4 המאכלים שהפכו שוב למומלצים על פי תזונאים

שומן הוא מרכיב חיוני בתזונה והדגש צריך להיות על איזון ואיכות. גם שומנים שבעבר נחשבו ל"בעייתיים", יכולים להשתלב היטב בתפריט כשצורכים אותם בצורה נכונה ומבוקרת | הרשימה המלאה

4 המאכלים שהפכו שוב למומלצים על פי תזונאים
מוצרי חלב וביצים צילום: shutterstock

יותר ויותר דיאטנים מסכימים: שומנים אינם אויב. ביצים שלמות, חמאה, מוצרי חלב מלאים ושמן קוקוס – כולם יכולים להשתלב בדיאטה בריאה כשהם נצרכים בצורה חכמה ומאוזנת.

שומנים כבר אינם האויב התזונתי שהיו בעבר. להפך – תזונאים מדגישים את תרומתם לתפקוד המוח, ייצור ההורמונים וספיגת ויטמינים חיוניים. מעבר לכך, הם תורמים לתחושת שובע, מונעים אכילת יתר ומשדרגים כל ארוחה בטעם עשיר.

אמנם שומנים בלתי רוויים כמו אלה שמקורם באבוקדו, שמן זית, אגוזים וזרעים עדיין מקבלים את עיקר תשומת הלב החיובית, אך על פי מגזין האוכל הפופולרי Eatingwell, ישנם ארבעה מקורות שומן שפעם נחשבו בעייתיים, וכיום חוזרים לתפריט – עם גיבוי של מחקרים עדכניים:

1. ביצים שלמות

אל תיפרדו מהחלמון – הוא מכיל את רוב הוויטמינים והמינרלים שבביצה, כולל כולין, ויטמין D, ברזל, אבץ ו-B12. אף שביצים מכילות כולסטרול, רוב המחקרים כיום מראים שאין קשר ישיר בין כולסטרול תזונתי לעלייה בכולסטרול בדם. תזונאים ממליצים לצרוך עד ביצה ביום כחלק מדיאטה מאוזנת.

2. מוצרי חלב מלאים

חלב מלא, יוגורט וגבינות שמנות מספקים חלבון איכותי, ויטמינים כמו B12, מגנזיום וסידן – וכל זאת עם השפעה ניטרלית ואף חיובית על בריאות הלב. מחקר שפורסם ב-2022 הראה כי גברים שצרכו שומן רווי ממוצרי חלב נהנו מערכי HDL גבוהים וטריגליצרידים נמוכים יותר.

3. חמאה 

לחמאה יש מקום במטבח – בעיקר בגלל חומצת השומן בוטיראט שבה, התורמת לבריאות המעיים ולצמצום דלקות בגוף. היא גם מקור לוויטמין A. ההמלצה: לא יותר מכף ביום.

4. שמן קוקוס

למרות תכולת השומן הרווי הגבוהה שלו, שמן קוקוס עשיר בטריגליצרידים בינוניים (MCT) שעשויים לשפר את המטבוליזם ולתמוך בבריאות המעי. עם זאת, יש לצרוך אותו במתינות ולא לראות בו תחליף לשמנים בריאים כמו שמן זית.

בתיאבון!

שמן קוקוס חמאה מוצרי חלב ביצים שומנים

 צבע אדום

art