בשעות הקרובות הגר"י קולדצקי בשליחות מיודת על ציון 'הפלא יועץ'
בשיתוף קופת העיר
06.04.25
אירוע חריג התרחש אמש (שלישי) בישיבת הוועדה למינוי דיינים כאשר הרב הראשי לישראל הגאון רבי קלמן בר התבקש לצאת מהדיון בוועדה בעקבות חשד לניגוד עניינים, כך נודע ל'בחדרי חרדים'.
הוועדה דנה בשלושה נושאים. 1. הסדר ניגוד עניינים 2. פתיחת הרשומות 3. מינוי דיין עמית
הוועדה דנה אמש בשלושה נושאים, תחילה בגיבוש נוהל למניעת ניגוד עניינים, כפי דרישת בג"ץ. למען גיבוש הנוהל הועלו לדיון שני טקסטים שונים - הראשון טקסט שדומה לנוהל ניגוד העניינים של חברי הוועדה לבחירת שופטים והשני טקסט שקיים עוד מהתקופה בה ציפי לבני כיהנה כשרת המשפטים.
חברת הוועדה, השרה אורית סטרוק אמרה: "אני חברה גם בוועדה לבחירת שופטים ושם אם אחד המועמדים קרוב בצורה כזאת או אחרת לאחד מחברי הגוף הבוחר, אותו אדם מוסר גילוי נאות וכשדנים באותו מועמד הוא יוצא מהחדר וכן לא משתתף בהצבעה עליו. עם זאת, לא מסירים את המועמד בגלל שיש לו קרוב בוועדה". סטרוק הוסיפה: "כמו כן, אם יש מועמד שיש לו קרוב וועדה שהוא שופט, מודיעים על כך לוועדה ואז אפשר לבחור ולכן אין סיבה שאנחנו נחמיר על עצמנו יותר מבוועדה לבחירת שופטים".
חברת הוועדה, רוויטל דהן הביאה מספר דוגמאות למה דווקא בוועדה לבחירת שופטים יש להחמיר עוד יותר מאשר בוועדה לבחירת דיינים כמו למשל העובדה ששופט עשוי לנהל דיון לבד באולם בית המשפט בעוד בדיינים תמיד יש פורום של לכל הפחות שלושה דיינים. עוד היא טענה שכדי להיות מועמד לדיינות צריך ללמוד בין 10-15 שנים בעוד שכדי להיכנס למאגר של השופטים יש ללמוד ארבע שנים וכן העובדה שלדיינים יש פחות תקנים מאשר לשופטים.
הראשל"צ הגר"ד יוסף, הרב הראשי לישראל שאל את היועצת המשפטית לממשלה: "האם את מאמינה שאם נבחר בנוסח ניגוד העניינים של השופטים יש סיכון שבג"ץ יפסול את זה?".
היועמ"שית של הוועדה השיבה כי לטעמה זה עומד במבחן הסבירות.
השר סטרוק אמרה בציניות: "יש ריזיקה, משום שיסתכלו עלינו כאנשים אחרים, הרי שופטים יותר מורמים מעם מאיתנו", השרה הוסיפה: "אנחנו צריכים לא להחמיר יותר מניגוד העניינים של השופטים מפני כבוד הרבנים ובתי הדין".
הרב דוד יוסף אמר כי הוא מציע כן להחמיר ומעבר לנוהל של השופטים הוא גם ביקש שחברי הוועדה יתחייבו לפעול "בתום, יושר ונאמנות". (הקריא נוסח מסויים).
לאחר מכן עברו לנושא השלישי - מינוי דיין עמית, זאת לאור העובדה שיש מחסור גדול מאוד בדיינים וכדי להקל על העומס, ממנים כל דיין שהגיע לגיל פרישה לדיין עמית. בוועדה ביקשו למנות את הרב צבי בירנבאום.
הרב הראשי, הגרק"מ בר אמר: "אני מכיר את הדיין הזה באופן אישי. למדתי איתו יחד בישיבה, אני ורעייתי עשינו את השידוך שלו ואני מכיר אותו באופן אישי".
השרה אורית סטרוק פנתה ואמרה: "הרב, דיברנו ממש עכשיו על הסדר ניגוד העניינים. אני חושבת שמן הראוי שהרב הראשי ייצא מהחדר כעת".
לאחר הדברים, הרב בר אכן קם מכסאו ויצא מהחדר.
לבסוף, הרב בירנבאום לא מונה לדיין עמית בעקבות העובדה שכדי למנות דיין, צריך לפרסם את זה לחברי הוועדה ולהמתין 45 ימים לאפשרות של הגשת הסתייגויות. ככל הנראה בישיבה הבאה יאשרו את מינויו לדיין עמית.
הנושא השני - פתיחת הרשומות
הנושא השני היה פתיחת הרשומות, מאחר וברשומות יש יש שמות שהועלו על ידי ההרכב הקודם שהשתנה גם עם החלפת הרבנים הראשיים לישראל וגם החלפתו של נציג בית הדין הגדול הרב מימון נהרי שבא במקומו של הרב עמוס.
לפי החוק, יו"ר הוועדה השר מלכיאלי והרבנים הראשיים יכולים להעלות שמות לרשומות, או שלושה מחברי הוועדה. אבל מכיוון שחברי הוועדה כבר העלו את השמות לא נותר לרב נהרי זוג מאחורי הוועדה שעימו הוא יכול להעלות את שמות שהוא רוצה.
בנושא הזה, היו התייעצויות גם פרטניות ולא רק סביב השולחן ובמהלכן, על פי נוכחים בוועדה היה נראה כי יש קשר מיוחד בין חבר הוועדה מטעם לשכת עורכי הדין, שנחשב לליברלי וככזה שהיה תמיד אופוזיציה בוועדה לחרדים והיה ניכר כי הוא מאוד מקורב לרבנים הראשיים. בסוף נמצא פתרון בנושא והרב נהרי יכול להעלות שמות לרשומות.
בשיתוף קופת העיר
06.04.25
בשיתוף קופת העיר
02.04.25
בשיתוף ועד הרבנים
06.04.25
משה ויסברג
02.04.25
ראובן כספי
06.04.25