גורמים ישראלים: "זאת אחת ההדלפות המסוכנות בהיסטוריה שלנו"
יצחק וייס
17.04.25
בריאיון לרשת "פוקס ניוז", אמר שליח הנשיא טראמפ למגעים עם איראן, סטיב וויטקוף, כי נדרש פיקוח הדוק על תוכנית העשרת האורניום של איראן ועל יכולותיה הצבאיות. הוא ציין כי ארה"ב בוחנת את האפשרות לנהל את הסוגיה בדרכים דיפלומטיות, אך הזהיר כי כישלון המשא ומתן עלול להוביל לתרחישים קשים: "נצטרך לחפש חלופות – שלא יהיו טובות לאף אחד".
לפי דיווח בעיתון "הגרדיאן", טהראן צפויה לדחות את האפשרות להעברת האורניום המועשר שברשותה למדינה שלישית, מה שמהווה מכשול נוסף במאמצי ההרגעה.
וויטקוף הבהיר כי "המסר של הנשיא טראמפ – שלום באמצעות כוח – מהדהד ברחבי העולם. זו לא הצהרת איום, אלא עובדה פשוטה: הנשיא מתכוון למה שהוא אומר. לאיראנים לא יכולה להיות פצצה". הוא הוסיף כי אין הצדקה להעשרה מעבר לרמה של 3.67%, שהיא הסף המותר לשימושים אזרחיים. לדבריו, "במקרים מסוימים הם מעשירים לרמה של 60%, באחרים ל-20%. זה לא מתקבל על הדעת. אם הם באמת צריכים תוכנית אזרחית – אין סיבה לחרוג מהגבולות האלו".
עוד הוסיף וויטקוף כי "השיחות צפויות לעסוק בפיקוח הדוק על תוכנית ההעשרה של איראן, ובסופו של דבר – גם בהתחמשות הגרעינית עצמה. זה כולל גם את סוגי הטילים שמאוכסנים באיראן וגם את הפצצה. אנחנו בוחנים האם ניתן לפתור את הסוגיה בדיאלוג ישיר ודיפלומטי". לדבריו, הפגישה הראשונה עם האיראנים הייתה "חיובית, קונסטרוקטיבית ומשכנעת".
העמדה האמריקנית מנוגדת לזו של ישראל, שדורשת פירוק מלא של תוכנית הגרעין האיראנית. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לכך בשבוע שעבר, לפני המראתו מוושינגטון, ואמר: "אנחנו מסכימים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. זה יכול להיעשות בהסכם – אבל רק אם זה הסכם בנוסח לוב. שנכנסים, מפוצצים את המתקנים, מפרקים את כל הציוד, הכל בפיקוח אמריקני ובביצוע אמריקני – זה טוב".
נתניהו הוסיף כי קיימת גם אפשרות אחרת: "שהאיראנים יגררו את השיחות, לא יגיעו להסכם – ואז האופציה היא צבאית. כולם מבינים את זה".
יצחק וייס
17.04.25
יענקי פרבר
18.04.25
אוריאל פיליפ
15.04.25
קובי ברקת
16.04.25
שלו שינברג
14.04.25
שלו שינברג
18.04.25