לא רק סיגריות: המאכלים שעלולים לגרום לסרטן ריאות

מחקר חדש מצביע על קשר מדאיג בין צריכת מזון אולטרה־מעובד לבין עלייה של 41% בסיכון לאבחון סרטן ריאות, גם בקרב מי שאינם מעשנים

לא רק סיגריות: המאכלים שעלולים לגרום לסרטן ריאות
סרטן ריאות צילום: שאטרסטוק

המחקר, שפורסם ב־Thorax וצוטט ב-CNN, בחן את הרגלי התזונה של למעלה מ־100 אלף משתתפים והשווה אותם לרישומים רפואיים של מקרי סרטן ריאות. הממצא הבולט: מי שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של מזונות אולטרה־מעובדים, כמו חטיפים ארוזים, משקאות קלים, נקניקים, מרקים מוכנים וגלידות - נמצאו בסיכון גבוה בהרבה לחלות.

לדברי החוקרים, עיבוד תעשייתי אינטנסיבי של מזון משנה את מבנהו הטבעי, פוגע בזמינות רכיבי התזונה ומייצר חומרים מזיקים, בהם אקרולאין, תרכובת רעילה שנפלטת גם משריפת סיגריות, פלסטיק ושומן בטמפרטורות גבוהות. בנוסף, ייתכן שגם הכימיקלים מאריזות המזון תורמים לסיכון.

לא רק עישון: גורמים נוספים לסרטן ריאות

למרות שעישון הוא גורם הסיכון המרכזי, גם לא־מעשנים עלולים לחלות, מה שמדגיש את חשיבותם של גורמים סביבתיים ותזונתיים.

לדברי ד"ר דיוויד קץ, מומחה לרפואה מונעת, מזון אולטרה־מעובד מקדם דלקת כרונית, פוגע במערכת החיסון ומשבש את פעילות המיקרוביום - תנאים שמאפשרים לתאי סרטן להתפתח ביתר קלות.

כך תפחיתו סיכון

המומחים ממליצים להעדיף מזון מלא מהטבע: ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, ולקרוא תוויות מוצרים כדי להימנע מרשימות מרכיבים ארוכות עם שמות לא מוכרים.

ד"ר קץ מוסיף כי הפחתה הדרגתית בצריכת המזון המעובד והסתגלות לטעמים טבעיים תקל על שמירה על תזונה בריאה לאורך זמן.

עישון סרטן הריאה תזונה בריאה

 צבע אדום

art