אחרי שנים: מונאקו הסכימה לשתף בחלקה בשואה

לעומת מדינות אחרות שהיו שותפות ברדיפת היהודים בשואה ומסרבות לחשוף את חלקן במעשים הנפשעים, מונאקו החליטה להסיר את הערפל ולהיות שקופה בפני העולם על מעשיה הנלוזים 

אחרי שנים: מונאקו הסכימה לשתף בחלקה בשואה

בגדי אסירים במוזיאון אושוויץ צילום: משה מילנר, לע"מ

מונאקו הסכימה סוף סוף לפתוח את ארכיון המדינה שלה להיסטוריונים שמבקשים לראות את חלקה של מונאקו בשואה.

בשנת 1997 קבוצות הקמפיין יחד עם קבוצת שמעון ויזנטל, ביקשה ממספר מדינות, כולל מונאקו, גישה לרישומים רשמיים על גירוש היהודים למחנות המוות במהלך מלחמת העולם השנייה.

בעוד שמדינות כמו רוסיה נענו לבקשה, נסיכות מונאקו הייתה בין אלה שלא הגיבו לבקשה. אך במהלך מפתיע, מונאקו הסכימה להכניס היסטוריונים לארכיון במונטה קרלו ב-2 במרץ, כדי לחקור את הרשומות הרשמיות. שר המדינה סרז' טל אישר לפתוח את הארכיון.

"כשקיימתי את הפגישה הראשונה שלי עם מר טל בירושלים, הוא אמר משהו שבאמת טלטל אותי", חשף ד"ר סמואלס ממכון ויזנטל.

"הוא אישר לי שהוא מודע שמונאקו לא עשתה את תפקידה בהגנה על עם ישראל והסתרת האנשים האלה מהנאצים כמו שהבטיחו שהם יעשו, הוא הביט בי מעבר לשולחן ואמר לי 'בשביל זה אני מבקש סליחה'. זה הראה כמות מסוימת של רצון טוב", אמר ד"ר סמואלס. כך דווח האתר 'ג'ואיש כרוניקל'.

על פי מרכז שמעון ויזנטל, יש כבר כמה עדויות שהושגו מתיעודים היסטוריים במקומות אחרים, המצביעים על רדיפות הקהילה היהודית של מונאקו בשואה, כולל החרמת כסף, חסימת חשבונות בנק יהודיים וביזה של יצירות אמנות.

יהודים שגורשו ממונאקו לניס במהלך המלחמה נשארו ללא נכסיהם שהוחרמו.

לאחר פלישת והשתלטות הפשיסטים של איטליה בשנת 1943, הועברה מונאקו לגרמניה, אשר גירשה את האוכלוסייה היהודית למחנות בהם נרצחו.

תחת שלטונו הנוכחי של הנסיך אלברט השני, מונאקו התקדמה לאט לעבר עמדה של הכרה בתפקידה שלה בשואה.

ד"ר סמואלס אומר כי הביקור ב-2 במרץ בארכיון, עליו יפקח נציג הנסיך של מונאקו, יהיה הראשון מבין שישה ביקורים שמתוכננים.

אך הרבה תלוי בתגובה לביקור הראשון, כאשר חלק מהאנשים במונאקו פחות נלהבים מכך שתיעוד העבר של המיקרו-מדינה בתקופות חשוכות ייחקר לעומק מדי.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art