אל תתעלמו! שתי טרגדיות ביום אחד - כל מה שחייבים לדעת על בטיחות ילדים בבית לקראת פסח

ברקע התאונות הקשות שאירעו בקרב תינוקות ופעוטות ביממה האחרונה. משרד הבריאות עם הנחיות בטיחות מקיפות מצילות חיים | נתוני ארגון בטרם מצביעים על אלפי פניות למיון ומקרי מוות כתוצאה מנפילות וטביעות בקרב פעוטות בשנים האחרונות

אל תתעלמו! שתי טרגדיות ביום אחד - כל מה שחייבים לדעת על בטיחות ילדים בבית לקראת פסח
תינוק עצוב צילום: שאטרסטוק

תינוקת נפלה מגובה בבית שמש ותינוק טבע בביתו בבני ברק – שתי תאונות קשות ביום אחד; תזכורת כואבת לסכנות בבית בגיל הרך.

לפי ארגון בטרם לבטיחות ילדים, בין השנים 2020 ל-2024 נרשמו 152 פניות של ילדים לחדרי מיון עקב מקרי טביעה – 56% מהן היו של פעוטות בגיל הרך ודווחו 87,207 פניות לחדרי מיון בעקבות נפילות מגובה – כמעט מחצית מהן (כ-48.4%) של פעוטות בני 0–4.

במהלך חמש השנים הללו, 79 ילדים מתו כתוצאה מטביעה, ו-20 ילדים נוספים איבדו את חייהם בעקבות נפילה.

פעוטות בני 0 עד 4 מהווים את קבוצת הסיכון העיקרית לתאונות בבית ובסביבת הבית.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: ״ילדים בגילאי לידה עד 4 הם קבוצת סיכון לתאונות בבית ובסביבתו. הם סקרנים מטבעם, חוקרים את הסביבה, אך חסרים את היכולת להעריך סכנות. למרות שהבית נתפס כמקום בטוח – רוב הבתים אינם מתוכננים מנקודת מבט של ילד ולכן לא מותאמים להם.״

עוד הוסיפה: ״השגחה צמודה, במיוחד בקרבת מים, והתאמת הבית לצורכי ילדים – יכולים להציל חיים.״

דברים שחשוב לדעת לקראת פסח:

הגעלת כלים וביעור חמץ

הגעלת כלים נעשית בחום של 100 מעלות צלזיוס. זוהי טמפרטורה גבוהה מאוד העלולה לגרום לכוויות קשות אצל ילדים בתוך פחות מחמש שניות. גם ביעור מסוכן בשל השימוש באש, שעלולה לצאת משליטה. ולכן:

  • מרחיקים ילדים קטנים ממקום ביצוע הגעלת כלים וביעור חמץ
  • מרוקנים את המים מהמכלים לאחר הגעלת הכלים
  • ביעור החמץ יש לבצע במיכל סגור או במשטח מתוחם הרחק מעשבים וקוצים העלולים להתלקח

בזמן הבישול

בזמן הבישולים מומלץ להרחיק תינוקות קטנים ופעוטות מהמטבח, ולוודא כי מבוגר אחראי משגיח עליהם.

  • לא מחזיקים תינוק על הידיים בזמן הבישול.
  • מעדיפים להשתמש בלהבות האחוריות בכיריים. בכל מצב מפנים את ידיות הסיר כלפי הקיר.
  • מרחיקים תבשילים חמים מקצה השיש. נמנעים מהנחת סירים חמים על הרצפה.

בארוחת החג

  • יש להשגיח שהילדים הצעירים אוכלים בישיבה, וללא פעילות נוספת במקביל.
  • בוחרים לילדים מקומות ישיבה שאינם במסלול הגשת האוכל.
  • מרחיקים כלי הגשה וסירים חמים מהילדים.
  • מחביאים את האפיקומן במיקום שאינו דורש מהילדים לטפס גבוה או להגיע למקומות מסוכנים בבית

חשוב לשמור על כללי אכילה בטוחה ע"מ למנוע חנק:

מצה – המצה היא קשה ויבשה ולכן מומלץ להרטיב אותה כדי לרכך את המרקם טרם ההגשה לילדים. בכל מקרה, ניתן להגיש מצה רק בהתאם ליכולות הלעיסה של הילד, בישיבה ותחת השגחה.

אגוזים – אסורים לאכילה מתחת לגיל 5. ניתן להגיש עוגות ועוגיות המכילים אגוזים אך ורק אם האגוזים טחונים לאבקה והמרקם חלק לגמרי.

חרוסת – אסורה לילדים מתחת לגיל 5, אלא אם כן מדובר במרקם חלק לגמרי (אגוזים או בוטנים באבקה חלקה בלבד)

דגים –  ניתן להגיש לפעוטות דגים ללא עצמות

פסח ניקיונות לפסח

 צבע אדום

00:00
00:00
art