איראן מאיימת על השכנות: "נתקוף אם תסייעו לארצות הברית"
יענקי פרבר
06.04.25
הנשיא דונלד טראמפ הצהיר כי הוא "אינו מתלוצץ" בנוגע לאפשרות של קדנציה שלישית, והצליח לעורר סערה פוליטית ותקשורתית בארצות הברית. ביממה האחרונה התבקשו פרשנים ומשפטנים לבחון האם בכלל ניתן לממש רעיון כזה, על אף האיסור המפורש בחוקה האמריקנית.
לפי התיקון ה-22 לחוקה, אדם לא יוכל להיבחר לנשיאות יותר מפעמיים. התיקון נחקק בשנת 1947, לאחר כהונתו יוצאת הדופן של הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט שנבחר לארבע קדנציות רצופות. מאז, אף נשיא לא נשאר בתפקיד יותר משמונה שנים.
אך לטענת מומחים מסוימים, טראמפ עשוי לנסות לעקוף את ההגבלה – בין היתר על ידי שימוש בתרחישים חוקתיים יצירתיים: מינוי לתפקיד סגן נשיא או מזכיר המדינה, תקדים משפטי עמום, ואפילו שינוי חקיקתי עתידי.
במהלך שיחה עם כתבים ביום ראשון, ציין טראמפ: "אנשים רבים מבקשים ממני לשקול קדנציה שלישית". בהמשך, בראיון לרשת NBC, הוסיף: "מוקדם מדי לחשוב על כך, אבל קיימות שיטות לעשות זאת".
האם קיימת פרצה חוקתית?
חוקרים מציינים כי התיקון ה-12 לחוקה קובע שמי שאינו כשיר לנשיאות, גם אינו כשיר לתפקיד סגן הנשיא. כלומר, טראמפ לא יוכל לחזור דרך מינוי כסגן נשיא. עם זאת, פרשנויות אחרות מצביעות על כך שלשון החוקה מעורפלת די הצורך להשאיר מקום למחלוקת.
מאמר אקדמי שפורסם בכתב העת Minnesota Law Review כבר בשנת 1999 העלה תרחיש שבו נשיא לשעבר ימונה לסגן נשיא – ויחזור לתפקיד בעקבות פרישה של הנשיא המכהן.
פרופ' אחיל ריד עמאר מאוניברסיטת ייל, מומחה למשפט חוקתי, הציע תרחיש נוסף: מינוי טראמפ למזכיר המדינה, תפקיד שלישי בסדר הירושה. אם הנשיא וסגנו יתפטרו, ייתכן שטראמפ יוכל לשוב לשלטון – בהנחה שהקונגרס ישנה את החוק הפדרלי המונע מבעלי תפקידים בלתי כשירים לכהן כנשיא בפועל.
מה הסיכוי לשינוי החוק?
ביטול התיקון ה-22 דורש רוב של שני שלישים בקונגרס ואישור של שלושה רבעים מבתי המחוקקים במדינות – תהליך כמעט בלתי אפשרי במצב הפוליטי הנוכחי.
עם זאת, חלק מהיועצים המשפטיים של טראמפ סבורים כי לא נדרש שינוי חוקתי מקיף, אלא פרשנות משפטית יצירתית וסדרה של מהלכים פוליטיים מתוזמנים היטב.
קדנציות שלישיות בהיסטוריה האמריקנית
הרעיון של כהונה שלישית אינו זר להיסטוריה האמריקנית. הנשיא דווייט אייזנהאואר שקל מהלך דומה בשנות ה-60, ואף פנה למשרד המשפטים בנושא. בדיעבד, התובע הכללי הכחיש כי אישר זאת, אך הרעיון המשיך לרחף באוויר גם בעידן המודרני.
טראמפ, כך נראה, אינו שולל מהלך תקדימי נוסף, שמערער את המוסכמות החוקתיות הבסיסיות ביותר. השאלה שנותרה פתוחה: האם יש למערכת האמריקנית את הכלים להתמודד עם ניסיון לעקוף את מגבלות הכהונה, או שמדובר בתמרון פוליטי נוסף שאין לו בסיס מעשי?
יענקי פרבר
06.04.25
ישראל לפקוביץ
06.04.25
ליפא גינסברגר
06.04.25
שלו שינברג
06.04.25
אלי קליין
05.04.25
יחיאל גלאי
06.04.25