כך מתכוננים באוצר להתמודד עם השלכות הקורונה
משרד האוצר פותח מסלול מיוחד בקרן להעמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה להתמודדות עם השפעות נגיף הקורונה על העסקים במשק • "משבר הקורונה העולמי פוגש את ישראל עם כלכלה חזקה"
שר האוצר, הנהלת משרד האוצר, בנק ישראל, רשות המסים ורשות ניירות ערך התכנסו היום להערכת מצב נוספת לבחינת התמודדות המשק הישראלי עם התפרצות נגיף הקורונה. בתום הדיון הנחה שר האוצר, משה כחלון, את החשב הכללי, רוני חזקיהו, לפתוח מסלול ייעודי בקרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים, במסגרתו יועמדו הלוואות בערבות מדינה לעסקים שנקלעו לקשיים תזרימיים כתוצאה מהשפעות התפרצות נגיף הקורונה.
במסגרת המסלול הייעודי יוכלו הבנקים להעמיד הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בהיקף מצטבר של עד 4 מיליארד שקל בפעימות, בשיעור מוגדל של ערבות מדינה, ותוך 9 ימי עבודה. העמדת הלוואות בהיקף של עד שני מיליארד שקל תתאפשר באופן מיידי. סיוע נוסף יינתן לפי הצורך בכפוף לאישור ועדת הכספים של הכנסת.
במסגרת המסלול הייעודי, שייפתח בתיאום עם בנק ישראל, יועמדו על ידי הבנקים הלוואות לעסקים בתנאים הבאים:
1. העמדת הלוואות בהיקף ראשוני של עד שני מיליארד שקל.
2. הלוואות לצרכי גישור על פערי תזרים, וזאת בפריסה של עד 5 שנים ואפשרות לתחילת החזרי הקרן לאחר חצי שנה ממועד העמדת ההלוואה.
3. ערבות מדינה מוגדלת בשיעור של 85% מכל הלוואה.
4. צמצום מהותי של דרישת הביטחונות לעד 10% מההלוואה בלבד.
5. הבנקים יקצרו את משך בדיקת ההלוואה לעד 9 ימי עבודה.
6. ביטול תשלומי עלות הבדיקה הכלכלית שמשולמים למדינה במסגרת הלוואות אחרות.
בהערכת המצב לקחו חלק סגן שר האוצר יצחק כהן, נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, ראש רשות ניירות ערך ענת גואטה, מנהל רשות המסים ערן יעקב, הממונה על התקציבים שאול מרידור, החשב הכללי רוני חזקיהו, הממונה על השכר קובי בר נתן, הכלכלנית הראשית שירה גרינברג והיועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג.
החשב הכללי, רוני חזקיהו, ציין כי "אגף החשב הכללי יסייע ככל שניתן על מנת לספק מענה לצרכי האשראי העולים בשל הפגיעה התזרימית הנובעת מההשפעות הגלובליות של התפרצות הנגיף, וזאת באמצעות קרן ההלוואות בערבות המדינה, המספקת מענה לעסקים במשק בשגרה ובחירום".