אסון בנהר ההדסון: שישה הרוגים בהתרסקות מסוק
חני לוין
11.04.25
מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין מתחדשת בעוצמה רחבה יותר מהסיבוב הקודם, עם השלכות גלובליות ברורות. בעוד בקדנציה הראשונה של טראמפ ההתמקדות הייתה בעיקר בסין, כעת מדובר בצעדים כלכליים הנוגעים לרוב מדינות העולם – אך עיקר המאמץ, כפי שמתאר ד"ר תומר פדלון מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, מופנה לעבר "הדרקון שבחדר – מעצמת הייצוא הגדולה בעולם".
לדבריו, סין וארצות הברית מציגות מבנה כלכלי הפוך כמעט לחלוטין – "תמונת ראי", כפי שהוא מגדיר זאת. סין נחשבת ליצואנית הגדולה בעולם, בעוד ארה״ב היא היבואנית הגדולה ביותר. הפער הזה מתבטא במאזן הסחר: ארה״ב סובלת מגרעון של טריליון דולר, בעוד סין מחזיקה בעודף מסחרי דומה, שמתוכו כ־300 מיליארד נובעים מהסחר הישיר עם ארצות הברית.
פערי כוח כלכליים ומבנה הסחר
בזמן שמגזר הייצור האמריקאי מתכווץ, המגזר המקביל בסין ממשיך לפרוח ומניע "מכונת יצוא משומנת ומיומנת", כפי שמציין פדלון. אף על פי שהשוני בין שתי הכלכלות מהותי, שתיהן מהוות יחד כמעט מחצית מהתוצר הגולמי העולמי – 26.3 אחוז לארה"ב ו־17 אחוז לסין.
בתגובה להחמרת מדיניות המכסים של טראמפ, שכללה העלאה ל־34 אחוזים על מוצרים מסין, "התגובה הסינית הפילה את השווקים ביום שישי", מוסיף פדלון.
שינוי בתלות הכלכלית וקשיים פנימיים
לדברי פדלון, בניגוד לשנת 2018, הפעם סין מגיעה למערכה מנקודת פתיחה שונה. "בצד החיובי וכלקח מהקדנציה הראשונה של טראמפ, סין החלה להוריד את התלות ביצוא לארה״ב ולהקטין את התלות בייבוא", הוא מציין. בעוד שב־2018 עמד יצוא הסחורות לארה"ב על 21.4 אחוז מכלל היצוא הסיני, הרי שב־2024 נרשמה ירידה ל־13.4 אחוז בלבד.
עם זאת, הכלכלה הסינית כיום מצויה במצב שברירי יותר לעומת 2018. אז, נהנתה סין מצמיחה שנתית של 7 אחוזים, מגזר הנדל"ן שלה שגשג, והיא הצליחה להפחית את התלות ביצוא כמנוע צמיחה מרכזי. כיום, תקרת הצמיחה ירדה ל־5 אחוז בלבד, שוק הנדל"ן נמצא במשבר מתמשך, והצריכה הפרטית נמצאת במגמת היחלשות. מצב זה מעורר חשש לדפלציה – תהליך שבו המחירים יורדים באופן עקבי, מה שמעיד על ירידה בביקושים ומעודד צרכנים לדחות רכישות, מה שעלול להעמיק את ההאטה הכלכלית. על רקע זה, הייצוא חזר לתפקד כמנוע צמיחה עיקרי עבור סין, דווקא בזמן שבו שווקים מרכזיים, ובראשם ארה"ב, הולכים ונסגרים בפניה.
צעדים נוספים וסכנת סגירת השוק האמריקאי
המהלך האחרון של טראמפ כולל גם פגיעה במסחר המקוון. ב־2 במאי צפויה להיכנס לתוקף רגולציה חדשה שתבטל את הפטור ממכס על חבילות קטנות עד $800. "שוק זה מוערך בכ־60 מיליארד דולר בשנה, כאשר כמחצית מהסכום מגיע מאתרים סיניים כמו Temu ו-Shein", מדגיש פדלון.
צעדים אלה משאירים את סין מול מציאות בה שוק הצריכה הגדול בעולם הולך ונסגר בפניה. "המענה הסיני צפוי להיות כפול – כלפי פנים, ניסיונות לתמרץ את הצריכה ולעודד מנועי צמיחה שאינם תלויים ביצוא. כלפי חוץ – עמדה איתנה, כולל מכסים הדדיים ומגבלות נוספות נגד ארה״ב", הוא מעריך.
ההשלכות על מדינות אחרות – כולל ישראל
לדברי פדלון, "רבים טוענים כי נוצרה הזדמנות לסין למלא את הוואקום של ארה״ב כמובילת הסחר החופשי, אך מצב זה מדליק נורות אדומות בקרב שותפות הסחר של סין לרבות ישראל". החשש המרכזי הוא שעודפי סחורות סיניות יפגעו בתעשיות מקומיות שאינן מסוגלות להתחרות.
"חקירות היצף רבות נפתחו כלפי סין בשנה האחרונה ברחבי העולם", מציין פדלון, ומוסיף כי סגירת השוק האמריקאי צפויה להחמיר מגמה זו ולגרום לחשש גובר בתעשייה הישראלית.
חני לוין
11.04.25
יענקי פרבר
10.04.25
ישראל לפקוביץ
11.04.25
יענקי פרבר
11.04.25
ישראל לפקוביץ
11.04.25