תקיפות באתרי הגרעין יחסלו את התכנית האיראנית? תחשבו שוב

מומחי צבא וגרעין אומרים שאפילו עם כוח אש עצום, פעולה צבאית אמריקאית-ישראלית באיראן נגד מתקני הגרעין האיראני, כנראה תגרום נזק רק זמנית לתוכנית הגרעין של איראן

תקיפות באתרי הגרעין יחסלו את התכנית האיראנית? תחשבו שוב
הפרסום של פיקוד מרכז ארצות הברית צילום: פיקוד מרכז צבא ארה"ב

הגעתם של מפציצי B-2 אמריקאים לאזור איראן בשבועות האחרונים עוררה דאגה במערב מפני אפשרות שארה"ב וישראל יתקפו את מתקני הגרעין של איראן. מטוסים אלה, היחידים המסוגלים לשגר פצצות חודרות בונקרים, מהווים איתות ברור לטהרן בנוגע להשלכות על תוכנית הגרעין שלה אם לא יושג הסכם. עם זאת, מומחים צבאיים וגרעיניים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפילו עם עוצמת אש כזו, פעולה צבאית אמריקאית-ישראלית צפויה לגרום רק נזק זמני לתוכנית האיראנית.

לטענת המומחים, גרוע מכך, תקיפה עלולה לגרום לאיראן לסלק את פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית משטחה, להאיץ את התוכנית הגרעינית הממתינה ולהוביל לייצור סופי של פצצת גרעין.

"בסופו של דבר, בהיעדר שינוי משטר, קשה לראות כיצד תקיפות צבאיות יוכלו לעצור את איראן מלהשיג נשק גרעיני", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ג'סטין בראנק, עמית מחקר בכיר לכוח אווירי וטכנולוגיה ב-Royal United Services Institute, צוות חשיבה ביטחוני בריטי.

ברויטרס מציינים כי תוכנית הגרעין של איראן מפוזרת באתרים רבים, וסביר להניח שתקיפה תצטרך לפגוע ברובם או בכולם. אפילו הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אינה יודעת היכן איראן מחזיקה בציוד חיוני, כמו חלקים לצנטריפוגות, המכונות המשמשות להעשרת אורניום.

מומחים צבאיים טוענים כי ישראל יכולה להשמיד את רוב האתרים הללו בעצמה, אך מדובר במבצע מסוכן שיכלול תקיפות חוזרות ונשנות וישראל תצטרך להתמודד עם מערכות נ"מ שסופקו על ידי רוסיה - למרות שהצליחה לבצע תקיפות מוגבלות באיראן בשנה שעברה.

העשרת אורניום היא ליבת תוכנית הגרעין האיראנית, ושני אתרי ההעשרה הגדולים ביותר שלה הם מפעל העשרת הדלק בנתנז, הממוקם כשלוש קומות מתחת לפני האדמה כדי להגן עליו מפני הפצצות, והמתקן בפורדו, שנחפר עמוק יותר לתוך הר.

צ'רלס וולד, גנרל חיל האוויר האמריקני בדימוס, כיום עובד ב"מכון היהודי לביטחון הלאומי של ארה"ב", אמר לרויטרס כי הפצצות חודרות הבונקרים הגדולות ביותר של ישראל הן במשקל 2,270 ק"ג, ולישראל אין מספיק פצצות כאלה כדי להשמיד את פורדו ונתנז.

וולד מעריך כי מתקפה משותפת עם ארה"ב עשויה להיות מהירה ובעלת סיכויי הצלחה גבוהים יותר מתקיפה ישראלית בלבד, אך הוא מעריך שהיא תימשך מספר ימים ותסכן את הכוחות התוקפים. ג'יימס אקטון מ"קרן קרנגי לשלום בינלאומי" אמר לרויטרס כי "אם יפציצו את איראן, איראן כמעט בוודאות תפנה לייצור פצצה ותגרש את הפקחים הבינלאומיים".

איראן ארצות הברית (ארה"ב)

 צבע אדום

00:00
00:00
art