לקראת חנוכה: חשיפה לאבק קמח מעלה פי 83 את הסיכון לאסתמה

חנוכה 2025: אסתמת האופים שמעת על כך? חשיפה לאבק קמח מעלה פי 83 את הסיכון לאסתמה תעסוקתית, המוסד לבטיחות ולגהות מזהיר מעלייה במחלות ופציעות בקרב אופים

לקראת חנוכה: חשיפה לאבק קמח מעלה פי 83 את הסיכון לאסתמה
אילוסטרציה צילום: freepik

לקראת חג החנוכה, תקופה שבה מיוצרות בישראל יותר מ־30 מיליון סופגניות בשבועות ספורים, המוסד לבטיחות ולגהות מפרסם נתונים מדאיגים על הסיכונים התעסוקתיים במאפיות ובקונדיטוריות. מחלקת המחקר של המוס"ל מצאה כי לאופים יש סיכוי גבוה פי 83 לפתח אסתמה הקשורה לעבודה לעומת מקצועות אחרים, וכ-2.5% מציבור האופים כבר סובלים מ"אסתמת האופים". בנוסף, בתקופה זו נרשמת עלייה בפציעות הקשורות להחלקות, כוויות במהלך טיגון בשמן עמוק ותקלות הנובעות מעומס חום ומאוורור לקוי.

לצד העלייה בביקוש, העבודה האינטנסיבית במאפיות הקטנות והבינוניות גורמת לחשיפה גבוהה במיוחד לאבק קמח - חומר גלם בסיסי המהווה את אחד הגורמים המרכזיים למחלות נשימה בקרב עובדים בענף, האופים והקונדיטורים חשופים לאבק במהלך טחינה, ניפוי, שקילה, אחסון, העברה, לישה ואפייה, במאפיות שבהן רוב הפעולות נעשות ידנית, ריכוזי האבק גבוהים במיוחד ויכולים לגרום לדלקות, שיעול כרוני, אסתמה, גירוי עיניים ואף דלקות עור.

דגשי מומחי המוס"ל לעבודה בטוחה במאפיות ובקונדיטוריות

כדי לצמצם חשיפה לאבק קמח ולהפחית את הסיכון לכוויות, החלקות ופגיעות נוספות!

ניקיון והתמודדות עם אבק קמח

יש לבצע ניקוי רצפות ומשטחי עבודה עם מטלית רטובה ובאופן קבוע.

במקומות שבהם יש ריכוז גבוה של אבק – יש להשתמש בשואב אבק מקצועי ולא במטאטא.

מומלץ להתקין מערכת אוורור יעילה שתפזר ולא תאפשר הצטברות ענני אבק.

אוויר, חום וזיהום סביבתי

יש להתקין מערכת סניקה ומיזוג אוויר למניעת עומס חום וזיהום אוויר.

חובה לבדוק תנורי מיקרוגל מפני דליפת קרינה ולתקן לפי הצורך.

יש לווסת מבערים כדי למנוע פליטת פחמן חד־חמצני ולהתקין גלאי CO עם התראה קולית.

עבודה עם ציוד חם וטיגון בשמן עמוק

חובה להשתמש בכפפות חום בעת טיפול בתבניות, סירים ומחבתות.

יש לוודא שידיות סירים אינן בולטות מהכיריים כדי למנוע היתקלות.

טיגון בשמן דורש השגחה רציפה – כלי שמן ללא השגחה עלול להצית אש.

במקרה של שרפה בשמן – אין להשתמש במים. יש לכבות את האש באמצעות מכסה או מגבת לחה.

מניעת החלקות ופציעות

חובה לנקות מיד נוזלים ושומנים שנשפכו על הרצפה.

יש לוודא שהמסלול להובלת מגשים וסירים פנוי ממכשולים.

יש להשתמש באמצעים מתאימים להרמה והזזה של משאות כבדים.

הדרכה ותרבות בטיחות

יש לבצע הדרכות לעובדים בנושאי סיכוני בטיחות בעבודה ומזעור הסיכונים, שימוש בציוד מגן אישי, דרכי פעולה ומענה במצב חרום.

בכל מאפייה יש למנות "אחראי/ת בטיחות" שמזהה את הסיכונים והמפגעים, ממעזר אותם ופועל להסרת המפגעים.

לקראת חג החנוכה המוס"ל פונה אל מנהלי מאפיות וקונדיטוריות להזמין ללא עלות לאבחון סיכונים וחניכה של המנהלים במזעור הסיכונים ומניעת תאונות. מדריכי המוס"ל ידריכו את האופים, על מניעת חשיפה לאבק קמח, תרגול עבודה בטוחה במצבי חרום ואש ושיפור תנאי הסביבה במטבחים ובקונדיטוריות לקראת העומס הצפוי של חג החנוכה.

ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות, "המאפיות והקונדיטוריות פועלות ללא הפסקה כדי להביא לציבור את הסופגניות המושלמות, חשוב לזכור שהעשייה המתוקה הזו נשענת על בריאותם ובטיחותם של העובדים. שמירה על תנאי עבודה, הפחתת החשיפה לאבק הקמח ומודעות לאסתמת האופים הם לא רק חובה מקצועית, אלא דאגה לעובדים ולבריאותם. מי ייתן והאור של חג החנוכה יאיר לנו את הדרך ליצירת סביבת עבודה בטוחה, בריאה ומוגנת יותר למען כל אלו שמביאים לנו את הסופגניות הטעימות לחגוג חג חנוכה שמח".

קמח סופגניות חנוכה

 צבע אדום

art