אשת חבר כחבר: הרבנית מרת שרה זהבה כ"ץ ע"ה
משה ויסברג
09.04.25
ברוך דיין האמת: אבל בעולם העיתונות והתקשורת החרדית עם פטירתו הפתאומית של ר' ישראל יונתן קצובר ז"ל הכתב הצבאי של עיתון 'המודיע' והוא בן 78 בפטירתו.
רבים מבני הציבור החרדי מכירים את צה"ל, בקיאים בכלים צבאיים ובנתונים ביטחוניים רק בזכותו. ברבות השנים הוא הפך למותג של ממש. עוצמתי, סמכותי והכי חשוב – אמינות מוחלטת ובלתי מצויה. במשך עשרות שנים כתב עם שם העט והמותג א. פאר ככתב הצבאי של 'המודיע' וליווה 14 ראשי ממשלה.
קצובר נולד באוסטריה בכ"א סיון תש"ו וועלה בילדותו לארץ. הוא למד, ב'חיידר' של סאטמר בעיר הקודש ירושלים במשך כמה שנים.
את הכתבה הראשונה הוא פרסם בעיתון 'שערים' כבר בגיל 16. מאז ומתמיד היה נחשב לעיתונאי ברמ"ח איבריו ושס"ה גידיו, כזה ששולט בחומר שליטה מלאה, אך מפרסם רק אחוזים ספורים ממנו.
הוא עסק בתחום הצבאי במשך למעלה מ- 55 שנים ברציפות, ליווה את כל האירועים הביטחוניים והמדיניים במדינה, זוכה לאהדה רבה בצה"ל ובקרב גורמי ביטחון נוספים, והיה מוכר היטב בקרב שרי וראשי הממשלה לדורותיהם.
קוראי 'סיכומו של שבוע' בעיתון המודיע ידעו תמיד כי סגנונו אמנם ישן וטוב, אך רוחו צעירה מתמיד.
קצובר החל את דרכו בעיתון 'שערים' שם כתב שנים רבות, בשלב מסוים הוא נמנה עם מקימי 'ערב שבת' ששינה את שמו ל'יום השישי' ושימש שם כעורך לצידו של ר' יצחק נחשוני ז"ל, ולאחר מכן עבר ל'המודיע', משם הוא היה מוכר לכולם.
היה מראשוני כותבי הבטאון הבעלזאי 'המחנה החרדי' עם פתיחת העיתון בשנת תש"מ.
א. פאר היה מקפיד, אולי אף יותר מעמיתיו בעיתונות החילונית, על שמירה מוחלטת של חוקי הצנזורה הצבאית – וללא משחקים. הוא לא פירסם סקופ או ידיעה בלעדית גם אם עיתונאי עמית כן יפרסם, אם הוא חושש שהדבר עלול לפגוע, ולו במשהו, בביטחון המדינה. פעם אחת, יוצאת דופן, הוא הפר את כללי הצנזורה לכתחילה ותוך צפצוף ארוך על המערכת.
היה זה בשנת 77', קצובר שימש אז ככתב צבאי ב'שערים'. כיתר הכתבים הצבאיים, הוא קיבל הזמנה להשתתף באירוע קבלת פנים למטוסי ה-F15 הראשונים שקיבל חיל האוויר. עיון חטוף בהזמנה לימד כי האירוע יחל שעה קלה בלבד לפני כניסת השבת. קצובר פנה לגורמים בצה"ל, שביקשו ממנו לא לעורר מהומות, ואף ביקשו שישתתף בטקס והבטיחו להעמיד לרשותו מסוק שישיבו לירושלים לפני כניסת השבת.
קצובר רתח מזעם, ובהפרה גסה של הצנזורה החמורה שחלה על הטקס הוא פרסם את שערוריית חילול השבת. התוצאה הפכה להיסטוריה – ממשלת רבין הראשונה הופלה על ידי הדתיים בעקבות המקרה החמור, ובבחירות שהתקיימו נבחר מנחם בגין לראשות הממשלה.
שתי אנקדוטות מעניינות התרחשו בעקבות המקרה. הראשונה קשורה בבגין. זה פגש את קצובר במהלך מערכת הבחירות ב-77', ואמר לו: "אם אזכה בבחירות אני חייב לך. מה תרצה?". קצובר ענה: "את הראיון הראשון". בגין הג'נטלמן הבטיח ואף קיים. ישראל קצובר היה העיתונאי הראשון שראיין אותו לאחר הבחירות.
הסיפור השני קשור ביצחק רבין. זה לא שכח ולא סלח לקצובר על הפלת ממשלתו, ושמר לו טינה עזה על אף היחסים החמים שהיו ביניהם עד אז. אפילו במסיבות עיתונאים בשנות ה-80, כשקצובר שאל את רבין שאלה, הוא היה מרים עיניים אל התקרה ומשיב ביובש.
בסוף שנות ה-80 הופשרו היחסים. קצובר התלווה לסיור עם שר הביטחון, רבין, בדרום. הוא מיהר לביתו ולכן שאל את טייס מסוקו של רבין אם יש להם מקום פנוי לירושלים. הטייס השיב בחיוב. כשרבין עלה למסוק וגילה את קצובר בפנים, פניו האדימו כסלק, והיה ניכר בו כי הוא רותח מזעם. הוא שתק והאווירה הפכה ללא נעימה, אך באמצע הטיסה, וללא התראה מוקדמת, הושיט לפתע רבין את ידו לקצובר ואמר: "מה שהיה – היה. צריך לחזור לתלם".
בשנים האחרונות היה גם כותב עבור מגזין 'עמי' היוצא לאור באנגלית.
למגינת לב הלך לעולמו באופן פתאומי, בחייו התאלמן מריעיתו איטה ע"ה לבית מייזליש, קצובר הותיר אחריו 5 ילדים נכדים וצאצאים. בנו הוא אריאל קצובר מלע"מ.
תהא נשמתו צרורה בצרור החיים.
משה ויסברג
09.04.25
משה ויסברג
14.04.25
משה ויסברג
11.04.25
אברמי פרלשטיין
06.04.25
משה ויסברג
14.04.25
משה ויסברג
10.04.25