המאכל שכולנו צורכים ועלול לגרום לכם לחלומות רעים
מחקר חדש מגלה קשר בין צריכת מוצרים מסוימים לבין סיוטים בשינה, בעיקר בקרב הסובלים מרגישות ללקטוז. אך למרות זאת, הכול תלוי בכמות ובתגובה האישית
אם גם אתם אוהבים לסיים את היום בקוביית גבינה או חטיף חלבי קליל – כדאי שתדעו מה עלול להמתין לכם בלילה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Frontiers in Psychology מצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין סיוטים, בעיקר בקרב אנשים עם רגישות ללקטוז או אלרגיות למזון.
במחקר השתתפו 1,000 סטודנטים מאוניברסיטת מקיואן שבקנדה. הם נשאלו על הרגלי השינה והתזונה שלהם – והתוצאות היו לא צפויות: ככל שאנשים דיווחו על רגישות לחלב או לתופעות לוואי במערכת העיכול, כך הם נטו לדווח גם על סיוטים חמורים יותר.
לדברי החוקר הראשי, פרופ' טורה נילסן מאוניברסיטת מונטריאול, "עוצמת הסיוטים קשורה באופן מובהק לרגישות ללקטוז ואלרגיות נוספות. שינוי התפריט עשוי להפחית את הסיוטים ואף להסביר מדוע כה רבים מאשימים מוצרי חלב בחלומות רעים".
הבעיה מחמירה כשמדובר באנשים שחווים תסמינים קשים: כאבי בטן, גזים או תחושת אי-נוחות עשויים לשבש את השינה – מה שבתורו משפיע על תוכן החלומות ומגביר את הסיכוי לסיוטים.
לא רק גבינה
כשליש מהנשאלים דיווחו כי הם חווים סיוטים לעיתים קרובות, כשנשים נטו לזכור ולדווח עליהם יותר מגברים. 40% מהמשיבים סברו שארוחות לילה – ובעיקר ממתקים, אוכל חריף ומוצרי חלב – פוגעים באיכות השינה.
למרות זאת, רק 5.5% מהם סברו שהאוכל משפיע ישירות על תוכן החלומות. ובכל זאת – מוצרי חלב זכו בתואר המפוקפק: "אויבי השינה הטובים ביותר".
החוקרים מדגישים כי יש צורך במחקר רחב יותר באוכלוסיות מגוונות לפני שמגיעים למסקנות חד-משמעיות. מחקרים עתידיים צפויים לבחון האם צריכת מוצרי חלב לפני השינה באמת משפיעה ישירות על החלומות, ואילו סוגי גבינות עלולים לגרום להפרעות בשינה.
אך בניו יורק פוסט מציינים כי יש גם מחקרים אחרים שהראו דווקא יתרונות: גבינות כמו צ'דר עשויות לשפר את איכות החלומות ואפילו להפחית תסמיני דום נשימה בשינה, בזכות הערכים התזונתיים שבהן.
חלק מסוגי הגבינה מכילים טיראמין – חומר שגורם להפרשת נוראפינפרין במוח ומעודד ערנות. אבל לדברי מדענים, ברוב המקרים צריכת הגבינה היא מזערית, ולכן ההשפעה של הטיראמין שולית. לעומת זאת, שתיית אלכוהול לצד הגבינה – כמו יין – היא זו שעלולה להיות הגורם האמיתי להפרעת השינה.
