איראן למהלך דרמטי: מציעה הסכם ביניים כדי למנוע עימות עם ארה”ב

טהראן שוקלת מהלך חדש במסגרת השיחות עם וושינגטון – הצעה להסכם זמני שיכלול צעדים מצידה בתמורה לדחיית צעדי ענישה. המהלך, שנחשף באתר וואלה, צפוי לשמש תחנת ביניים להסכם כולל – אם הצדדים יצליחו לגשר על הפערים

איראן למהלך דרמטי: מציעה הסכם ביניים כדי למנוע עימות עם ארה”ב
אילוסטרציה צילום: Pixabay

איראן בוחנת אפשרות להציע לארצות הברית הסכם זמני בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, זאת במסגרת השיחות הרגישות בין שתי המדינות, כך לפי מקורות אירופיים המעורים בפרטי הדיונים. המהלך מגיע על רקע דרישתו של הנשיא דונלד טראמפ להסכם חדש בתוך 60 יום בלבד – אולטימטום שהצית מחדש את המתיחות בין המדינות, והוביל לבניית כוח צבאי אמריקאי במזרח התיכון כאופציה חלופית אם הדיפלומטיה תיכשל.

המידע נחשף ודווח באתר Axios, בו נכתב כי לפי ההצעה שנשקלת בטהראן, הסכם זמני עשוי לכלול השעיית חלק מהפעולות הגרעיניות, דילול האורניום המועשר לרמות נמוכות יותר, והרחבת הביקורת של פקחי סבא"א על המתקנים באיראן. צעד כזה לא יפתור את המשבר – אך הוא עשוי לקנות זמן נוסף למו"מ ולמנוע הסלמה צבאית.

הגורמים האיראניים מעריכים כי לא ניתן להגיע להסכם כולל בתוך פרק הזמן שהציב טראמפ, ולכן מחפשים פתרון זמני שימנע עימותים ויאפשר המשך הידברות. עלי ואז, ראש פרויקט איראן ב-International Crisis Group, הסביר כי "האיראנים מאמינים שהסכם בר-קיימא לא ניתן להשגה בלוח הזמנים הקצר, ולכן ייתכן ויש צורך בתחנת ביניים".

באירופה עוקבים בדאגה: צרפת, גרמניה ובריטניה הודיעו לאיראן כי אם לא ייחתם הסכם חדש עד סוף חודש יוני – יופעל מנגנון "הסנאפבק", מה שיחזיר את הסנקציות שהוסרו במסגרת הסכם הגרעין מ-2015. מנגנון זה, שמאפשר הטלת סנקציות באופן אוטומטי במקרה של הפרה, צפוי לפקוע באוקטובר הקרוב.

עם זאת, לאיראן גם דרישות משלה: היא צפויה להתנות כל הסכם זמני בהפסקת קמפיין "הלחץ המקסימלי" של טראמפ – מהלך שהוביל להחרפת הסנקציות הכלכליות כלפי טהראן. נכון לעכשיו, לא ברור אם ממשל טראמפ יהיה מוכן להפסיק את הלחץ, במיוחד לאור העובדה שבשבוע האחרון הוטלו שני סבבים נוספים של סנקציות.

בסוף השבוע הקרוב צפויה להתקיים פגישה חשובה בעומאן בין שליח הבית הלבן סטיב ויטקוף לשר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י. בעוד ארה"ב מדגישה כי מדובר בשיחות ישירות, איראן טוענת כי המגעים יתבצעו דרך מתווכים עומאניים. הפגישה הזו עשויה לקבוע אם הכיוון יהיה המשך דיפלומטי – או הידרדרות.

טראמפ, מצידו, ממשיך לשדר מסרים כפולים. מצד אחד הוא אומר שיש "עוד קצת זמן... אבל לא הרבה", ומנגד מאיים כי אם לא תושג פריצת דרך, תיתכן פעולה צבאית – שישראל עשויה להיות חלק ממנה. "אם נדרש לכך צבאית – נעשה זאת. ישראל אולי תוביל, אבל אותנו אף אחד לא מוביל", אמר השבוע באירוע בבית הלבן.

מהעבר השני, גם בטהראן נשמעים קולות חריפים. עלי שמח'אני, יועץ בכיר למנהיג העליון חמינאי, הזהיר כי איומים צבאיים עלולים להוביל לצעדים איראניים כמו גירוש פקחי סבא"א, הפסקת שיתוף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית, ואפילו העברת חומרים גרעיניים למיקומים שאינם תחת פיקוח.

כל עוד לא ייחתם הסכם, המצב באזור ימשיך להיות שברירי. ההצעה האיראנית להסכם זמני, שנחשפה לראשונה בדיווחו של ברק רביד, עשויה להפוך לנקודת מבחן קריטית שתכריע את הכיוון – פיוס או עימות.

לפי הערכות המודיעין האמריקניות שפורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל", איראן מחזיקה כעת בכמות חומר בקיע שמספיקה להרכבת פצצה תוך שבועות - מה שמעלה את הדחיפות להגעה להסכם. בוושינגטון מאמינים כי עיכוב נוסף עלול להוביל לתגובה צבאית ישראלית, שתצית את האזור. "הניו יורק טיימס" ציטט בכירים ישראלים שאמרו כי "כל הסכם שלא כולל פירוק מוחלט של תשתיות ההעשרה - ייחשב לבלתי קביל".

ב-Ynet דווח כי בינתיים, נראה שהפערים בין הצדדים עצומים. האיראנים נשמעים כאילו הם מחפשים גרסה מעודכנת של ההסכם הקודם, שהגביל את מלאי החומר הגרעיני של איראן. האמריקנים מצידם רוצים לפרק את תשתית העשרת הדלק הגרעיני עצמה, את תוכנית הטילים של המדינה ואת תמיכתה ארוכת השנים של טהראן בחמאס, חיזבאללה וארגוני טרור נוספים.

איתמר אייכנר דיווח בווינט, כי מאחורי הקלעים, גורמים ישראלים חוששים מהסכם חדש שייחתם עם איראן. הדאגה היא מכך שטראמפ לא יישאר לשתי קדנציות, ואחרי שיעזוב את הבית הלבן יפרצו האיראנים לגרעין. יש להם סבלנות. בכל הנוגע להשוואה להסכם לפירוק הגרעין עם לוב, ההבדלים ניכרים: לוב לא הייתה קרובה לפצצה כמו איראן ולא היו לה הרבה אתרים מוחבאים מתחת לאדמה. לדבריהם, זה כמו להשוות בין עגבניה לתפוז.

כמו כן, הוסיפו הגורמים, כל מערך ההגנה של איראן נפגע והיא חשופה יותר מאי-פעם. אנחנו נמצאים כעת בשלב הנוח והאפקטיבי ביותר להשמדת תשתיות הגרעין, עם איומים שאפשר להכיל אותם.

איראן ארצות הברית (ארה"ב) הגרעין האיראני

 צבע אדום

00:00
00:00
art