נחשף: איראן ניהלה מגעים עם טראמפ במשך שנתיים
יענקי פרבר
20.04.25
ימים ספורים לאחר שהכריז על הקפאה חלקית של מדיניות המכסים החדשה, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ממשיך בצעדים דרמטיים והודיע על חריגת ענק לטובת תעשיית ההייטק.
ע"פ הדיווח בוואלה, רשות המכס וההגנה של ארה"ב פרסמה רשימה של קטגוריות מוצרים שיוצאו מהצו הנשיאותי להטלת מכסים בין היתר, מסמכים מהווים מוצרים טכנולוגיים מהותיים כמו סמארטפונים, מחשבים ניידים, כוננים קשיחים ורכיבי סמיקונדקטור. כל אלה יוחרגו הן מהמכס הכללי בשיעור של 10% והן מהמכס המיוחד והחריג שהוטל על סין, שעמד על 125%.
המשמעות עבור חברות הענק ברורה: אפל, אינטל, אנבידיה וחברות טכנולוגיה נוספות שנערכו להתייקרויות משמעותיות, יכולות כעת לנשום לרווחה. גם הציבור האמריקאי זוכה להקלה של ממש, כשמוצרי צריכה פופולריים כמו מכשירי אייפון לא צפויים להתייקר, לפחות בטווח המיידי. הפטור המיוחד נכנס לתוקפו רטרואקטיבית מה-5 באפריל, כך שחברות שכבר שילמו את המכס יוכלו להגיש בקשה להחזר.
המהלך הנוכחי מגיע בעקבות דרמה כלכלית שפרצה בשבוע שעבר, כשנשיא ארה"ב הטיל מכסים רחבים על מרבית הסחורות המיובאות והחמיר במיוחד עם סין, כששיעור המס זינק מ-20% ל-125%. ההכרזה יצרה אפקט מיידי בשווקים: מדד נאסד"ק, המדד המרכזי של מניות הטכנולוגיה, קפץ בתוך יום אחד ב-12.1% העלייה היומית החדה ביותר מאז המשבר של 2008.
בחברת אפל, שתלויה זה שנים בשרשרת אספקה סינית, ההתפתחויות הובילו לדיונים על צעדי חירום החל מלחצים על ספקים ועד לשינויים אפשריים במחירי המוצרים. לפי פרסומים, החברה הציבה לעצמה יעד ברור: לא לייקר את מחירו של האייפון הבכיר, אשר שומר מאז 2017 על תג מחיר של 999 דולר.
עם כל זאת, לא בטוח שההפוגה תימשך לאורך זמן. ההחרגה הנוכחית אינה מונעת מהממשל לשוב ולהטיל בעתיד מכסים ממוקדים, בפרט אם יתגלו ממצאים מדאיגים במסגרת בדיקות ביטחוניות סביב רכיבי שבבים שהם כיום רכיב מהותי בכל מכשיר אלקטרוני. בינתיים, עולם ההייטק נושם לרווחה, אך הצל הכבד של חוסר הוודאות עדיין מרחף מעל.
יענקי פרבר
20.04.25
שלו שינברג
20.04.25
אלי קליין
19.04.25
קובי ברקת
20.04.25
ישראל לפקוביץ
19.04.25
שלו שינברג
20.04.25