בצל סגול או לבן - מי מהם בריא יותר ומי מסייע לרדת במשקל?
שניהם מוסיפים טעם לכל תבשיל, אבל האם צבע הבצל משנה גם את הערך התזונתי? דיאטניות מסבירות מי עשיר יותר בנוגדי חמצון, מי נעים יותר לעיכול ואיזה כדאי לבחור בתפריט היומי
הבצל הוא אחד המרכיבים האהובים והנפוצים ביותר במטבח, כמעט כל תבשיל מתחיל ממנו. אבל כשעומדים מול המדף בסופר, רבים שואלים את עצמם: בצל סגול או לבן - מי מהם עדיף לבריאות?
מומחיות לתזונה מסבירות את ההבדלים בין שני הסוגים, מה היתרונות הבריאותיים של כל אחד, ואיזה מהם כדאי לבחור, או אולי בכלל לשלב ביניהם, במגזין הבריאות prevention עושים סדר בנתונים.
על פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA):
-
100 גרם בצל סגול (בערך כוס אחת פרוסה) מכילים כ־44 קלוריות, גרם חלבון אחד, 10 גרם פחמימות ו־2 גרם סיבים תזונתיים.
-
100 גרם בצל לבן (כ־⅔ כוס קצוצה) מכילים כ־36 קלוריות, גרם חלבון אחד, 8 גרם פחמימות וגרם אחד של סיבים.
שניהם כמעט ללא שומן, דלי נתרן ועשירים בנוגדי חמצון, אך ההבדלים המשמעותיים נמצאים בסוג נוגדי החמצון שהם מכילים.
היתרונות של הבצל הסגול:
“הבצלים הסגולים עשירים בפלאבונואידים ובאנתוציאנינים- רכיבים שמעניקים להם את הצבע העמוק וגם מגנים על הלב ומפחיתים סיכון לסרטן,” מסבירה הדיאטנית הקלינית ג’יימי באהאם.
הבצל הסגול מכיל גם קוורצטין, נוגד חמצון עוצמתי הנלחם בדלקות, מגן על תאי הגוף מפני נזקי חמצון, מסייע בהורדת כולסטרול ואף עשוי להוריד לחץ דם.
בנוסף, הוא עשיר באשלגן ובזרחן - מינרלים חשובים לבריאות הלב, העצמות והאנרגיה התאית. “אני אוהבת להוסיף בצל סגול טרי לסלט יווני או כתוספת על פיצה, הוא מוסיף צבע, טעם ובריאות,” מוסיפה באהאם.
החיסרון:
הבצל הסגול עלול לגרום לנפיחות או גזים אצל אנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז (IBS), כיוון שהוא עשיר בפרוקטנים, פחמימות שמותססות במעי.
היתרונות של הבצל הלבן:
“הבצל הלבן עשיר בוויטמין C, חומצה פולית וסיבים תזונתיים,” מסבירה הדיאטנית ג’ורדן היל. “הוא תומך במערכת החיסון, מסייע לתפקוד הלב ובעל השפעה אנטי-בקטריאלית.”
גם הוא מכיל נוגדי חמצון כמו קוורצטין ואנתוציאנינים, אך בכמות מעט קטנה יותר מהבצל הסגול. בנוסף, בבצל הלבן יש זרחן לחיזוק העצמות ואבץ לחיזוק מערכת החיסון.
היתרון הנוסף: בצל לבן נחשב קל יותר לעיכול, ולכן מתאים לאנשים הרגישים לבצל סגול או בעלי קיבה רגישה.
מי עדיף לירידה במשקל?
שני הסוגים מצוינים למי שמנסה לרדת במשקל.
הם דלי קלוריות, עשירים בסיבים ומוסיפים טעם עשיר למנה, מה שמפחית את הצורך ברטבים שמנים או בתוספת מלח.
בצל סגול טרי או כבוש מוסיף עומק לסלטים, בעוד שבצל לבן מתאים במיוחד לתבשילים ולמנות חמות.
אז מי המנצח?
למעשה - אין מנצח אחד.
שניהם תורמים לבריאות, וכל אחד מצטיין בתחום אחר:
הבצל הסגול מנצח בתכולת הנוגדי חמצון,
בעוד הבצל הלבן עדין יותר לעיכול ומכיל יותר ויטמין C.
“הדרך הטובה ביותר היא לשלב בין השניים בתפריט השבועי,” מסכמת היל. “כך נהנים גם מהטעם וגם מהמגוון התזונתי הרחב שהבצלים מציעים.”
