוקר". למרות התגבורת המוגבלת, יש להם רק ארבעה מנופים זמינים לכל העיירה.

צוותי החילוץ מתמודדים עם שורה של קשיים עצומים, ביניהם מחסור חמור באספקה בסיסית, הפסקות חשמל תכופות, שיבושים קשים בתקשורת ודרכים רבות שפשוט אינן עבירות. בנוסף לכך, הם נאלצים לפעול תחת שלטון חונטה צבאית מדכאת השולטת במדינה הענייה מזה כארבע שנים.

התקיפות האוויריות, שהפכו לשגרה יומיומית בניסיונות המשטר לדכא את כוחות האופוזיציה, נמשכו גם לאחר רעידת האדמה הקטלנית ביום שישי. באזורים הנמצאים בשליטת הצבא, החונטה מבצעת מעצרים שרירותיים של כל מי שהיא חושדת בו בהתנגדות לשלטונה, ואזרחים רבים חיים בפחד מתמיד מפני התאספויות או גיוס כפוי לשירות בצבא.
"חלק מעובדי ההצלה אינם מעזים להושיט עזרה לנפגעים מחשש שייעצרו על ידי כוחות הביטחון", סיפר תושב מקומי בעיר סאגינג שביקש להישאר בעילום שם.

האיש הוסיף כי אחד מחבריו אושפז בבית חולים צבאי, דבר שאזרחים רבים מעדיפים להימנע ממנו בכל מחיר. עם זאת, בית החולים הציבורי המקומי נפגע כתוצאה מהרעש. "היינו מוכרחים לשלוח אותו לשם, מכיוון שהתפתח אצלו נמק חמור שעלול היה להביא למותו", סיפר האיש בדאגה.

חולים מסאגינג הזקוקים לטיפול רפואי מורכב יותר מועברים בדרך כלל למנדליי, העיר השנייה בגודלה במיאנמר, שם ממוקם בית החולים הגדול ביותר באזור. אולם, כבישים וגשרים רבים נפגעו קשות ברעידת האדמה, וגם אם מצליחים להגיע לעיר, בית החולים הכללי המקומי נמצא במצב של עומס יתר משמעותי.

"אני כבר לא צעיר וחוויתי בחיי אירועים רבים, אבל מעולם לא הייתי עסוק כמו בימים האחרונים. המצב כאן חמור ביותר", אמר רופא בכיר בבית החולים הכללי במנדליי, שביקש לשמור על אנונימיות. הוא נזכר ברגעים שלאחר רעידת האדמה כשעמד במרכז העיר: "לכל כיוון שהסתכלתי, מזרחה, מערבה, דרומה וצפונה, ראיתי רק מבנים הרוסים וענן אבק עצום", תיאר את הזוועה. 

כל המטופלים שאושפזו בבית החולים במנדליי פונו אל מחוץ לבניין ומקבלים כעת טיפול בשטחים פתוחים. אלה שמתקשים להתמודד עם החום הקיצוני הועברו לאזור סמוך.

רעידת אדמה תאילנד מיאנמר

 צבע אדום

00:00
00:00
art