דו"ח דרמטי: הסכנה בסיגריות האלקטרוניות
אירגון הבריאות העולמי: "סיגריות אלקטרוניות הן טקטיקות שנועדו להרחבת בסיס המתמכרים לסיגריות, במסווה של תרומה לבריאות" • האגודה למלחמה בסרטן: "לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה - שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן"
ארגון הבריאות העולמי ה-WHO פרסם אמש (יום ראשון 28.7.2019) דו"ח חדש ודרמטי בן 120 עמודים אודות מגפת הטבק העולמית.
פרק בדו"ח (עמודים 56-59) הוקדש לסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן וקבע כי הן מהוות בשיעור ניכר, שער כניסה לעישון סיגריות רגילות עבור צעירים ומשמשות בידי חברות הטבק כטקטיקה להרחבת בסיס צרכני הסיגריות במסווה של תרומה לבריאות הציבור.
בדו"ח ה-WHO נכתב כי למדינות העולם מומלץ לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות בטעמים שידוע שהן גורם מפתה לצעירים להתנסות בהן, וכן לאמץ מדיניות ורגולציה שיאלצו את היצרנים להפוך את המוצרים ללא אטרקטיביים לצעירים באמצעות אריזה אחידה ככל מוצרי הטבק.
עוד קבע הדו"ח החדש כי נכון להיום לא ניתן לטעון כי סיגריות אלקטרוניות מסייעות בגמילה מעישון, הראיות המדעיות מוגבלות ויש מגוון של סיגריות אלקטרוניות וחלקן אף לא נחקרו מעולם על ידי היצרנים עצמם (למשל הסיגריה האלקטרונית הפופולרית ביותר - ג'ול).
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "אנחנו מצטרפים לעמדת ארגון הבריאות העולמי ומדגישים כי מחקרים מעודכנים כבר מצאו שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים העלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב כפי שמודים אף היצרנים בעצמם, אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק ותיקות, הממשיכות במקביל לייצר ולשווק סיגריות רגילות וזקוקות למתמכרים חדשים".
לדברי אנשי האגודה, "אנחנו מאוד מודאגים מהגאדג'טים שקוסמים לבני נוער וצעירים ומאפשרים לצרוך בדרך אלקטרונית וחדשה את אותו ניקוטין ממכר שאנחנו מכירים מסיגריות טבק רגילות. רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים והמשתמשים שואפים וסופגים ברצף, ניקוטין, בכמות שלעיתים עולה משמעותית על סיגריות רגילות".
"בניגוד לטענת היצרנים, אין הסכמה שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות, אין מחקר שמוכיח שהן מפחיתות נזק, הטענה הזו לא הוכחה מדעית נכון להיום, מכיוון שפחות חומרים מזיקים, אינם מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור, שלא לדבר על הנזקים ארוכי הטווח שעדיין לא ידועים. יש לזכור שנזקי עישון הסיגריות הרגילות, הוכחו רק כ–40 שנה לאחר שהפכו לנפוצות בקרב הציבור".
יצוין כי רשות בריאות הציבור הבריטית, שפרסמה בעבר דו"ח תמיכה בסיגריות אלקטרוניות והציגה אותן כפחות מזיקות, כבר הואשמה בהעלמת עין והתעלמות מראיות מצטברות על ידי אנשי רפואה ובריאות הציבור מובילים באנגליה ובמקומות אחרים. חוות הדעת הזו משמשת כעלה תאנה עבור יצרני הסיגריות האלקטרוניות אשר חוזרים על המסר המטעה.
מדובר בטענה שנועדה לפתות מעשני סיגריות רגילות לעבור לסיגריות אלקטרוניות, במקרים רבים על חשבון גמילה מוחלטת, והחמור והמדאיג מכל, להכניס צעירים ונוער למעגל העישון. לכן מדובר בהחלפת נזק יותר מאשר בהפחתת נזק. לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן.
האיגוד הישראלי לרפואת ילדים קורא להחמיר את ההתייחסות לסיגריות אלקטרוניות בישראל. בעקבות קביעת האיגוד המקביל בארה"ב וקביעת ה-WHO (ארגון הבריאות העולמי) כי סיגריות אלקטרוניות בטעמים מסכנות באופן ברור את בריאותם של בני נוער וצעירים המשתמשים בהם, אומרים ראשי האיגוד פרופ' שי אשכנזי וד"ר צחי גרוסמן כי מדובר באותה גברת אפילו בלי שינוי האדרת: בעיות ההתמכרות, הנזק הריאתי והמעבר לעישון "רגיל" רק יחריפו. "אם אנחנו חפצים שבני נוער ישאפו לחיים ולא ישאפו סכנה לריאותיהם יש להתנגד לשיווק והפצת סיגריות אלקטרוניות בקרב צעירי ישראל".