איך שתיית קפה או תה יכולה להגביר את הסיכון לסרטן? ככה
מחקרים בינלאומיים מצביעים על קשר עקבי בין שתיית משקאות חמים מאוד לבין סיכון מוגבר לסרטן הוושט. החוקרים מסבירים את המנגנון וגם ממליצים כיצד להפוך את ההרגל לבטוח יותר
כבר בשנת 2016 הזהירה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC), המזוהה עם ארגון הבריאות העולמי, כי שתיית משקאות חמים במיוחד – מעל 65 מעלות – עלולה להיחשב מסרטנת. ההגדרה הושוותה לחשיפה לעשן משריפת עצים בתוך הבית או לצריכה מוגברת של בשר אדום.
למרות שהמנגנון המדויק עדיין נחקר, הראיות שנצברו מצביעות בעקביות על קשר בין שתייה חמה מאוד לבין סיכון מוגבר לסרטן הוושט.
בבריטניה נערך מחקר רחב היקף שהתבסס על נתונים של כ־450 אלף משתתפים במשך 12 שנים. הממצאים: מי ששתו שמונה כוסות או יותר ביום של תה או קפה חם מאוד היו בסיכון גבוה פי שישה לפתח סרטן ושט מסוג SCC.
הסיכון עלה בהדרגה: פי 2.5 עבור ארבע כוסות ביום, פי 3.67 עבור ארבע עד שש כוסות, פי 4.75 עבור שש עד שמונה כוסות, ופי 5.6 עבור שמונה כוסות ומעלה.
במחקר נוסף שפורסם ב־British Journal of Cancer נמצא כי משתתפים שהעדיפו את המשקה בטמפרטורה חמה מאוד דיווחו על שיעורי סרטן ושט גבוהים יותר לעומת אלו שהעדיפו משקה פושר. חלוקת ההעדפות הייתה ברורה: 17% שתו חם מאוד, 66.5% חם, ו־15.3% פושר.
מה קורה לוושט?
החוקרים מסבירים כי טמפרטורה גבוהה פוגעת ברירית הוושט, יוצרת כוויות מיקרוסקופיות, דלקת כרונית ונזק מצטבר לתאים – תהליך שעשוי להוביל להתפתחות גידולים.
גם אופן השתייה התגלה כמשמעותי: לגימה אחת גדולה של קפה ב־65 מעלות יכולה להעלות את טמפרטורת הוושט הפנימית ב־10 עד 12 מעלות. שתייה מהירה גרמה לנזק גדול יותר, בעוד לגימות קטנות ואיטיות נחשבו בטוחות יותר.
ממצאים מדרום אמריקה, שם שתיית מאטה בטמפרטורה של כ־70 מעלות נפוצה, הצביעו גם הם על קשר חזק בין שתייה חמה מאוד לבין סיכון מוגבר לסרטן הוושט. מחקרים עדכניים מאירופה, המזרח התיכון ואסיה אישרו את הממצאים, כך לפי אתר Terra. ניסויים בבעלי חיים הוסיפו נדבך נוסף: עכברים שנחשפו למים בטמפרטורה של 70 מעלות פיתחו נגעים וגידולים טרום־סרטניים בקצב מואץ.
איך לשתות בבטחה?
לצד האזהרות מציעים החוקרים דרכים פשוטות להפחתת הסיכון: ערבוב, נשיפה, פתיחת מכסה, הוספת מים קרים או חלב – כולם מורידים את הטמפרטורה והופכים את השתייה לבטוחה יותר.
מומחים מציינים כי השארת המשקה לחמש דקות מפחיתה את החום בכ־10 עד 15 מעלות. הטמפרטורה האידיאלית לשתיית תה וקפה נקבעה סביב 58 מעלות – ואפילו נמדדה בדיוק של 57.8 מעלות במחקר אמריקני, כנקודה האופטימלית לשמירה על הטעם מבלי לפגוע בוושט.
לעומת זאת, משקאות "לקחת לדרך" מוגשים לעיתים גם ב־90 מעלות – רמה שנחשבת למסוכנת הרבה מעבר לגבול הבטוח.
