הגעלת כלים לפסח: אתם בטוחים שאתם עושים את זה נכון? הטעויות שחובה להימנע מהן!

לקראת חג הפסח, עם הנחיות בטיחות חשובות לביצוע הגעלת כלים, במטרה למנוע תאונות כגון כוויות ושריפות | מדוע חשוב לעבוד בצוות? כיצד משתמשים נכון במיכל החימום ובמבער? ולמה חשוב להציב אמצעי כיבוי?

הגעלת כלים לפסח: אתם בטוחים שאתם עושים את זה נכון? הטעויות שחובה להימנע מהן!
הגעלת כלים בבני ברק צילום: שוקי לרר

ביצוע הכשרת כלים לקראת חג הפסח כרוכה בסיכונים ובהם: עבודה בחום, כוויות ושריפה. לקראת פסח תשפ"ה יוצא המוסד לבטיחות ולגהות בהנחיות לציבור, במטרה להימנע מתאונות ותקלות בהליכי הגעלת הכלים.

ד"ר מיקי וינקלר מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות:  "חג הפסח מתחיל זמן רב לפני החג בהכנת מקום העבודה והבית לקראת החג בניקיונות ובסידורים, ממשיך בהגעלת הכלים ובבישולים לחג. על מנת שנוכל כולנו לשבת בריאים ושלמים בשולחן החג ולקרוא את ההגדה חשוב להקפיד על ההנחיות והדגשים של מומחי המוס"ל, אלו נכתבו לאחר תאונות ופגיעות שתוחקרו ונלמדו וניתן היה למנוע אותם אם רק היו מקפידים לבצע את ההנחיות והדגשים. אני מזמין את המעסיקים ואת העובדות והעובדים להיעזר במומחי המוס"ל לסיוע ללא עלות באבחון הסיכונים ובדרכים למזעורם. בברכת שנזכה לשבת כולנו סביב שולחן הפסח בבטיחות ובאושר".

המוסד לבטיחות ולגהות מדגיש כי עבודת הכשרת הכלים  לפסח תבוצע על ידי אנשים מעל לגיל 18. עבודות ההגעלה המתבצעות במים חמים או רותחים יש לעשות בצוות של 2 עובדים ויותר בהשגחה ובאחריות של עובד מנוסה.

הדרכה: חובתו של האחראי להדריך את מי שמבצעים את ההכשרה בכל הנוגע לסיכונים בעבודה והדרכים למזעורם, דגשים לעבודה נכונה ובטוחה. על האחראי לוודא שהמקום שנבחר לביצוע ההכשרה מתאים ובטוח לעובדים ולסובבים, במקום קיימים כל התנאים לביצוע העבודה ומענה במקרה של מצב חרום או אירוע חריג.

בטיחות אש: לפני שמדליקים אש ומתחילים בחימום המים להגעלה יש לוודא שבסביבה אין חומרים דליקים ומסוכנים, שנשמר מרחק בטוח מחומרים אלו. אם תנאי המקום אינם מאפשרים זאת יש להתקין מחיצה מחומר בלתי דליק שתפריד בין החומרים הדליקים לבין מקור האש. יש לתחום בסימון ברור את אזור הגעלת הכלים למניעת כניסת אנשים לאזור הסכנה.

מיכל החימום: יש לבדוק לפני מילוי המים שמיכל חימום המים שלם ותקין, הצבת המיכל תהיה על בסיס אופקי איתן ויציב. יש למלא את המיכל במים עד לגובה שלא יגלשו לאחר הכנסת הכלים, חשוב להקפיד להשאיר שוליים יבשים כדי למנוע גלישה של המים הרותחים. יש להכניס את הכלים למיכל בזהירות כדי למנוע ממים רותחים להשפריץ החוצה ולגרום לכוויה.

המבער ומערכת החימום הארעית: המבער יהיה מחובר לגליל הגז באמצעות צינור תקני המחובר אל ווסת לחץ. בטרם התחלת העבודה יש לבדוק את תקינותו של המבער על ידי טכנאי גז מוסמך. יש להעמיד את גליל הגז במרחק של לפחות 6 מ' מהמבער. יש להצית את הגפרור/המצית לפני פתיחת ברז הגז. הצת את הגז שפיית המבער מופנית מהגוף קדימה. בסיום ההדלקה יש לכבות את הגפרור. במקרה ומרגישים בריח של גז יש לעצור מיד ולסגור את ברז גליל הגז ולהזמין טכנאי מוסמך. בסיום ההגעלה יש לכבות את הגז לפני הסרת מיכל החימום מעל הלהבה. בסוף יום העבודה יש לסגור היטב את ברז הגז לאחסן את גליל הגז במקום אחסנה בטוח.

אמצעי כיבוי: ליד כל מיתקן לחימום מים יש להציב מטף כיבוי תקין מסוג אבקה יבשה במשקל של 6 ק"ג. המטף ימוקם במקום נגיש. לפני התחלת העבודה על האחראי לוודא כי כל העובדים בקיאים במיקום ובהפעלת המטף.

בטיחות הציבור: הציבור יעמוד באזור שיסומן לכך, באזור שיוגדר ימסרו הכלים להכשרה, מומלץ לתכנן את מסירת הכלים לאחר ההגעלה באזור נוסף כדי ליצור זרימה ולמזער את הסיכון בתנועת הלוך ושוב לאותו האזור. עוברי אורח והמגיעים להגעלה לא יכנסו לתוך שטח העבודה.

ציוד מגן אישי: העובדים יהיו מצוידים במגפיים. יש להגן על גוף העובד באמצעות סינר עשוי מחומר בלתי דליק ואטום בפני מים. ידי העובדים יוגנו בעזרת כפפות עשויות חומר אטום למים. טבילת הכלים במים הרותחים תיעשה בעזרת כלי עזר ובשום אופן לא תעשה עם הידיים.

תאורה: אזור ההגעלה הינו אזור בעל סיכונים רבים, יש לוודא כי אזור העבודה מואר בתאורה מספקת. כמו כן, יש לוודא כי דרכי הגישה מוארות ומסומנות.

בסוף יום העבודה: יש להשגיח על מיכל המים הרותחים עד להתקררות של המים לטמפרטורה פושרת, אין להשאיר מיכל מים חמים ללא השגחה.

הגעלת כלים סכנה בטיחות

 צבע אדום

00:00
00:00
art