צה"ל ושב"כ: חיסלנו את מפקד גדוד שג'אעיה של חמאס
צביקה סגל
15:33
עיתון א-שרק אל-אווסט דיווח כי חמאס נתון במשבר ארגוני עמוק לאחר שצה"ל חיסל שורת בכירים מהלשכה המדינית של הארגון. על פי הדיווח, ההתנקשויות בבכירים מהזרועות המדינית, הצבאית והממשלתית, שיבשו את מנגנוני קבלת ההחלטות של חמאס ברצועת עזה.
במהלך תקופת הפסקת האש, חמאס ניסה לבנות מחדש את ההנהגה באמצעות מינוי בעלי תפקידים חדשים, שהובילו לעריכת בחירות פנימיות מהירות. תהליך זה חיזק את מעמדו של חליל אל-חיה, שהחליף את יחיא סינוואר לאחר חיסולו באוקטובר 2024.
אל-חיה, השוהה בקטאר ונע בין מצרים, טורקיה ומדינות נוספות, עומד בראש משלחת חמאס למשא ומתן להפסקת אש. לפי הדיווח, הוא ניסה לקיים שיתוף פעולה עם מנהיגים שנותרו בעזה – אך כולם חוסלו.
כתוצאה מהחיסולים, חמאס מתמודד עם אתגרים קשים בתפקוד היומיומי. מקורות בארגון מסרו לעיתון כי עיכובים בחלוקת משכורות לפעילים נובעים בין היתר מהיעדר מנהיגות קבועה שתפקח על התהליך.
כך מתנהלת הנהגת חמאס כיום
הנהגת חמאס בעזה הייתה אחראית בעבר על קבלת ההחלטות המרכזיות של הלשכה המדינית, והפגיעה בה הובילה לשינוי ארגוני. בהיעדר אפשרות לקיים בחירות פנימיות או למנות הנהגה קבועה, מתנהל הארגון כיום באמצעות מועצה מצומצמת של בכירים, בהם ראשי אזורים, המקבלים החלטות בהסכמה משותפת.
בראש המועצה עומד מוחמד דרוויש, המשמש גם כראש מועצת השורא של חמאס. מספר חברי המועצה אינו ידוע, אך מקורות טוענים כי מדובר ב-5 עד 7 בכירים. לעומת זאת, בלשכה המדינית ישנם למעלה מ-20 חברים – מהם חוסלו כ-15, כולל בכירים בעזה, למעט איסמעיל הניה (שחוסל בטהראן) וסאלח אל-עארורי (שחוסל בלבנון).
מקורות בחמאס מסרו כי בשל המצב הביטחוני והרדיפה הישראלית המתמשכת, קבלת ההחלטות נעשית כיום בעיקר על ידי מועצת ההנהגה, ללא מעורבות ישירה של ההנהגה המקומית בעזה – למעט במקרי חירום.
עם זאת, גורמים בארגון הדגישו כי קיימים "קווים אדומים", לפיהם אין לקבל החלטות משמעותיות מבלי להתייעץ עם כל חברי הלשכה המדינית – ובפרט עם ההנהגה שנותרה בעזה. "ההחלטות הקריטיות עדיין מתקבלות בשיתוף עם ההנהגה הצבאית, שבראשה מוחמד סינוואר", מסרו.
צביקה סגל
15:33
אוריאל פיליפ
16:24
יצחק וייס
08.04.25
ישראל לפקוביץ
16:00
אלי קליין
09.04.25
חני לוין
13:56