מה יש בדגני הבוקר של הילדים? ה-FDA מכריז מלחמה על 8 צבעי מאכל מוכרים
שר הבריאות האמריקני מתחיל מהלך לביטול צבעי מאכל סינתטיים בארה”ב. האם הצבעים המזיקים באמת? ומהן החלופות הטבעיות? כל התשובות על אחד הנושאים השנויים במחלוקת בתעשיית המזון
במסיבת עיתונאים שנערכה השבוע, הכריז שר הבריאות האמריקאי רוברט פ. קנדי ג'וניור על מהלך תקדימי: התחלה של תהליך הדרגתי לביטול השימוש בשמונה צבעי מאכל סינתטיים במזון האמריקאי.
המהלך, על פי הפרסום ב-abc news, יבוצע בשיתוף ה-FDA ובשיתוף פעולה עם יצרני המזון, ויכלול שלילת אישור לשני צבעים מלאכותיים וביטול הדרגתי של שישה נוספים – שנמצאים כיום בדגני בוקר, חטיפים, גלידות ויוגורטים.
לפי קנדי, הצבעים המלאכותיים לא רק מיותרים – אלא גם מזיקים. מחקרים רבים מצאו קשר בין צבעי מאכל סינתטיים לשינויים בהתנהגות ילדים ואף לסרטן בעכברים.
למשל, סקירה של אוניברסיטת אורגון העלתה כי צבעים מלאכותיים עלולים להחמיר תסמיני ADHD, גם בילדים שאינם מאובחנים. מחקר קליפורני מ-2022 חיזק ממצאים אלה, אך ועדת מומחים של ה-FDA עדיין לא מצאה קשר סיבתי ישיר.
לפי תזונאיות, כמו סנדרה ז’אנג, צבעים אלו מצויים בעיקר במזון מעובד: סוכריות, חטיפים, גלידות, דגני בוקר, משקאות אנרגיה ועוד. לדוגמה, יותר מ-36,000 מוצרים מכילים את הצבע האדום Red No. 40.
צבעים אלה מיוצרים לרוב מנפט או בתהליכים כימיים, ולא קיימים בטבע – ולכן גם חסרי כל ערך תזונתי.
בעוד חלק מהדיאטניות ממליצות להימנע לחלוטין מצבעים סינתטיים, אחרות טוענות שיש צורך במחקר נוסף. אך המוסכמה הברורה היא: עדיף להגביל צריכתם כשניתן.
ד"ר ג'ניפר פומרנץ מאוניברסיטת NYU סבורה שאין בהם צורך כלל: "אפשר להשתמש בצבעים טבעיים – ואף אחד לא צריך אוכל בצבעים זוהרים."
במהלך מסיבת העיתונאים, צוינו מיצי גזר ואבטיח כתחליפים טבעיים. בנוסף, חברות מזון רבות החלו להשתמש בפיגמנטים טבעיים מריכוזי צמחים ופירות כמו סלק, פפריקה, תמרהינדי וכורכום.
ה-FDA מזרז כעת בדיקה של ארבעה צבעים טבעיים חדשים – בהם תמציות גינתיה ופרח אפונת פרפר כחול.
צבעים סינתטיים זולים יותר, ובהירים יותר – מה שמושך את עין הצרכנים. אבל ככל שהמודעות עולה, ייתכן שגם הרגלי הייצור ישתנו בהתאם.
