הסימן המפתיע שמעיד שהשמן זית שלכם - מקולקל
שמן זית הוא מצרך חיוני במטבח – אך גם הוא עלול להתקלקל. כך תזהו ריח רע, טעם חמוץ או רמז של "שעווה", ותשמרו עליו לאורך זמן
מתי שמן הזית כבר לא ראוי לשימוש – ואיך לאתר את הסימנים בזמן: שמן זית הוא אחד המרכיבים הרב-שימושיים והאהובים במטבח. הוא מתאים להכנת רטבים, טיגון ירקות, או פשוט לטבילה עם לחם טרי – אך חשוב לדעת: שמן זית כן מתקלקל.
שלא כמו דבש, שמן זית הוא מוצר שעם הזמן מאבד מאיכותו ואף עלול להתקלקל.
על פי מגזין האוכל allrecipes, בדרך כלל, בקבוק סגור של שמן זית רגיל נשמר טרי במשך 18 עד 24 חודשים. אך כשמדובר בשמן זית כתית מעולה (Extra Virgin), חיי המדף קצרים יותר: 12 עד 18 חודשים בלבד.
הדרך המדויקת ביותר לבדוק את טריות השמן היא עיון בתאריך המסיק (Harvest Date), אם מופיע כזה על התווית – ולא רק בתאריך התפוגה.
לאחר פתיחת הבקבוק, מומלץ לצרוך את השמן תוך חודש עד חודשיים כדי ליהנות מטעם וארומה מיטביים.
סימנים מובהקים לכך ששמן הזית התקלקל
הריח הוא האינדיקציה הראשונה.
אם לשמן יש ניחוח חמוץ, מעופש או מזכיר שעווה או קופסת צבעים, מדובר ככל הנראה בשמן שהחמיץ.
אם אינכם בטוחים – טעמו כפית קטנה.
שמן מקולקל יהיה חמוץ ולא נעים לחך, גם אם אינו מסוכן בריאותית. אמנם כמות קטנה לא צפויה לגרום לנזק, אך היא תפגע בטעם של כל מנה שתכינו.
כך תשמרו על שמן הזית לאורך זמן
כדי למנוע קלקול מוקדם של שמן הזית – הקפידו על תנאי אחסון נכונים:
-
הימנעו מחשיפה לאוויר: השאירו את השמן בבקבוק המקורי ואל תעבירו אותו לכלים פתוחים או דקורטיביים (כמו במסעדות), אלא אם אתם מתכוונים להשתמש בו מיד.
-
הרחיקו מאור וחום: אחסנו את הבקבוק במקום מוצל וקריר – כמו מזווה סגור.
-
בחרו באריזות כהות: העדיפו שמן שמגיע בבקבוק זכוכית כהה או פח. פלסטיק נוטה לאפשר מעבר אוויר, מה שמקצר את חיי השמן.
-
המנעו מקירור: הכנסת שמן זית למקרר עלולה לגרום להתמצקות ולפגיעה בטעם, ולכן לרוב אינה מומלצת.
למרות ששמן זית אינו מחזיק לנצח, הוא שווה כל טיפת השקעה – וסביר להניח שתשתמשו בו בתדירות שתמנע ממנו להתקלקל כלל.
